Tuumakatastroofist taastuv Fukushima soovib korraldada olümpiamänge

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TEPCO töötajad avariilises Fukushima tuumajaamas.
TEPCO töötajad avariilises Fukushima tuumajaamas. Foto: SCANPIX

2011. aastal Jaapanit tabanud maavärina ja üleujutuste tagajärjel toimus katastroof Fukushima tuumajamas. Nüüd tahab linn näidata, et on rasketest aegadest üle saanud ning selle märgiks taotletakse õigust lüüa kaasa Tokyos toimuvate 2020. aasta olümpiamängude korraldamises.

Fukushima kuberneri Masao Uchibori sõnul soovitakse seada endale eesmärk, mis aitaks ühtlasi maailma veenda, et Fukushima on kolme aasta taguse katastroofi tagajärgedega edukalt toime tulnud. Maavärinas said kahjustada ja sulasid tuumajaama kuuest reaktorist kolm, atmosfääri pääsenud radioaktiivsete jäätmete hulk tegi juhtunust maailma kõige hullema tuumakatastroofi pärast 1986. aastal toimunud Tšernobõli tuumajaama avariid.

Uchiboti ei täpsustanud, milliste alade võistlusi Fukushima soovib korralda, kuid Eurospordi teatel on tõenäoliselt tegemist jalgpalliturniiri mängudega. Tokyo kuberneri Yoichi Masuzoe sõnul on Fukushima idee tervitatav, sest annaks Tohoku piirkonna majandusele ja arengule hea tõuke.

2011. aasta märtsi alguses toimunud maavärina ja sellele järgnenud tsunami tagajärjel hukkus Jaapanis ligi kui 16 000 inimest, 2600 jäi kadunuks ja üle 6500 inimese sai raskelt vigastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles