Nagu muinasjutt – Aava saab WRC-autoga tasuta sõita

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmo Aava kihutab Virumaal sama autoga, millega Markko Märtin võitis Rally Estonia.
Urmo Aava kihutab Virumaal sama autoga, millega Markko Märtin võitis Rally Estonia. Foto: Karli Saul

«Mulle tehti ettepanek, et tule sõida WRC-autoga. Loomulikult olin nõus, auto on ju väga hea,» rääkis järgmisel laupäeval Kehala ringil toimuval ralli­sprindil Ford Focus WRCga sõitev Urmo Aava, ent summutas samas spekulatsioonid, et see tähendab tema rallirajale naasmise algust. «Rohkem võistlusi mul tänavu plaanis pole.»


Aaval pole vaja teha muud, kui tõmmata selga sõidukombinesoon, kätte kindad, sättida pähe kiiver ning istuda auto rooli. Ühtegi senti ta selle eest kulutama ei pea. Kogu oma karjääri lõputu rahaotsimisega tegelenud mehe jaoks on see justkui muinasjutt.

«Ma ei tea, kes selle kõik kinni maksab, ent arvestades seda, et ettepanek tuli Oleg Grossi poolt ning võistlus toimub tema rajal… Auto ettevalmistuse ja hoolduse eest vastutab MM-Motosport,» selgitas Aava, kelle käsutusse antakse täpselt sama masin, millega Markko Märtin võidutses juulis Rally Estonial.

Lisaks mõnusale sõiduvahendile muudab ürituse Aava jaoks eriti atraktiivseks Kehala rada, kus Grossi eestvedamisel on tehtud tohutult tööd ning kogu võistlus peaks olema pealtvaatajatele väga hästi nähtav.

«Rajal on väga võimsad hüpped ning Gross kavatseb neid veel juurde ehitada,» kirjeldas Aava. «Kui ta kõik plaanitu ellu viib, tuleb sinna täiesti maailmatasemel kompleks. Kuna rada on vanas karjääris, saab võistlust mugavalt jälgida.»

Kehala võistlus ei kujune kaugeltki vaid Aava sooloetenduseks: samaväärse WRC-masinaga tuleb oma kodurajal starti Georg Gross ja N-rühma Subarul kihutab Ott Tänak. Veel poolteist aastat tagasi maailma ralliparemiku servale kuulunud Aava alistamine oleks mõlema mehe jaoks magus suutäis.

Aava tunnistaski, et võistlus ajab talle hirmu nahka. «Ma pole poolteist aastat WRC-autot juhtinud, terve aasta üldse rallit sõitnud,» põhjendas ta. «Õnneks saan enne võistlust korra autot proovida. Muidu poleks ma ilmselt asjaga nõustunudki.»

Ford Focus WRC pole Aava jaoks siiski päris võõras auto. Just seda marki masinaga tegi ta 2009. aasta alguses oma seni kaks viimast MM-sõitu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles