Lahing ebameeldivalt tugevate Eesti kangelastega

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ragnar Klavan (vasakult kolmas) viib kaptenina Eesti koondise homme väljakule kohtumises Sloveenia vastu.
Ragnar Klavan (vasakult kolmas) viib kaptenina Eesti koondise homme väljakule kohtumises Sloveenia vastu. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti jalgpallikoondis kohtub täna kell 21.45 Lilleküla staadionil 2016. aasta EM-valiksarja avamängus Sloveeniaga.

2011. aasta 11. oktoobril kerkisid Sloveenia koondislased eesotsas väravavaht Samir Handanovici ja poolkaitsja Dare Vršičiga eestlaste kangelasteks, kui viimase värav ja esimese penaltitõrje viisid nad 1:0 võidule Serbia üle ja Eesti koondise seeläbi ajaloolise saavutuseni ehk EMi play-off’i. Kui toona võisid eestlased olla Sloveenia koondislastele lõputult tänulikud, siis täna alustatakse taas koos ihaldatud heitlust EM-pääsme nimel.

2012. aasta EM-valiksari ongi eestlaste jaoks olnud seni läbi aegade edukaim, Sloveenia on aga jõudnud koguni kahel korral maailmameistrivõistlustele ning korra ka Euroopa meistrivõistlustele. Seekord pääseb teatavasti esmakordselt finaalturniirile koguni 24 meeskonda.

Heitlus klubikaaslasega

Sloveenia jalgpalliga on Eesti koondislastest kindlasti kõige paremini kursis tänasest kohtumisest vigastuse tõttu

eemale jääv poolkaitsja Konstantin Vassiljev, kes pallis 2008. aasta algusest kuni 2011. aasta veebruarini Lendava Naftas ja seejärel pool aastat FC Koperis.

«Nende praegused koondislased on pärit välisklubidest või nende tipptiimist Mariborist. Vaatasin ka mõnda Maribori mängu, kui nad tagasid endale nüüd koha Meistrite liiga põhiturniirile. Neil on hea kvaliteediga mängijad,» tõdes Vassiljev. «Umbes pooled mehed on tuttavad meile sellest ajast, kui mängisime nendega 2012. aasta valiksarjas.» (Tallinnas võitis 1:0 Sloveenia ning Ljubljanas oli 2:1 parem Eesti.)

Praegu Poola kõrgliigaklubi Gliwice Piasti hingekirja kuuluval poolkaitsjal on korralik ülevaade ka sloveenide ootustest, tugevustest ja nõrkustest. Nii tunnistas Vassiljev, et tema arvamuse vastu on viimastel päevadel huvi tundnud ka sloveenid.

«Nad ei tule ainult ründama ja kerget võitu teenima. Tegemist on targa meeskonnaga, kes teab oma plusse, kuid on endale hästi selgeks teinud ka oma miinused. Meile on nad väga ebameeldivalt tugev vastane,» analüüsis Vassiljev. «Neil on võrreldes meiega rohkem kvaliteeti. Nad mängivad väga heades liigades ja mõned isegi väga heades klubides. Neil on väga heade söödu- ja löögioskustega poolkaitsjad ning loomulikult maailmaklassi väravavaht (Handanovic). Kõik see lubab neil olla selles mängus favoriit.»

Kuna Eesti ja Sloveenia kuulusid ühte alagruppi ka 2012. aasta EM-valiksarjas, siis on mõlemas meeskonnas mitu meest, kes olid vastamisi ka toona. Tänaste vastaste seas on ka kaks klubikaaslast, kelleks on eestlaste kapten Ragnar Klavan ja sloveenide ründaja Tim Matavž, kes pallivad koos Bundesligas FC Augsburgis. Matavž oli seejuures mees, kes jõudis väravani eestlaste ja sloveenide viimases omavahelises vastasseisus, kui Eesti sai 2011. aasta septembris võõrsil 2:1 võidu.

«Tim on väga tore jalgpallur, tean teda juba Hollandis veedetud ajast. Eks omavahelist tögamist on ikka olnud. Ta ütles, et kui tuleb nende nurgalöök, siis ma võiksin tema ikka ühel korral vabaks jätta. Mina vastasin, et jäta siis ka mind vabaks,» viskas Klavan nalja.

Kindlad liidrid

Kõige enam tasub Eesti koondise juhendaja Magnus Pehrssoni sõnul sloveenidest silma peal hoida Saksamaal sündinud 23-aastasel poolkaitsjal Kevin Kamplil, kes rahvus­esindusse murdis 2012. aastal.  «Sloveenia mängib formatsioonis 4-4-2 või 4-4-1-1. Nende kõige ohtlikumaks meheks on Salzburgi Red Bullis mängiv Kevin Kampl. Nad on väga organiseeritud meeskond, kes mängib kaitses kompaktselt,» iseloomustas Pehrsson vastaseid.

Sloveenia ajakirjanike sõnul ongi Kampl nende koondise tõusev täht, kellelt loodetakse juba praegu suuri tegusid. Rahaka Salzburgi tiimi üheks põhijõuks olev poolkaitsja on Austria kõrgliigas tänavu suutnud seitsme kohtumisega lüüa kolm väravat. Meeskonna vaimseks liidriks on jätkuvalt Milano Interi esiväravavaht Handanovic, kelle kohta sooviks lähiajal üle võtta suvel 16 miljoni euro eest Madridi Atleticoga liitunud Jan Oblak. Kuigi Oblakit peetakse mõnes elemendis juba oma kogenumast kolleegist paremaks, on meeskonna suurim staar ja südametunnistus jätkuvalt Handanovic.

«Nemad soovivad sarnaselt meiega jõuda EMile. Nad on väga motiveeritud meeskond,» sõnas Klavan ja avaldas ka lihtsa edu valemi: «Tuleb hoida taga nullis ja ees peavad ründajad ära lööma, siis ka võidame.»

«Neil on väga kiire meeskond, kes mängib sarnast jalgpalli nagu Euroopa tipus. Ka nemad tulevad kolme punkti järele. Selle mängu võidab see meeskond, kes tahab rohkem võita,» lisas omalt poolt Eesti koondise esiväravavaht Sergei Pareiko.

Eesti koondises pole vahepealse ajaga rohkem kadusid olnud ning haigusega kimpus olnud Joel Lindpere ja koondisemängude eel traumaga hädas olnud Taijo Teniste on valmis väljakule jooksma. «Olen olukorraga rahul, vigastustega probleeme ei ole ning kõik mehed tegid viimase harjutuskorra kaasa,» avaldas Pehrsson. «Usun, et oleme praeguseks Rootsiga peetud kohtumisest taastunud. Meeskonna sees ollakse mänguks valmis. Oleme nüüd olnud seitse päeva koos ja homse (tänase) nimel on kogu töö tehtud.»
------------------------------------------------

Eesti koondise mängud EM-valiksarjas

• 08.09.14     Eesti – Sloveenia

• 09.10.14     Leedu – Eesti

• 12.10.14     Eesti – Inglismaa

• 15.11.14     San Marino – Eesti

• 31.03.15     Šveits – Eesti

• 14.06.15     Eesti – San Marino

• 05.09.15     Eesti – Leedu

• 08.09.15     Sloveenia – Eesti

• 09.10.15     Inglismaa – Eesti

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles