Vinokurov peatas dopingutarvitamise tõttu Astana järelkasvumeeskonna tegevuse

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Vinokurov.
Aleksandr Vinokurov. Foto: SCANPIX

Portaali Cyclingnews.com teatel peatas Astana jalgrattameeskonna mänedžer Aleksandr Vinokurov tiimi järelkasvumeeskonna tegutsemise, sest mitu Astana noorratturit on järjest dopingutarvitamisega vahele jäänud.

Samas on Vinokurov kindel, et Astana põhimeeskond saab 2015. aastaks UCI litsentsi. Eile teatas UCI, et Astana noorratturi Artur Fedossejevi dopinguproovist leiti anaboolsete steroidide tarvitamise jälgi. Tegu on juba viienda Astana tiimi puudutava dopingujuhtumiga viimase kolme kuu jooksul.

Itaalia ajalehe Gazzetta dello Sport teatel on Kasahstani rattaliidu president Kairat Kelimbetov seetõttu ameti maha pannud ja tema koha on üle võtnud Darkan Mangeldijev, kes on ühtlasi Vinokurovi hea sõber. Koos Astana World Touri meeskonnaga Toskaanas treeninglaagris viibiv Vinokurov üritas viimastes intervjuudes kahe tiimi vahele selget piiri tõmmata.

«Noored sõitjad on hullud, kui nad pole ikka veel aru saanud, et rattaspordis pole dopingule kohta,» sõnas ta Gazzetta dello Spordile. «Olgu see otsus signaaliks nii neile kui ka meie alaliidule! Oleme kogu aeg nõudnud Kasahstani alaliidult karmimat suhtumist. Samas toetame nende otsuseid täielikult,» lisas ta. «Kuid saage aru – Astana põhitiimil ja noortetiimil pole ühist mitte midagi peale nime ja samasuguse võistlusvormi.»

Samas pole asi nii lihtne nagu Vinokurov püüab näidata – näiteks on Dmitri Sedoun ühtaegu nii Astana kontinentaaltiimi mänedžer kui ka World Touri tiimi spordidirektor. Gazzetta dello Spordi väitel võib ka tema seetõttu töökoha kaotada.

Lisaks andsid kaks sportlast – vennad Maksim ja Valentin Iglinski – EPOt sisaldanud proovi World Touri meeskonnda kuuludes. Peale nende ja Fedossejevi on veel vahele jäänud järelkasvumeeskonna liikmed Viktor Okišev ja Ilja Davõdenok. Paari aasta eest Astanas sõitnud Roman Kreuziger peab aga jätkuvalt dopinguküttidega vaidlust selle üle, kas tema toonased bioloogilise passi näitajad viitavad dopingutarvitamisele või mitte. Tšehhi olümpiakomitee mõistis Kreuzigeri septembris õigeks, kuid UCI ja WADA on kaevanud selle otsuse spordiarbitraaži.

Astana põhitiim, kus uuel aastal sõidavad ka eestlased Tanel Kangert ja Rein Taaramäe, saab oma saatuse teada detsembri alguses, kui UCI avaldab nende 18 meeskonna nimed, kes kuuluvad järgmisel hooajal World Touri tiimide hulka. «Litsentsiga pole mingit probleemi. Oleme andnud selgituse kõikides punktides, kus meilt seda paluti,» teatas Vinokurov enesekindlalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles