Väsimatu amatöör – noorte mängijate ideaalne eeskuju

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanameister Valmo Kriisa küündib auti lendava pallini ja päästab selle oma meeskonnale.
Vanameister Valmo Kriisa küündib auti lendava pallini ja päästab selle oma meeskonnale. Foto: Kristjan Teedema

Selleks et spordi mõttes kõrge eani tippvormis püsida, peab olema mitmekülgne ja tundma oma tegevusest mõnu.

Kui 40-aastane Valmo Kriisa eile hommikul ärkas, ei andnud tema keha ühtegi signaali, et eelmisel õhtul viibis ta Tartu Rocki särgis EuroChallenge’i sarja kohtumises platsil 26 minutit ja oli üks hooaja seni parima võidu peaarhitekte. «Keha on värske, täna oleks võinud vabalt teha kaks treeningut,» sõnas ta eile muude asjatoimetuste vahel Postimehega rääkides. Kuna tegelikult ametlikke treeninguid polnud, sai ta tegeleda nende asjadega, mis aitavad leiba lauale saada.

Viimane pole irooniaga öeldud – oma pühendumuse poolest kõikidele noorkorvpalluritele ideaalseks eeskujuks sobiv Kriisa mängib Rockis amatöörina. Klubi juhtkond pole lihtsalt suutnud talle palga­raha leida ning nii mängibki vanameister hooaja hakul sõlmitud suusõnalise kokkuleppe alusel.

Palgaraha see Kriisale ei taga, kuid ilmselgelt on ta elanud õigustatud ootuses, et ebamäärane ning kogu Tartu korvpalli – rõhk on sõnal «Tartu» – häbiplekiks olev olukord saaks võimalikult kiiresti lahendatud. Rocki korvpallimeeskonna juhi Andres Ottenderi sõnul püütaksegi seda teha, kuid seni tulutult.  

Milline on klubi ja Kriisa vaheline kokkulepe, ei soostunud avalikustama kumbki. Kriisa, kelle sõnul pole tekkinud olukord kuigi meeldiv, ei soovinud rääkida ka sellest, millega ta treeningutest ja mängudest vabal ajal endale söögiraha teenib.

Üks on aga kindel: vaatamata keerukale olukorrale ja tippspordi mõistes kõrgele vanusele ei tee ta treeningutel endale mingeid järeleandmisi. Vastupidi, Rocki füsioterapeudi Martin Vahimetsa sõnul teeb ta tihti treeningutel iseenda jaoks lisa. «Võib-olla mõnes teises meeskonnas saaksin vähem harjutada, kuid siin ei kujuta ma endale sellist asja ette. Rock on ju Eesti mõistes eliitklubi,» rääkis Kriisa.

See, et 40-aastane mees suudab mängida eurosarja tasemel korvpalli, pole siiski päris igapäevane. Kriisa siiani ideaalsena püsiva vormi hoidmise tagamaadest peaksid õppust võtma kõik sportlaskarjäärist unistavad noored, kes arvavad, et näiteks heaks korvpalluriks saamiseks tuleb tegeleda ainult korvpalliga. Oluline on mitmekülgsus ning pidev enda kallal töötamine.

«Ma ei löö ühegi asja ees risti ette ning tegelen väga paljude asjadega. Seepärast ei tule ka lihastele ja kõõlustele ükski liigutus enam üllatusena,» selgitas Kriisa. «Olen elu jooksul mänginud väga palju jalgpalli ja jäähokit, ülikooli ajal tegelesin tennisega. Ma ei keela ka oma poisile ühtegi spordiala, kuid seejuures tuleb muidugi jälgida, et nende asjadega tegeledes korvpalli mängimise ajaks mõnda vigastust ei teki.»

Peale mitmekülgsuse rõhutas Kriisa ka seda, et tegeleda tuleb nende asjadega, mis pakuvad rõõmu ja naudingut. Kui mõnu ei tunne, pole ka ühe või teise spordiala harrastamisel erilist mõtet. Selles, et Kriisa ise kehalist koormust – olgu see siis ränk treening või rahvatantsutund – naudib, pole tema tegutsemist vaadates vaja kahelda.

Kriisa ei osanud hinnata, kas vormis püsimine ja tipptasemel mängimine on tema jaoks praegu raskem kui näiteks kümme aastat tagasi. Hinnangu andmise muutvat keerulisemaks rollide vahetumine. Kunagisest põhimehest on vananedes saanud siiski teatud rolli täitev vahetusmängija.

«Vastutus on hoopis teistsugune. Kõik, mis ma teen, peab hästi välja tulema – nooremana olin rohkem platsil ja siis võis ka rohkem eksida,» arutles ta. «Samas on selge, et eksimusi juhtub kõigil mängijatel. Vahele tuleb ka päevi, kus füüsiline vorm pole kõige parem. Lähed platsile ja tunned kohe ära, et täna pole jalg kõige parem. Aga sedagi juhtub kõigil, keegi ei suuda terve hooaja püsida tippvormis.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles