NFLi täht lõpetas 24-aastasena karjääri: ma ei taha noorelt surra

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chris Borland (keskel, nr 50).
Chris Borland (keskel, nr 50). Foto: SCANPIX

Ameerika jalgpalli profiliigas NFLis mullu parimate uustulnukate hulka kuulunud Chris Borland teatas vaid 24-aastasena, et tõmbab karjäärile joone alla. Põhjus - ta ei soovi tulevikus peavigastuste tõttu kannatada või isegi noorelt surra.

San Francisco 49ersi ridadesse kuulunud Borland tegi enda sõnul otsuse pärast pikka kaalumist, olles rääkinud pereliikmetega, sõpradega, peavigastusi uurivate spetsialistidega ning praeguste ja endiste meeskonnakaaslastega. Lisaks uuris ta ise põhjalikult jalgpallis saadavate vigastuste iseloomu ja nende mõju. «Tahan lihtsalt teha otsuse, mis on mu tervist silmas pidades parim. Uurimistöö ja isiklike kogemuste põhjal otsustades ei ole jätkamine riski väärt,» vahendab ESPN Borlandi sõnu.

Borlandist sai seni kõige nimekam mängija, kes on ajuvigastuse ohtudele viidates karjääri pooleli jätnud. Enam kui seitsmekümnel endisel mängijal on pärast nende surma diagnoositud progressiivne neuroloogiline haigus, lisaks näitab hulk uurimusi otsest seost väljakul saadavate löökide ning ajukahjustuste, depressiooni ja mälukaotuste vahel.

«Tunnen, et olen sama terav nagu varemgi. Aga tahan probleeme ennetada. Kardan, et kui oodata sümptomite ilmnemiseni, on juba liiga hilja... Kõige selle juures on palju küsimärke. Ma ei saa väita, et minuga läheb nii või naa. Tahan vaid elada kaua ja tervena ning ma ei taha kannatada mõne haiguse käes või surra tavapärasest nooremana,» lisas Borland.

Eduka debüüthooaja teinud Borlandist oleks tänavu ilmselt saanud 49ersi põhimees, sest seni tema positsioonil mänginud Patrick Willis lõpetas 30-aastasena vigastuse tõttu karjääri. Senine edu ei teinud Borlandi sõnul aga otsust sugugi raskemaks. «Muidugi mõtlesin sellele, mida võiksin jalgpallurina saavutada, aga kui lugesin Mike Websteri ja Dave Duersoni ja Ray Easterlingi kohta ning kaalusin ka seda, milline mängija minust endast väljakul saaks, mõistsin, et peaksin võtma riske, mida ma lihtsalt ei taha võtta,» sõnas Borland. Kõigil kolmel nimetatud NFLi eksmängijal diagnoositi pärast surma ajuhaigus nimega krooniline traumaatiline entsefalopaatia. Nii Duerson kui ka Easterling lõpetasid seejuures oma elu enesetapuga.

Esimesed kõhklused tekkisid Borlandil enda sõnul treeninglaagris, kus ta sai mängu käigus peapõrutuse, ent jätkas mängimist, sest tahtis võistkonda pääseda. «Hakkasin mõtlema: mida ma õigupoolest teen? Kas ma tahan tõesti niimoodi teistega päid kokku pekstes edasi elada, eriti kui olen end kõikide ohtudega kurssi viinud?» arutles Borland.

Koos jalgpallurikarjääriga loobus Wisconsini ülikoolis ajalugu õppinud Borland ka märkimisväärsest sissetulekust – 49ersiga sõlmitud nelja-aastase lepingu järgi oleks ta teeninud umbes kolm miljonit dollarit. Ainuüksi mullu lepingule allkirja andes sai ta boonuseks üle 600 000 dollari ehk ümberarvutatult üle poole miljoni euro. Borlandi sõnul plaanib ta nüüd tagasi ülikooli minna ja õppida spordimänedžeriks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles