Eesti sai EM-valikmängus Leedult valusa kaotuse

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pettunud Ats Purjel oli kohtumise lõpus kaks head väravavõimalust.
Pettunud Ats Purjel oli kohtumise lõpus kaks head väravavõimalust. Foto: Tairo Lutter

Eesti jalgpallikoondis pidi 2016. aasta jalgpalli EM-valiksarja teises kohtumises vastu võtma kaotuse, kui võõrsil jäädi 0:1 alla Leedu koondisele. Matši ainsa värava lõi 76. minutil Saulius Mikoliunas.

Ülevaade kohtumisest:

Võrreldes Eesti koondise eeldatava algkoosseisuga oli tänaseks matšiks toimunud üks muudatus, kui põlvevigastusega hädas olevat Igor Morozovit asendas Alo Bärengrub. Seega oli eestlaste algrivistuses sel korral koguni viis koduses liigas mängivat meest, kellest kolm kuuluvad Nõmme Kalju ridadesse (Bärengrub, Ken Kallaste, Martin Vunk). Kuna Enar Jääger on endiselt koduklubita, siis sel korral oli algrivistuses ka viis välisliigades mängivat meest.

Kohtumise esimene tõeliselt ohtlik moment tekkis juba 6. minutil, kui Deivydas Matulevičius pääses ohtlikult läbi, kuid Sergei Pareiko õigeaegne väljatulek lahendas olukorra Eesti jaoks positiivselt.

Kohtumise alguses oligi Leedu aktiivsemaks pooleks, kuid ka Eesti teenis mitmeid nurgalööke, mis siiski millegi ohtlikuni ei viinud. Eestile valmistas eriti peavalu Henri ja Hannes Anieri klubikaaslane Arvydas Novikovas, kes paremal äärel tegutsedes murdis mitmel puhul keskele sisse ning mängis Eesti kaitsjad kergelt üle.

Kuna leedulased otsisid rünnakuvõimalusi just parema ääre kaudu ja Ken Kallaste ning teda abistanud Sergei Zenjov jäid mitmel puhul leedulastega hätta, siis 28. minutil vahetasid Eesti ääreründajad ka positisioone ning vasakul äärel alustanud Zenjov liikus paremale ning Ilja Antonov vastupidises suunas.

36. minutil oli paras segadus Leedu karistusalas ning selle järel sai lõpuks löögile Joel Lindpere, kuid tema sooritusele said leedulased siiski jala vahele ning kõik lõppes nurgalöögiga.

Avapoolaja viimasel viiel minutil sai ka Eesti koondis oma ründemängu natuke paremini käima ning vastaste poole peal hoiti soliidselt palli. Silmailu pakkus publikule aga Antonov, kes otsejoone juures mängis efektselt üle kaks leedulast ja tekitas osava tegutsemisega Leedu värava all ka ohtliku olukorra.

Teine poolaeg algas sarnases taktis esimesega ehk leedulased kontrollisid mängu, eestlased tegid aga keskväljal lohakaid valesööte. Nii oligi leedulastel tekkimas väga ohtlik olukord, kui Alo Bärengrubi tagasisööt Sergei Pareikole jäi üsna pehmeks.

Tuline ja võitluslik mäng tõi endaga kaasa ka mitmeid kaarte. 64. minutil tegi Eesti koondis ka esimese vahetuse, kui pigem kahvatult ja kohati närviliselt tegutsenud Zenjovi asemel tuli mängu Henrik Ojamaa. Teise poolaja keskel sai ka Eesti rohkem mängu sisse ja eksimusi tuli vähem. Rünnakute algatamisel näitas mitmel puhul täpset jalga tiimi kapten Ragnar Klavan.

75. minutil said oma rünnaku hästi jooksma leedulased ning Fiodor Cernych sooritas trahvikasti paremast nurgast terava löögi, mille Pareiko tõrjus nurgalöögiks. Järgmisel minutil oli aga segadus Eesti trahvikastis ning Pareiko ei saanud palli korralikult püütud, mäng jätkus ja segaduse kasutas ära Saulius Mikoliunas, kes lükkas palli väravasse.

Seejärel tegi Eesti kohe ka oma teise vahetuse ning puhkama võeti Joel Lindpere, keda asendas ligi poolteist kuud põlvevigastusega hädas olnud Konstantin Vassiljev. 78. minutil tekkiski Vassiljevi hea söödu järel eestlastel ohtlik olukord, kuid lõpuks ei suutnud Ojamaa ja Henri Anier palli korralikult omavahel ära jagada.

Kaotusseisu jäämise järel oma ründemängu silmnähtavalt aktiviseerinud Eesti tegi 80. minutil ka kolmanda vahetuse ja Martin Vunki asemel toodi mängu Sloveenia vastu võiduvärava löönud Ats Purje.

86. minutil sai vastasmängija särgist tirimise eest teise kollase kaardi Kallaste ning kaotusseisus Eesti jäi veel ka vähemusse. 89. minutil tekkis Eestil hea võimalus, kui karistusalas sai löögile Purje, kahjuks tema löök aga ebaõnnestus ja läks kindlalt väravast mööda. Lisaminutitel sai Purje taas healt kohalt löögile, kuid pall lendas kindlalt üle värava. Kohtumise lõpetas Eesti aga sisuliselt üheksakesi, sest Purje seisis lõpus lihtsalt keskjoone juures, kuna ta tegi viga oma paremale tagareiele.

Eestlastel seejärel enam midagi ohtlikku korda saata ei õnnestunud ning nii lõppeski kohtumine Leedu 1:0 võiduga.

Kohtumise protokoll jalgpall.ee lehelt:

LEEDU - EESTI  1:0 (0:0) LÕPPSEIS

Väravad: 76. Saulius Mikoliunas

Hoiatused: 61. Vytautas Andriuškevicius, 87. Egidijus Vaitkunas - 33. Sergei Zenjov, 64., 86. Ken Kallaste

Eemaldamine: 86. Ken Kallaste

Leedu: 1-Giedrius Arlauskis, 3-Georgas Freidgeimas, 4-Tadas Kijanskas, 8-Egidijus Vaitkunas, 23-Vytautas Andriuškevicius, 2-Gediminas Vicius, 10-Mindaugas Kalonas (63. 13-Saulius Mikoliunas), 11-Arvydas Novikovas, 18-Mindaugas Panka, 22-Fedor Cernych, 9-Deivydas Matulevicius.

Eesti: 1-Sergei Pareiko, 17-Enar Jääger, 3-Alo Bärengrub, 15-Ragnar Klavan, 19-Ken Kallaste, 10-Sergei Zenjov (64. 11-Henrik Ojamaa), 2-Joel Lindpere (77. 14-Konstantin Vassiljev), 13-Martin Vunk (80. 7-Ats Purje), 18-Karol Mets, 16-Ilja Antonov, 8-Henri Anier.

Leedu - Eesti

 

Ühe kohtumise on Eesti ja Leedu täna juba pidanud - paraku pidi igihaljast põhimõttest «treenides saab heaks treenijaks, meistrid käivad ainult mängudel» lähtuv Eesti jalgpalliajakirjanike esindus juba kümmekond aastat järjepidevalt koos treenivatele ja kohalikus liigas mängivatele leedulastele tasavägises kohtumises 1:3 alla vanduma. Eesti ainsa värava lõi seisuks 1:1 Soccerneti portaali ajakirjanik Rasmus Raidla.

 
 
 

Kahjuks ei suutnud Eestile võitu tuua ka staadionile omasid toetama saabunud fännide esindus, mille liikmed üritasid vastaseid rööpast välja viia nii pürotehnika kasutamise kui ka viigivärava järel aadamaülikonnas väljakule jooksmisega. Sellegipoolest au nende püüdlustele!

 
 
 

Tõsisemalt jätkates on aga Eesti fänne Vilniuses juba siin-seal näha - kodumaalt on Eestile kaasa elama saabunud vähemalt 350 sinisärki ning kindlasti on omal käel pileti soetanuid veelgi. Eilse seisuga oli leedulastele müüdud vaid umbes sama palju pileteid, seega on Eesti fännidel täna hea võimalus väljakuperemehed vaikima laulda.

 
 
 

 

Eesti keskkaitsja Igor Morozov ei saa siiski vigastuse tõttu tänases mängus algkoosseisus platsile joosta. Teda asendab Alo Bärengrub. Ülejäänud Eesti algkoosseis on selline nagu prognoositud.

 

 
 
 

Eesti algkoosseis Leedu vastu: Sergei Pareiko, Enar Jääger, Alo Bärengrub, Ragnar Klavan, Ken Kallaste, Sergei Zenjov, Joel Lindpere, Martin Vunk, Karol Mets, Ilja Antonov, Henri Anier.

 
 
 

Staadionile läheneb häälekalt ka eestlaste fännirongkäik!

 
 
 

Leedu algkoosseis: Arlauskis, Freidgeimas, Kijanskas, Vaitkunas, Andriuškevicius, Vicius, Kalonas, Novikovas, Panka, Cernych, Matulevicius

 
 
 

Eesti koondis jookseb murule soojendust tegema!

 
 
 

Leedu fännisektor on rahvast täis saanud ja nüüd tehakse juba päris korralikku lärmi

 
 
 

Mängu alguseni on vaid kümmekond minutit. Vaatamata leedulaste hirmudele tundub, et 5000 inimest mahutavale staadionile tuleb täna publlikut siiski märkimisväärsel hulgal.

 
 
 

Meeskonnad sammuvad väljakule!

 
 
 

Kõlavad rahvushümnid

 
 
 

Päris täismaja staadionil küll pole, kuid silma järgi hinnates oma 3500 inimest küll

 
 
 

MÄNG ON ALANUD!

 
 
 

Kerge üllatusena alustab Sergei Zenjov kohtumist vasakul äärel, mitte paremal nagu tavapäraselt.

 
 
 

3. min - Eesti küljeaudi järel jääb pall karistusalasse ohtlikult põrkama ja lõpuks pääseb Antonov löögile, kuid lööb üle

 
 
 

5. min - Leedu kombineerib paremal äärel, kuid Novikovase ja Vaitkunase koostöö ei kanna vilja - tsenderdus tabab oma meest ja põrkab küljeauti. Järgneva pika viske klaarivad Eesti kaitsjad kindlalt

 
 
 

7. min - üliohtlik šanss Eesti värava all, kui Matulevicius pääseb eestlaste eksimuse järel Pareikoga silmitsi! Õnneks läheb ründaja puude liiga tugevaks ja Pareiko õigeaegne väljajooks päästab olukorra

 
 
 

10. min - kohe vastab samaga Eesti, kui Zenjov teeb pika soolo ja tema madal sööt lendab ohtlikult karistusalast läbi. Eesti teenib oma esimese nurgalöögi. Selle nopib siiski kindlalt Arlauskis.

 
 
 

13. min - Kallaste eksimuse järel pääsevad leedukad rünnakule, korralikku peavalu tekitab Eesti kaitsjatele paremäär Novikovas. Terav pealelöök õnnestub siiski raskustega blokeerida

 
 
 

15. min - Vunk ja Zenjov kombineerivad äärel kenasti, tulemuseks Eesti kolmas nurgalöök. Seegi lendab aga Arlauskisele liiga lähedale ja väravavaht püüab rahulikult. Nurgalöögid pole seni Eestil kuigi head olnud.

 
 
 

17. min - Mets saadab palli kaugele staadioni ümbritsevate puude vahele. Seejärel on teises väljakuotsas eksimas Leedu kaitsjad, kuid Arlauskis jõuab napilt enne Zenjovi pallini.

 
 
 

20. min - Novikovasel lubatakse täiesti vabalt keskele lõigata ja pealelöögile minna, Eesti õnneks lendab see tagumisest postist tublisti mööda. Kohtunik käib juba Pareikot hoiatamas, et too palli mängupanekuga liialt ei viivitaks

 
 
 

22. min - Leedu esimene nurgalöök, kuid pealelöök karistusala joonelt blokeeritakse. Anier pääseb seejärel üksinda kaitsjate eest jooksu ja ehkki leedulased sikutavad teda kõvasti, jääb ausaks ning püsti. Tsenderdus paraku seejärel ebaõnnestub.

 
 
 

27. min - Kalonas pääseb ohtlkult Eesti värava alla, kuid Vunk tuleb väga hästi kaitsesse tagasi ja ei luba leedukal löögile minna

 
 
 

30. min - Eesti paljulubav vasturünnak lõppeb Kallaste ebaõnnestunud tsenderdusega vasakult äärelt

 
 
 

Esimese pooltunni jooksul on mäng kulgenud üsnagi ettearvatud rütmis - Leedu ründab, Eesti püsib kaitses ja otsib oma võimalusi vasturünnakutest

 
 
 

33. min - Zenjov teeb Kijanskase vastu üsna tarbetu vea ja saab selle mängu esimese kollase kaardi

 
 
 

34. min - Leedu teenib järjekordse nurgalöögi

 
 
 

36. min - pika audisisseviske järel puterdavad nii Arlauskis kui ka Leedu kaitsjad, Lindpere pääseb löögile, aga viimasel hetkel suudavad kaitsjad siiski palli üle värava suunata. Järgnenud nurgalöögist midagi ohtlikku ei sünni

 
 
 

38. min - hispaanlastest kohtunikebrigaad näitab koduvilet, kui kõigepealt antakse selgelt leedulase jalast auti läinud pall sisseviskeks Leedule ja seejärel lubatakse audisissevise teha tubli kümmekond meetrit Eesti värava poolt.

 
 
 

Järgnenud rünnakul tõrjub Pareiko rusikatega Novikovase terava löögi, jätkuolukorras blokeeritakse ka Matuleviciuse üritus

 
 
 

40. min - Lindpere saab Viciuselt löögi näkku ja vajab korraks tohterdamist

 
 
 

43. min - Novikovas lollitab eestlasi järjepidevalt sama liigutusega, aga see töötab. Äärelt keskele lõikamise järel leiab poolkaitsja Matuleviciuse, kelle madala ja ohtliku tsenderduse püüab hästi Pareiko

 
 
 

44. min - Antonov näitab otsajoonel suurepäraseid liigutusi ja möödub kahest kaitsjast, lõpuks saab Eesti nurgalöögi. Kahjuks on see taas liiga kõrge ja lendab teisele poole väravat auti.

 
 
 

Avapoolajale lisatakse üks minut

 
 
 

Esimene poolaeg on lõppenud!

 
 
 

Mõlemad meeskonnad on teinud kolm pealelööki, leedulased on neist väravaraamidesse saanud kaks ja Eesti ühe. Hetkeseisuga tundub mäng olevat täpselt niisugune, kus tulemuse otsustab üks ere sähvatus või kellegi eksimus.

 
 
 

Meeskonnad on tagasi väljakul, vahetusi kumbki ei tee

 
 
 

Teine poolaeg on alanud!

 
 
 

47. min - Andriuškevicius jookseb Zenjovi väga ebasportliku tõukega väljaku ääres olevatesse fotograafide toolidesse ja saab kohtunikult noomida.

 
 
 

49. min - Leedul nurgalöök, Novikovas annab tagumise posti juurde, aga kaitsjad saavad pea vahele.

 
 
 

51. min - Zenjoviga kokku põrganud Matulevicius üritab vägeva karjatuse saatel Eesti ründajale teist kollast kaarti välja näidelda, kuid kohtunik õnge ei lähe. Lõpuks saab hoopis Leedu ründaja oma peatreenerilt sõimata ja ühtlasi korralduse tagasi väljakule minna.

 
 
 

53. min - Panka pääseb väga ohtlikult mõnelt meetrilt peaga löögile, kuid õnneks lööb Pareikole otse sülle.

 
 
 

56. min - Kallaste tsenderdus jääb Anierile pisut selja taha ja Vicius lööb palli puhtaks

 
 
 

57. min - Eesti kombineerib kerge õnnega pooleks Leedu värava all pikalt, lõpuks blokeeritakse Antonovi löök

 
 
 

59. min - Vunk pääseb paarikümnelt meetrilt löögile, kuid pehme löök maandub Arlauskise süles

 
 
 

61. min - Andriuškevicius kukutab vabasse tsooni tormava Zenjovi ja saab kollase kaardi. Lindperel võimalus karistuslöögiks

 
 
 

Leedu vasturünnakul kukub kergelt Novikovas, kohtunik käsib tal resoluutselt tõusta

 
 
 

63. min - Leedu teeb esimese vahetuse, lahkub Kalonas ja mängu tuleb Saulius Mikoliunas

 
 
 

64. min - Kallaste teeb äärel vea ja teenib kollase kaardi

 
 
 

Eesti esimene vahetus - Zenjov välja, Ojamaa sisse

 
 
 

67. min - Klavan tõuseb hästi kaitsest keskväljale ja leiab äärelt Ojamaa, kuid Ojamaa ja Anier paremal äärel sööte vahetades teineteist löögile mängida siiski ei suuda

 
 
 

Eesti on teise poolajaga väga hästi mängu sisse tulnud ning Pareiko värava all on viimastel minutitel rahulik olnud. Samuti on leedulased hakanud oma poolel lihtsaid vigu tegema

 
 
 

Oluline uudis Eesti pingi juurest - Konstantin Vassiljev tuleb mängu!

 
 
 

Enne on aga Leedul kasutada nurgalöök, kui poolkiirel vasturünnakul tõrjub Pareiko Cernychi terava löögi

 
 
1:0

Leedu asub kohtumist juhtima

 
 
 

Värava autoriks on vahetusmees Mikoliunas, kes saadab palli pärast suurt segadust Eesti kaitseliinis tühja väravasse

 
 
 

78. min - Eesti teeb vahetuse, Lindpere välja ja Vassiljev sisse

 
 
 

78. min - Cernych saadab palli napilt tagumisest postist mööda

 
 
 

79. min - suurepärane viigivõimalus Eestil, kuid Anier ja Ojamaa ei suuda karistusalas kahepeale korralikku lööki välja võluda. Seejärel blokeeritakse ka Vassiljevi löök ning lõpuks proovib kaugelt Vunk, pall lendab aga Arlauskisele sülle.

 
 
 

80. min - Viimane vahetus Eestil, Vunk välja ja Purje sisse. Läheme väga ründavalt mängima ja riskima, aga samas pole enam ka suurt midagi kaotada

 
 
 

85. min - Eesti teenib nurgalöögi, kuid Arlauskis püüab keerulise palli kindlalt

 
 
 

86. min - Kallaste saab teise kollase kaardi ja peab mängust lahkuma!

 
 
 

87. min - veel üks kollane kaart, seekord Vaitkunasele

 
 
 

Klavan jätkab vasakkaitses, Mets keskkaitsjana

 
 
 

89. min - Purje pääseb kaitsjate selja taha, kuid löök läheb üle jala ja lendab väravast mööda

 
 
 

90. min - vahetus Leedul, Matulevicius välja ja Richardas Benlušis sisse

 
 
 

Kohtunik lisab mängule kolm minutit

 
 
 

Ojamaa kukutatakse, Eestil karistuslöök paremalt äärelt, mida annab Vassiljev

 
 
 

Supervõimalus Eestil - Anier söödab karistusala joonele Purjele, kuid löök lendab taas üle värava!

 
 
 

Purje on reielihase ära tõmmanud ja ei saa edasi mängida

 
 
 

Mäng läbi!

 
 
 

Eesti surve Leedule oli lõpuminutitel korralik, kuid tekkinud võimalusi ei õnnestunud ära lüüa ja vastu tuleb võtta ülivalus 0:1 kaotus.

 
 
 

Eesti alagrupis võitis Inglismaa veel kodus 5:0 San Marinot ja Sloveenia 1:0 Šveitsi.

 
 

Enne mängu:

Nii Eesti kui ka Leedu alustasid valiksarja edukalt - kui Eesti alistas kodus mälestusväärsel moel tänu Ats Purje hilisele tabamusele 1:0 Sloveenia, siis Leedu oli võõrsil 2:0 parem alagrupi selgest autsaiderist San Marinost. Eestlastel ei saa täna kaasa lüüa äärekaitsja Taijo Teniste, keda asendab kõigi märkide Enar Jääger; samuti on kahtluse all äsja põlvetraumast taastunud Konstantin Vassiljevi kaasalöömine. Leedulased jäid aga enne mängu ilma keskkaitsjast Marius Žaliukasest, ka ei saa mängida noor ründaja Lukas Spalvis.

Eesti koondise peatreener Magnus Pehrsson lausus enne mängu, et on vastaste stiiliga hästi kursis, kuid on kunstmuru tõttu pidanud tegema ka väikeseid taktikalisi muudatusi. «Nagu ikka, on meie jaoks oluline tegutseda kompaktselt, ühtse meeskonnana. Leedulaste mänguga oleme kursis – nad on organiseeritud, füüsiliselt tugevad ja kõvad töötegijad, kes võivad kasutada nii 4-2-3-1 kui ka 4-4-2 mänguskeemi. Leedu kapten (keskkaitsja Tadas Kijanskas – toim) on nende meeskonna liider, samuti see, kes mängib rünnaku tipus. Mõlemad ääred on kiired, nii et ka neid peame jälgima. Mis puudutab meeskonna taktikalist poolt, siis kunstmurul on raskem vastastele lähedalt pressingut teha ja seega tuleb sulgeda pigem vastaste söödukanalid,« sõnas ta.

Ühtlase koosseisuga Leedu koondise kõige ohtlikum mees on Rumeenia kõrgliigas mängiv ründaja Deyvidas Matulevicius. «Olen näinud mitut Eesti koondise mängu, nad mängivad nii kodus kui võõrsil samamoodi – kaitses tugevad ja rõhuvad vasturünnakutele,» lausus Leedu peatreener Igoris Pankratjevas mängueelsel pressikonverentsil. «Ma ei ütle, et Eesti oleks kaitsev meeskond, vaid nad mängivad kaitses väga distsiplineeritult. Neil on palju mehi, kes mängivad välismaal. Kes rohkem palli valdab? See, kes teeb vähem vigu,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles