Eesti koondise endine treener: petavad kõik, aga eriti suurriigid

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petter Kukkonen (paremal).
Petter Kukkonen (paremal). Foto: Liis Treimann

Eesti kahevõistluskoondise endine peatreener Petter Kukkonen, kes tegutseb praegu Soome koondise peatreenerina, lausus ajalehel Ilta-Sanomat antud intervjuus, et ebamääraste reeglite tõttu käib kahevõistluses ja suusahüpetes massiline pettusemäng.

Kukkoneni sõnul on kõiges süüdi Rahvusvahelise Suusaliidu (FIS) reeglid, mis lubavad võistlejatel hüppekombinesoonidega manipuleerida. «Tahan asjast otse rääkida, sest see puudutab laiemalt kogu ala. Ütleksin, et kahevõistluse hüpetes petavad praegu kõik. Igaüks otsib võimalust hallil alal tegutseda. Kui reegleid niimoodi rikutakse, röövib see alalt igasuguse usaldusväärsuse. Kui otse öelda, siis see kostüümidega jantimine on nagu kahevõistluse vähkkasvaja,» sõnas Kukkonen.

Mida suurem on hüppe ajal kombinesooni pindala, seda parem on ka õhulend. Pindala suurendamiseks proovitakse erinevaid kujustuse ja paksusega materjale. Paratamatult on ala suurriikide rahalised võimalused eri lahenduste testimiseks hoopis teised kui väiksematel tegijatel. Kukkonen liigitab kahevõistluse eliitklassi Norra, Austria ja Saksamaa, kes võistlevad tema hinnangul rahaliselt omaette tasemel.

«Neil riikidel on selge eelis, sest nad saavad katsetada hoopis rohkem kui madalamal tasemel olijad. Vajaksime vähemalt 100 000 eurot, et nendega sammu pidada. Sellist raha meil aga lihtsalt ei ole,» sõnas ta. Kukkoneni hinnangul võib kostüüm mõjutada hüpet mitme meetri võrra. «Alustuseks peab FIS reeglid selgelt paika panema. Tänapäeva tehnoloogia võimaldab iga sportlase keha kas või millimeeterhaaval üle mõõte ja talle saab valmistada kostüümi, mis vastab täpselt tema kehamõõtudele. Seda võiks näiteks teha üks ja sama tootja. Siis saaksid sportlased võistelda omavahel, ilma et kellelgi oleks eelis või keegi peaks trikitama,» pakkus Kukkonen välja omapoolse lahenduse.

Lisaks peaks FIS tema arvates muutma karistusi reeglitevastase kombinesooniga hüppamise eest. «Kui kaheksamehelises koondises hüppavad kõik reeglitevastase riietusega, pääseb praegu seitse neist kindlasti puhtalt. Igal võistlusel võetakse maha kõige rohkem üks-kaks sportlast,» selgitas Kukkonen. «Kui keegi diskvalifitseeritakse nädalavahetuse esimesel võistluspäeval, võib ta päev hiljem uuesti torni ronida. Kindlasti väheneks pettusekatsete hulk, kui FIS jagaks pikemaid võistluskeelde.»

Kukkonen möönis, et tema väljapakutud ideel on oma miinused. «Vahepeal katsetati kehakuju jälgivat kombinesooni ja hüppajate äratõukekiirus kasvas. Hüppetrajektoor oli kõrgem ning maandumine mõjus hüppajate põlvedele ja seljale praegusest rohkem,» nentis Kukkonen. «Õnneks on nüüd FISi suusahüppekomitee esimees soomlane Mika Kojonkoski. «Tänu oma kogemustele ja mainele saab ta need varustuse ja reeglitega seotud probleemid tõsiselt käsile võtta,» avaldas Kukkonen lootust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles