Bernatski kirjeldas, millal ja millised ravimiostud ta Alaveri palvel tegi

Kadi Parts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Alaver.
Mati Alaver. Foto: Kristjan Teedema

Täna avaldati Eesti Olümpiakomitee (EOK) initsiatiivil kokku kutsutud dopinguarst Vitali Bernatski komisjoni aruanne, milles üle poole aasta dopingusüüdistusi uurinud komisjon avaldas oma uurimise tulemused, mis puudutavad Bernatski poolt väidetavalt dopinguaineid kasutanud sportlaste ja treenerite väiteid.

Aruandes on esitatud Raul Olle, Margus Kübara, Mati Alaveri, Harry Lembergi, Donald-Aik Silla, Aleksander Tammerti, Priit Soosaare ja Roland Lessingu väited. Eriti põhjalikult on kirjeldatud Mati Alaveriga seotud väiteid ning välja on toodud Bernatski esitatud saatelehed/arved, millega Alaver väidetavalt tellis dopingaineid Andrus Veerpalule ja Jaak Maele.

Komisjoni aruande sisu peatükis 3.2:

3.2 Vitali Bernatski juhtumis nimetatud isikud

Vitali Bernatski nimetas komisjoniga kohtumisel hulga isikuid, kes olid väidetavate sündmuste perioodil kas tegevsportlased või treenerid. Samuti mainis ta, et ei nimeta kõiki isikuid, kellele ta on nõu andnud, kuna need olid nn tervisesportlased. Komisjonile teadaolevalt nimetas ta samu nimesid ka ajakirjanik Kärt Anveltile.

•          Raul Olle

Vitali Bernatski väited: Olle käis tema juures rohkem kui ühel korral keelatud aineid hankimas. Ta nõustas sportlast taastumisvahendite asjus ja hankis kokkuleppe alusel apteegist ravimeid. Bernatski näitas komisjonile koopiaid Olle pangaülekannete kohta järgnevalt:

2002 (01.03.2002): 3000 kr (aluseks märgitud sõna «Arve»); samal päeval teeb Vitali Bernatski Rae apteegist ostu summas 1000.80, arve: N.196

2002 (26.07.2002): 10 500 kr (selgitus: «Ülekanne»)

2003 (24.01.2003): 5000 kr (selgitus: «Laen»)

2005 (24.10.2005): 12 500 kr (ilma selgituseta)

2008 (17.04.2008): 30 000 kr (OÜ-le Ambitra, Bernatski tütre firma, tegeleb Kirby tolmuimejate müügiga + olemas ostuarve 11.04.2008)

Bernatski rääkis komisjonile, et oli saanud seoses keelatud ainete vahendamisega Ollelt kompensatsiooniks jalgratta.

Raul Olle väited: Olle kinnitas komisjonile, et tema mäletamise järgi on kõik ülekanded seotud laenu andmisega Bernatskile. Olle kinnitas, et ei ole ta Bernatskilt kunagi keelatud aineid hankinud. Samuti kinnitas Olle komisjonile ,et tema ei ole Bernatskile ratast hankinud.

Raul Olle loobus võimalusest kohtuda komisjoni juuresolekul Vitali Bernatskiga.

•          Margus Kübar

Vitali Bernatski väited: Bernatski väitel saatis Margus Kübara esimest korda tema juurde Toomas Savi aastal 1995.

Kärt Anveltile saadetud kirjas loetleb Bernatski 12 korral koos märkmetega kalendrikuude kohta regulaarseid kohtumisi Kübaraga vahemikus 2000-2005 ja lisab, et sealt edasi oleks tal vaja veel oma materjalides otsida. Komisjonile esitas Bernatski omakäeliselt kirjutatud kokkuvõtte arvetest, mille sisuks olnud keelatud ained tellis ta Kübara jaoks (tabel 3).

TABEL 3. VÄIDETAVALT MARGUS KÜBARA JAOKS TELLITUD KEELATUD AINETE ARVED/SAATELEHED

Kuupäev

Klient

28.03.2000

M. Kübar

11.08.2000

M. Kübar

19.07.2001

M. Kübar

28.07.2001

M. Kübar

14.08.2001

M. Kübar

24.09.2001

M. Kübar

8.01.2002

M. Kübar

5.07.2002

M. Kübar

20.07.2005

M. Kübar

Bernatski väitis tema ärakuulamisel komisjonile, et on Kübara vahendusel andnud sportlastele keelatud aineid. Kübar on seejuures tegutsenud sponsorina, kes maksis Bernatskile nii ainete kui ka visiitide eest. Kübar aitas Bernatskit tihti rahaliselt.

Bernatski väitis, et on Kübara vahendusel süstinud WADA keelatud aineid Andrus Värnikule enne 2005 aasta MM-i. Samuti väitis Bernatski, et teda teavad hästi Kübara vanemad ja endine naine Eva, kuna ta käis Kübaraga tihti nende elukohas Valgamaal Puka vallas Soontaga külas seoses oma teenusega. Veel väitis ta, et oli aidanud Kübarat isiklikes raviküsimustes.

Margus Kübar ei vastanud komisjoni kutsele tulla ärakuulamisele. Samas on Margus Kübar avalikkusele kinnitanud, et ta ei ole sportlasi Bernatski juurde vahendanud («Ma ei ole vahendanud sportlasi tema vastuvõtule ja mingist dopingust ei tea mina midagi,» ütles Kübar Postimehele antud intervjuus) [26]. Kärt Anvelt väitis ärakuulamisel, et Kübar tunnistas talle, et tunneb Bernatskit väga hästi, aga samas väitis, et ei ole Bernatskilt keelatud aineid ostnud.

          Mati Alaver

Vitali Bernatski väited: Bernatski kirjeldas kalendri ja arvete põhjal, millal ja millised ravimiostud ta Alaveri palvel tegi, millist nõu ta andis ning kuidas edastas ostetud ravimid Alaverile. Komisjonile esitas Bernatski kokkuvõtte kasvuhormooni oste kinnitavatest arvetest/saatelehtedest, mille tellijaks ta märkis omakäeliselt nime Mati Alaver (id sportlasi süstinud ei ole.

Tabel 4). Bernatski nimetas ravimite kasutamise nõuannete ja ravimite saajatena Alaveri sportlastena Andrus Veerpalu ja Jaak Maed. Ta kinnitas, et tema ise neid sportlasi süstinud ei ole.

TABEL 4. VÄIDETAVALT MATI ALAVERI JAOKS TELLITUD KEELATUD AINETE SAATELEHED (TÜHJAD LAHTRID JÄID KÄSITSI KIRJUTATUD RIDADE VAHELE, TÕENÄOLISELT KUULUVAD NEED SIISKI SAMASSE NIMISTUSSE)

Kuupäev

Klient

13.09.2002

M. Alaver

2.10.2002

M. Alaver

8.10.2002

M. Alaver

16.12.2002

M. Alaver

30.12.2002

M. Alaver

30.01.2003

M. Alaver

7.04.2003

 

14.08.2003

 

23.10.2003

M. Alaver

23.01.2004

M. Alaver

Bernatski väitel käis Alaver mitmel korral Pere Leiva piiratud juurdepääsuga territooriumil (Tartu, Ringtee 2) asuvas arstikabinetis temaga kohtumas ning sellekohased kanded tehti väravas asuvas valvuri peetavas külastajate päevikus, samuti registreeris külastajad turvakaamera ning väidetavalt tundsid valvurid sagedasi külastajaid. Bernatski väitis oma kalendri põhjal, et viimane kohtumine Mati Alaveriga seoses keelatud ainetega toimus augustis 2006.

Eraldi märkis Bernatski. et Alaver helistas talle 2013. aasta sügisel pärast Bernatski kohtumist ajakirjanik Kärt Anveltiga, kellele ta oli avalikustanud ajaleheartikli sisuks olnud asjaolud. Bernatskit üllatas ja häiris Alaveri kõne, sest ta oli arvestanud, et artikli sisuks olnud informatsioon on konfidentsiaalne. Toimunud kõnes olevat Alaver nimetanud sportlaste ja treenerite nimesid (sh Lemberg ja Olle), keda avalikustamine puudutas. Komisjon ei tea, kas nimetatud isikud olid võimalikust artikliga seotusest varem informeeritud, sest nii Lemberg kui ka Olle väitsid oma esimestes avalikes sõnavõttudes, et neile ei meenu kokkupuuted Vitali Bernatskiga. Alaver on avalikult väitnud, et tal ei ole pärast Bernatski lahkumist suusakoondise juurest (st pärast 1990. aastat) olnud temaga ühtegi kontakti. Komisjonil ei õnnestunud kontrollida, kas Alaver helistas Bernatski telefonile  või mitte, sest sissetulevate kõnede eristamiseks on vaja eriluba.

Mati Alaver loobus komisjoniga kohtumisest, vastates e-kirjas: «Paraku ei ole minu võimuses avalikkuses liikuva suusasporti, aga ka Eesti spordi mainet tervikuna kahjustava informatsiooni ümberlükkamine. Kinnitan Sulle, et kui mul oleks mingitki infot või veel enam tõendeid, mis lubaksid valeväiteid ümber lükata, oleksin seda juba ammu komisjoniga jaganud. Kahjuks ei saa ma komisjonile pandud ülesannete täitmisele kaasa aidata.»

Seoses Andrus Veerpalu dopingujuhtumi avalikustamisega 2011. aasta kevadel selgus [27], et Alaver oli huvitatud treeningute puhul Veerpalu kasvuhormooni taseme mõjutamisest ning kasutas selleks toidulisandit Meditropini ja aminohapet L-arginiini. Ühtlasi jõudis avalikkusesse informatsioon, et Veerpalul oli pika aja jooksul regulaarselt kontrollitud veres hGH näitajaid. Seni levinud praktika ja arusaamade järgi ei kuulu kasvuhormooni mõõtmine  treeningu juhtimise metoodikasse.

Andrus Veerpalu andis 2011. aastal MM-i eel FIS-i tehtud võistlusvälises dopingukontrollis halva analüütilise leiu (nn positiivse dopinguproovi). B-proov kinnitas esialgset süüdistust kehavälise kasvuhormooni kasutamises. Rahvusvaheline Suusaföderatsioon FIS määras sportlasele kolmeaastase võistluskeelu, mis vaidlustati Rahvusvahelises Spordiarbitraaži Kohtus (CAS). Kuna FIS ei suutnud menetluse käigus kohut rahuldaval viisil veenda halva analüütilise leiu otsustuspiiride usaldusväärsuses, tühistas kohus Andrus Veerpalule määratud võistluskeelu. Samas märkis kohus, et on mitmeid tegureid, mis viitavad kõnealuse juhtumi puhul sellele, et sportlane tõepoolest manustas eksogeenset hGH-d [28].

Kohtuprotsessi käigus toodi esile, et FIS arvestas dopingu kasutamise tõendina ka sportlase pikaajalist dopinguproovide profiili, mis viitas neid rahuldaval määral kasvuhormooni kasutamise reeglirikkumisele. Kohus seda materjali ei arvestanud, kuna  FIS ei esitanud asjaomaseid ametniku akte ega laboridokumente nende tulemuste kontrollimiseks.

Kohtuotsusele järgnenud perioodil tehti WADA kasvuhormooni testile lisaanalüüs, mis täpsustas kehavälise kasvuhormooni kasutamist kinnitava otsustamise piirmäärasid [29). Piirmäärad kehtivad Andrus Veerpalult võetud proovidele  ja need ületavad halva analüütilise lelu otsustuspiire.

•          Harry Lemberg

Vitali Bernatski väited: Bernatski väitis ära kuulamisel, et andis Lembergile nõu EPO ja kasvuhormooni kasutamise planeerimise kohta ning müüs talle mõlemaid aineid, mille eest Lemberg tasus väidetavalt sularahas. Bernatski nimetas ainete kasutajaks Pavel Loskutovi, kelle jaoks Harry Lemberg käis ravimeid ostmas ja nõu küsimas.

Harry Lemberg kinnitas komisjoniga kohtumisel, et tunneb Vitali Bernatskit hästi, kuid ei ole tema käest mitte kunagi keelatud aineid saanud. Samuti ei soovinud ta osaleda vastandamisel, kus komisjoni juuresolekul oleks ära kuulatud samal ajal nii Vitali Bernatski kui ka Harry Lembergi vastakad seisukohad.

•          Donald-Aik Sild

Vitali Bernatski väited: Bernatskl väidetel sai Sild tema käest kasvuhormooni. Samuti väitis ta, et süstis Sillale Tartus viibimise ajal kasvuhormooni.

Donald-Aik Sild ei vastanud komisjoni esialgsetele kutsetele, mis edastati e-kirjaga otse ja ka Eesti Kergejõustiku Liidu vahendusel, kuid saatis 03.04.2014 toimunud komisjoni tööd tutvustanud pressikonverentsile järgnenud päeval e-kirja:

«Soovin anda komisjonile edasi oma seisukoha, et mina Donald-Aik Sild ei ole ostnud V. Bernatskilt dopinguaineid ja ma ei soovi end siduda ega osaleda muul moel selle moraalselt ja mainealaselt kahjustava teema arutelus nii komisjoni ees kui komisjoniväliselt. Soovin ka rõhutada, et seoses vigastustega tõmbusin tippspordist tagasi pärast 1996.a. hooaega ning palun sellega ka arvestada võimalike järelduste tegemisel ning kommentaaride andmisel, milles minu nime on seostatud V. Bernatski poolt esitatud väidetega.»

•          Aleksander Tammert

Vitali Bernatski väited: Bernatski väitel hankis ta Tammertile vähemalt kahel korral kasvuhormooni, kuna Tammert soovis kindlust kasvuhormooni päritolu suhtes (Bernatski väitel eelistas Hiina toodet).

Aleksander Tammert kinnitas komisjoniga kohtumisel, et ei tea sellist isikut nagu Vitali Bernatski ja ta ei ole mitte kunagi keelatud aineid kasutanud. Tammert ei soovinud osaleda Bernatskiga vastandamisel komisjoni juuresolekul, et kumbki pool saaks väidete vastuolu selgitada.

•          Priit Soosaar

Vitali Bernatski väited: Bernatski esitas ära kuulamisel WADA keelatud ainete saajate kohta pangaülekandeid seoses kaugushüppaja Priit Soosaarega järgnevalt:

Nimi

Summa

Kuupäev

Selgitus

Soosaar

3000

28.03.2000

SSPF <-Ülekanne

Soosaar, Priit

3000

8.04.2000

SSPF <-Ülekanne

Soosaar, Priit

500

31.08.2000

Tagasimakse

Priit Soosaarega ei õnnestunud komisjonil kontakti saada.

•          Roland Lessing

Vitali Bernatski väited: Bernatski meenutas ära kuulamisel oma telefoniraamatu põhjal, et Lessing käis tema juures Pere Leiva arstikabinetis saamas kasvuhormooni ja  selle kasutamise konsultatsiooni paaril korral aastatel 2003-2004.

Komisjon pöördus e-kirja teel laskesuusataja Roland Lessingu poole palvega vastata komisjoni küsimustele. Komisjon sai korduva palve peale küsimustele vastamise asemel Lessingult e-kirja teel vastuse:

«Kõik antud juhtumiga meedias ilmunud väited minu kohta ei vasta tõele. Kogu juhtum on tekitanud mulle ja mu perekonnale korvamatut kahju.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles