Mati Alaver: minu hoolealune tegi suusatamise ajalugu

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Alaver.
Mati Alaver. Foto: Mihkel Maripuu

Kasahstani suusastaari Aleksei Poltoranini juhendaja Mati Alaver andis intervjuu väljaandele sports.kz, kus märkis, et hooaja peamine eesmärk jäi küll täitmata, kuid siiski tegi Poltoranin suusatamise ajalugu. Peamiseks sihiks oli loomulikult Falunis toimunud MM, kus Kasahstani sportlane ei suutnud medalit võita.

«Vaatamata sellele, et me hooaja peamist eesmärki ei saavutanud, siis Aleksei Poltoranin kirjutas möödunud hooajal oma nime maailma suusatamise ajalukku. 13. detsembril panime põhilise vundamendi sellele, et ta suudaks kirjutada oma nime suusatamise ajalukku,» rääkis Alaver.

«Sellel päeval sõitsid (Petter) Northug, (Calle) Halfvarsson ja (Dario) Cologna määrimata suuskadega. Nad ei võitnud küll võistlust, kuid läbisid raja edukalt. Näiteks Cologna oli kolmas. Davosis vaatasime, et temepratuur on nulli lähedal ja Aleksei pakkus välja, et sõidab samuti määrimata suuskadega. Igaks juhuks valmistasime ette ka määrdega suusad, aga ta sõitis ilma ja sai lõpuks neljanda koha. Aga ta oleks võinud olla ka teine või kolmas, kuid viimases kurvis valis ta vale raja.

Sellel päeval andis ta mulle aga väga olulise informatsiooni, mis meid hiljem palju aitas. 7. jaanuaril kirjutas Poltoranin oma nime suusaspordi ajalukku. Kui jõudsime Toblachisse, siis hooldemehed vaatasid rada ja jõudsid järeldusele, et see pole väga raske ning mehed võivad sõita määrimata suuskadega. Tegime just niimoodi.

Selle sõidu läbis ta taktikaliselt targalt. Ta ei püüdnud üle tõusudel ja kasutas ära oma paremuse pööretel, laskumistel ja tasasel maal. Niimoodi esimest korda ajaloos võitis sportlane klassikalises tehnikas toimunud võistlusel määrimata suuskadega.»

Aleksei Poltoranin. Foto:
Aleksei Poltoranin. Foto: Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles