Täistuuridel tiirlev rattamaailm kihab kui mesilastaru

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seitsmekordne Tour de France’i võitja Lance Armstrong on kõiki dopingusüüdistusi eitanud ega ole andnud ühtegi positiivset proovi.
Seitsmekordne Tour de France’i võitja Lance Armstrong on kõiki dopingusüüdistusi eitanud ega ole andnud ühtegi positiivset proovi. Foto: Reuters/ScanPix

Kuigi jalgrattahooaja suursündmus Tour de France on selja taha jäänud, muliseb katel dopingu-uudiste ja meeskonnavahetuste tõttu endise hooga.


Põletavaim teema on kahtlemata seitsmekordse Touri võitja Lance Armstrongi ja tema endise meeskonna US Postali suhtes algatatud ulatuslik uurimine, mis peaks andma ammendava vastuse küsimusele, kas ühendriiklane on üks spordimaailma suuremaid kangelasi või on tegemist valemänguriga ja tulemusi tuleb hakata üle vaatama.

Viimase pommi lõhkas New York Timesile antud intervjuus Armstrongi endine tiimikaaslane US Postalis, kes tunnistas, et tiimi liider võttis osa dopinguprogrammist.
Anonüümseks jääda soovinud mees tunnistas, et pruukis ise keelatud aineid, ning kinnitas, et seda tehti ka laiemalt. Armstrong olevat ise eeskuju näidates kaasvõitlejaid julgustanud.

Uurijatel tuli takus

RadioShacki ridadesse kuuluva Armstrongi kaitsja Brian D. Daly asus iseenesestmõistetavalt oma klienti kaitsma.

«Inimesed, kes väidavad, et Armstrong on reegleid rikkunud või dopingut pruukinud, eksivad või valetavad. Lance on sõitnud aastate vältel koos sadade ratturitega, kes teda toetavad. Pealegi pole ta andnud ühtegi positiivset proovi,» ütles Daly, kelle väitel püüavad uurijad varem dopinguga vahele jäänud rattureid panna tunnistama ameeriklase vastu, pakkudes neile salajasi kokkuleppeid.

Võimuorganitel on tuli takus, sest süüdistused, millega tegi algust Armstrongi endine tiimikaaslane Floyd Landis – pidi 2006. aasta Touri võidust loobuma, sest 17. etapi järel võetud dopinguproov osutus positiivseks –, aeguvad kümne aasta möödudes ehk tuleval kevadel.

Kuigi mullu koos Armstrongiga Astanas pedaalinud Alberto Contador siirdus nädala alguses Kasahstani meeskonnast Saxo Banki, ei taha hispaanlase üleminekuga seotud kõmu vaibuda.

Saxo Banki juht Bjarne Riis teatas bravuurikalt, et Contador üritab kahe järgmise aasta vältel – nii kaua kehtib leping – tõusta esimeseks ratturiks, kes võidab ühe hooaja jooksul Giro d’Italia, Touri ja Vuelta.

Astana noolib Schlecke

Kolmekordne Touri võitja nimetas ülemuse sõnakõlksu viisakalt ümber «unistuseks». «Üks rattur võib sõita kolmel suurtuuril kõrgel tasemel, kuid võita need kõik... Tegemist on väga erinevate ülesannetega. Kardan, et seda on võimatu teoks teha. Igaühel on unistused ja nii ka minul,» kõlas Contadori kommentaar.

Tuleval aastal tahab tänavuse hooaja lõpetanud Contador osaleda peale Touri ka Girol või Vueltal. 27-aastane El Pistolero hüüdnime kandev rattur tunnistas, et Saxo Bankiga liitumine on toonud tema hinge rahu. Talle avaldas muljet ka Riisi asjatundlik ja pühendunud suhtumine.

«See annab mulle töörahu, millest olen viimastel aastatel puudust tundnud. Olen uue hooaja suhtes elevil,» lisas Contador. «Võidavad mõlemad pooled. Olen viimastel aastatel end rasketes sõitudes tõestanud ning saan oma mõtteid ja tundeid avaldada. Riis omakorda võib mulle rääkida Andy ­Schlecki nõrkustest.»

Saxo Bankist lahkunud Andy ja Fränk Schlecki seostatakse nende kodumaal loodava Luksemburgi meeskonnaga, kuid Astana vaimne isa Aleksandr Vinokurov, kes on otsustanud veel vähemalt ühe hooaja tipptasemel pedaalida, ei välistanud vendade meelitamist oma tiimi.

Samas ringleb jutt, et kui Schleckid ei peaks kodumaa klubiga kokkuleppele jõudma, siirduvad mõlemad RadioShacki. USA meeskond vajab liidrit, sest Armstrong on teatanud tippspordist loobumisest.

Tõenäolisem on siiski variant, et Astana värbab Venemaa ässa Deniss Mentšovi, keda ihkab ka venelaste Katjuša. Astana vaateväljas on ka 24-aastane tšehh Roman Kreuziger, kelle võimalusi kahandab väike kogemustepagas.

Grupisõidu olümpiavõitjast Samuel Sanchezest on huvitatud Vacansoleil, kuid märgid näitavad, et hispaanlane jääb Euskalteli hoolimata sellest, et meeskonna eelarve väheneb miljoni euro (15,6 miljoni krooni – toim) võrra.

Sancheze kaasmaalane Luis León Sanchez peab läbirääkimisi Rabobankiga, sest tema tööandja Caisse d’Epargne kaotab aasta lõppedes peasponsori. Väidetavalt on üks suurtoetaja juba leitud, kuid kolmest miljonist eurost (ligi 47 miljonit krooni – toim) staaride palkamiseks ei piisa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles