Spordipisikuga on nakatunud sajad lapsed

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Rulluisumaratoni lastesõidu start.
Tartu Rulluisumaratoni lastesõidu start. Foto: ANDRES EHRENPREIS/PM/SCANPIX BALTICS

Tänaseks juba neljandat aastat peetud Tartu Rulluisumaratoni lastesõidud on spordiperede poolt hästi vastu võetud, mida näitab ehedalt aasta aastalt üha kasvav osalejate arv. Sel korral startis 500 m TILLUsõidu rajale 87 eelkooliealist ning 3,4 km pikkusega MINImaratonile 215 noort sportlast.

Maratoni raames toimunud kahepäevasel Hawaii Expressi rulluisukoolitusel osales kokku üle poolesaja huvilise. Treener Tõnis Tali õpetas lastele peamisi ohutu sõitmise, pööramise ja pidurdamise põhimõtteid – võistluse soojendusalal jätkus agaraid slalomiste ja pidurdamise harjutajaid ligi tunniks. Juhtus ka kukkumisi, millele järgnesid pisarad, kuid julgustav sõna treenerilt või soe käepigistus osavalt maskeeritud rulluisuinglilt pani valu kiirelt unustama.

Tasuta koolitusest olid osa võtma tulnud ka need, kes maratoniraja ääres eakaaslastele kaasa elasid. Tali sõnul ei tohiks rulluisutamisega mitte mingil juhul sundust kaasas käia, soov sporti teha peab tulema lapselt endalt. «Selle alaga võiks alustada võimalikult vara, nooremad saavad kiiremini üle kukkumisega seotud hirmudest ning sõitma õppimine läheb ladusamalt,» julgustas Tali rulluisusporti proovima.

Tänapäeval on rulluiskude suurust võimalik kuni viie astme võrra reguleerida, seega ei tule karta, et võsukesed oma uiskudest väga kiiresti välja kasvavad. Väikseim müügil olev number on 29. Korralikud uisud saab kätte hinnavahemikus 1200-1700 krooni. Esialgu on soovitatav valida kindlasti jalas väga mugavalt istuvad, aga samas väiksemat sorti kummist ratastega rulluisud. Mida suuremad rattad, seda suuremat kiirust on võimalik aretada, kuid tempo kasvatamisele tasuks mõelda alles siis, kui oskused seda lubavad. Kuigi poest võib leida ka väga odavaid plastmassist ratastega uiske, siis ei ole need jalas sugugi mugavad ning õhinaga alustatud rulluisusõit võib huvi kaotamise näol väga kiire lõpu leida.  

TILLUsõidu edukalt lõpetanud 6-aastane tallinlane Mattias Villem Ormisson nautis sõitu väga. «Mulle meeldib kiiresti kihutada, tuul vihiseb kõrvus,» rääkis poiss. Esimesed rulluisusõidud said tal isa käekõrval tehtud juba kolmeselt ning tänaseks on osaletud päris mitmel üritusel. Sportlikku maratonipäeva Tartus tuldi nautima kogu perega, pikale distantsile minejatest hoidis Mattias pöialt oma eeskujust isale.

Rullitamise lusti jagas ka tema eakaaslane Krisette Anderson, kes sai spordipisiku oma tädilt ja rulluisud tõi tüdrukule jõuluvana. Kõige keerulisemaks peab ta mäest alla sõitmist, küll aga meeldib talle nii võidukihutamine kui rulluisukoolis ühe harjutusena kavas olnud slaalomisõit. Ka pidurdamises peab ta end juba üsna heaks ning kukkumisi tuleb ette üha harvem. Esimese alana sai järele proovitud eestlaste poolt palavalt armastatud suusasõit, seda kõigest 1,5 aastaselt koos aktiivset liikumist kõrgelt hindava ema Kaijaga. Just ema on tema lemmik treeningukaaslaseks. Lisaks juba loetletud aladele pühendab varsti kooliikka jõudev tirts aega veel tennisemängule. SEB 4. Tartu Rulluisumaratonil osales ta teist korda, Tartu MINI Nelikürituste stardinimekirjadest võib tema nime leida aga juba kolmandat aastat järjest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles