Rocki tsenter Joosep Toome jääb pikaks ajaks platsilt kõrvale

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joosep Toome (paremal).
Joosep Toome (paremal). Foto: Margus Ansu

Tartu Rocki korvpallimeeskonna ja Eesti koondise tsenter Joosep Toome jääb pikkadeks nädalateks palliplatsilt eemale. Kõige mustemates stsenaariumites on räägitud koguni võimalusest, et 29-aastase mehe tippmängija karjäär võib peagi lõppeda.

Juba pikki aastaid põlveprobleemidega maadelnud Toome hädad on viimasel ajal süvenenud ning valude tugevnemise järel tehtud uuringu käigus tuvastasid arstid tal reieluu põletiku.  

«See pole probleem, mis ei teki üleöö ning mille ravimiseks kulub nädalaid – arvan, et eduka ravi korral läheb ikkagi viis nädalat,» rääkis Rocki füsioterapeud Martin Vahimets. «Esialgu üritame põletikku ravida tablettidega ja teha kõiksugu eriharjutusi. Igasugune hüppamine on tal keelatud, vähemalt esilagu ka jooksmine. Ainuke, mida ta saab teha, on jalgrattaga sõitmine.»

Mullu tehti Toome haigest põlvest pilt ja juba siis oli näha, et kõhre on kulunud. Nüüdseks on probleem aga süvenenud ning põlve kõverdades puudutab reieluu vastu põlveketra ning sellest tekib valu ja põletik. Põletikust võib küll eduka ravi korral lahti saada, kuid edasise karjääri mõistes on oluline küsimus see, kuidas uue põletiku teket ära hoida.

«Juhul, kui tavaline ravi ei aita, on võimalik teha ka operatsioon, mis aitab stimuleerida luu verevarustust. Sellist lõikust tehakse Soomes,» teadis Vahimets. «Mõistagi võtab sellisel juhul taastumine veelgi rohkem aega.»

Just põlvevaeguse tõttu jäi Toome mitmel suvel Eesti koondise tegemistest eemale. Tänavu otsustas ta aga Tiit Soku juhendatava seltskonnaga liituda. Tuleval suvel mängib ju Eesti koondis EM-finaalturniiril ning kõik vähegi koondise tasemel mängijad püütakse riigi esindusmeeskonda kaasata. Varasemast suurem huvi riiki esindada on ka palluritel endil.

Tagantjärgi tarkusena tundub, et Toome seekordne otsus oli viga. Õrnad põlved vajanuks suviste mängude asemel puhkust. Samas on korvpallurit raske süüdistada – mees võttis vastu otsuse, et koondises mängime on tema jaoks oluline ja tegi suvise tsükli kaasa.

Seega on täiesti kindel, et tuleval nädalal algava EuroChallenge sarja esimeses ringis peab Rock ajama läbi Toometa. Avamäng peetakse Rumeenias ning selles kohtumises pole päris kindel aga ka ääremängija Tanel Kurbase osalemine. Teisipäeval väänas Kurbas treeningul hüppeliigest. Homsest koduse meistriliiga mängust Tallinna Kaleviga jääb ta kindlasti kõrvale.

«Sidemed jäid Kurbasel terveks, tegemist on lihtsalt tugeva venitusega. Täna oli tal valus kõndida,» rääkis Vahimets. Kurbas alustab siiski koos kaaslastega pühapäeval teekonda Rumeeniasse ja Vahimets avaldas lootust, et kindel põhiviisiku mees saab tähtsas mängus meeskonda aidata. Vahepealsetel päevadel annab ta aga jalale rahu.

Tegelikult sai eile treeningutest vaba päeva terve Rocki meeskond. Harjutamise asemel käidi uuringutel, mis pidi näitama meeste füüsilise seisundi taset. Vahimetsa sõnul saadi kinnitust, et füüsilise poolega on tänavu koduliigas mõned valusad kaotused saanud meeskonnas, kõik korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles