Koondise peatreener avaldas Norra suusatajate uskumatu edu saladuse

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norralaste täielik pidu on suusavõistlustel tänavu reegel, mitte erand.
Norralaste täielik pidu on suusavõistlustel tänavu reegel, mitte erand. Foto: SCANPIX

Norra meeste suusakoondise peatreener Trond Nystad selgitas lühidalt ja lihtsalt, milles peitub tema hoolealuste tänavuse ülevõimu saladus.

Sel hooajal on MK-sarjas peetud 38 võistlust ehk välja selgitatud 114 poodiumikoha omanikud. Norralased on poodiumile pääsenud 86 korda ehk keskmiselt on neljast poodiumil käijast kolm norralased. Meeste seas oli veel paar hooaega tagasi Petter Northugi selja taga tühi maa, viimasel ajal kerkib aga esile üks hea suusataja teise järel. Millest selline muutus?

«Uurisime varasemaid andmeid ja selgus, et kõik meie senised tipud – näiteks Björn Dählie – treenisid väga kõvasti. Seega otsustasime sama teha. Tundub, et töötas,» sõnas Nystad MTV Spordile. «Usume oma süsteemi, mille kohaselt tuleb treeningkoormusi tasapisi aina kasvatada. Maailma parimad suusatajad treenivad aastas 1000-1100 tundi,» lisas Nystad. MTV Sport märgib seepeale, et Soome tippude aastane treeningmaht jääb 800 tunni kanti.

Lisaks üritavad norralased Nystadi sõnutsi asju mitte üleliia keeruliseks ajada. «Olen teinud treeneritööd paljudes riikides ja näinud, et seal läheb lugu liiale. Igal pool tiirutavad mingid eksperdid ja nõuandjad. Ega meil Norras polegi ju häid treenereid. On lihtsalt süsteem, mille abiga suudab ka kõige lollim juhendaja oma tööd teha,» sõnas Nystad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles