Briti leht: 80% Venemaa kergejõustiku medalitest on võidetud dopingu abil

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doping.
Doping. Foto: SCANPIX

Briti väljaanne Sunday Times tuli teisipäeval välja infoga, et dopingu kasutamises kahtlustatavad Venemaa kergejõustiklased on aastatel 2001-2012 olümpiamängudel ja maailmameistrivõistlustel võitnud koguni 80% riigi medalitest, vahendab ERR Sport.

Seejuures aastatel 2003, 2005 ja 2011 oldi MM-i üldises medalitabelis teisel kohal, kui Pariisis võideti 19, Helsingis 18 ja Daegus taas 19 medalit. Vahepealsetel MM-idel Osakas ja Berliinis toodi vastavalt 14 ja 13 medalit.

Esmaspäeval avaldatud WADA raportis tehti  Rahvusvahelisele Kergejõustikuliidule IAAF ettepanek Venemaa kergejõustiklased rahvusvahelistelt võistlustelt, sealhulgas ka Rio de Janeiro olümpiamängudelt kõrvale jätta.

Süüdistused raportis on jõulised: Venemaa on tegelenud järjepideva dopingupetiste varjamisega ega ole taganud dopingukontrolöride sõltumatust. Mängu on segatud isegi eriteenistus FSB, kes on kontrollinud, et kahtlusalused dopinguproovid ikka ära hävitataks. Moskva labori juht Grigori Rodženkov hävitas teadlikult 1417 dopinguproovi, et WADA ei saaks neid hiljem uuesti avada.

Süüdistusi pole omaks võtnud ei Venemaa spordiminister Vitali Mutko ega ka Kremli kõneisik Dmitri Peskov. Radikaalseima avalduse esitas sealse meditsiini- ja bioloogiaagentuuri direktor Vladimir Uiba, kelle arvates karistatakse venelasi Ukraina sõja ja Krimmi annekteerimise pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles