Uuring Inglismaal: valgete treenerite võim kestab veel 30 aastat

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
QPRi peatreener Chris Ramsey
QPRi peatreener Chris Ramsey Foto: SCANPIX

Inglismaal tehtud uuring näitab, et vaatluse all olnud 552 jalgpalliklubide juures töötavast treenerist koguni 529 olid valge nahavärviga. Arvatakse, et võrdsemaks võib olukord muutuda umbes 30 aasta pärast.

Sports People’s Think Tanki tulemused näitavad, et vaid neli protsenti treeneritest on mustanahalised, kuigi mängijate hulgas on nende osakaal 25 protsenti. Endine jalgpallur Jason Roberts ütles BBC-le, et heal juhul on tegemist alateadliku valikuga, halval juhul aga rassismiga.

Eelmisel aastal sarnase uuringu teinud Dr Steven Bradbury jõudis tulemuseni, et 92 professionaalses Inglismaa jalgpalliklubis töötas kokku 19 mustanahalist treenerit. Ühtlasi arvutas ta välja võimaliku aja, millal olukord jalgpallis veidi võrdsemaks muutub – praeguseid trende järgides võiks mustanahaliste mängijate ja treenerite suhe olla paigas 31 aasta pärast.

Robertsi sõnul on olukord jabur. «Kui mustanahaline jalgpallur lõpetab karjääri, siis praegu mõtleb ta, et tal pole võimalik treenerina tööle asuda. Seda tõestab ka statistika. Minu arvates kaotame me terve hulga potentsiaalseid tippspetsialiste.»

Endine kaitsja Michael Johnson lisas: «Jalgpalliklubisid juhivad vanemad valged mehed ning neil on omad normid. Ma tegin ära kõik võimalikud treeneripaberid, kuid ometi olin 2011.-2015. aastani töötu.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles