Kuidas murda jalgpallikääbus?

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäeval selgub, kas hea emotsioon aitab jalgpallikoondisel San Marino väravat lahti muukida
Pühapäeval selgub, kas hea emotsioon aitab jalgpallikoondisel San Marino väravat lahti muukida Foto: Mihkel Maripuu

Jalgpallikoondis tegi Soomes tubli tulemuse ning 2:0 võit põhjanaabrite üle oli emotsionaalne ja ilus. Ats Purje kaks tabamust tõestasid, et eestlased suudavad väravaid lüüa küll. Nüüd tuleb Turust saadud hea energia viia pühapäeval Lillekülla ja San Marinoga mängus EM-valiksarja punktideks voolida. Novembris kääbusriigiga võõrsil tehtud piinlik väravateta viik vajab klaarimist. Postimees püüab vastata paarile olulisele küsimusele, mis tekkisid enne tähtsat valikmängu maailma ühe kehvema jalgpalliriigiga.

Kes lööb väravaid?

Tundub, et mõistlik oleks ära kasutada Purje enesekindlust ning mängitada Nõmme Kalju meest taas tipuründes ehk samal positsioonil, kus ta teisipäeval Soome vastu kaks väravat lõi. Purje tõestas, et suudab praegu palliga otsustavalt tegutseda ning ka õnn oli teisipäeval tema poolel. Ingemar Teever on samuti väravalainel ning kui valida tsenderdustele üles ehitatud taktika, siis on mõeldav ka tema kasutamine. Henri Anier on füüsiliselt küll heas vormis, kuid mängupraktika ja seetõttu ka enesekindlus on viimase aasta jooksul põntsu saanud.

Kuidas lüüa väravaid?

Kõik, kes mäletavad sügisest väravateta viiki, teavad, et ühtset ja õiget vastust on sellele küsimusele raske leida. Vastased seisavad pühapäeval peaaegu kogu meeskonnaga kaitses, Eesti omakorda viib suured jõud rünnakule.

Konstantin Vassiljev. FOTO: Scanpix
Konstantin Vassiljev. FOTO: Scanpix Foto: SCANPIX

Kindlasti peavad Sinisärgid suutma palli kiiresti ja loovalt liigutada, kasutades samal ajal ära kogu väljaku pikkust ja laiust, et sanmarinolaste umbkaitse veidigi laiali hajutada. Otsustavaks võivad saada äärekaitsjate tsenderdused, mis peavad olema teravad ja täpsed. Lööma peab nii lähedalt kui ka kaugelt, sest üks on kindel, väravad lihtsalt peavad tulema. Pisivigastusest on taastunud ka keskväljasnaiper Konstantin Vassiljev, kes soomlaste vastu vahetusest sekkus. Poola kõrgliigas jäi tänavu tema arvele mitu kaugelt löödud iluväravat.

Ehk võiks mõelda ka selle nurga alt, kuidas me ise endast tugevamate vutiriikidega mängime. Milliseid vigu oleme teinud? Ehk teeb San Marino samu vigu meie vastu.

Mis on nüüd teisiti?

Enne sügisest 0:0 viiki tegi Magnus Pehrssoni juhendatav Eesti koondis ühe oma parima esituse, kui võõrsil võideti 1:0 Norrat. Nüüd võitsime võõral väljakul ühte teist Põhjamaad, samuti nulliga. Pehrsson ise palus asju mitte negatiivse nurga alt vaadata ning tõi välja, et seekord on Eestil kaks päeva rohkem aega taastumiseks ning täna saavad mehed nautida täiesti vaba päeva. Rootslasest peatreener lubas, et pühapäeval on mängijad taas teravad ja puhanud.

Klavani partner?

Vägev, et on olemas tõelisel tipptasemel mängiv Ragnar Klavan, kuid tema kõrvale keskkaitsesse on väga vaja sama kindlat ja stabiilset meest, kelle leidmine paistab aga paras pähkel olevat. Tundub, et ka sellel nädalal peab Klavan mängima kahe eri partneriga. Teisipäeval moodustas koos koondise kapteniga vasakujalgsete keskkaitsepaari Ken Kallaste, kuid ilmselt näeb pühapäeval Klavani kõrval Alo Bärengrubi, kes jäi Soomega mängust isiklikel põhjustel eemale.

Peatreener Magnus Pehrsson koos Alo Bärengrubiga. FOTO:
Peatreener Magnus Pehrsson koos Alo Bärengrubiga. FOTO: Foto: Tairo Lutter

Võim või vaim?

Sügisel põruti San Marinos just vaimselt. Meestel oli peal liigne pinge ning mida mäng edasi läks, seda suuremaks kasvas ka koorem kahe kõrva vahel. Soomest peab Lillekülla kaasa võtma mõnusa emotsiooni, mis lubab palli lõbusalt liigutada ja pingevabalt pealelööke proovida. Ideaalne oleks loomulikult lüüa kiire avavärav, kuid kui seda ei juhtu, siis ei tohi rapsima hakata. Võimu poolest oleme San Marinost niikuinii üle, seega tuleb rõhuda vaimule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles