Uuest aastast käivitub jalgpalli noorte rahvaliiga

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpall.
Jalgpall. Foto: Toomas Huik

Eesti Jalgpalli Liit käivitab järgmisest hooajast noorte jalgpalli rahvaliiga, mille eesmärk on pakkuda alternatiivset võistlusvõimalust Eesti noorte jalgpalli meistrivõistlustele. 

Noorte jalgpalli rahvaliiga loomise idee sündis jalgpalliliidus tehtud põhjalikust analüüsist, kus uuriti noorte väljalangemist ehk loobumist meistrivõistlustel osalemisest. Kuna probleem oli teravam üleminekul 11 vs 11 võistlusformaadile, siis ühe meetmena otsustati luua noorte rahvaliiga, et võimaluse saaksid ka need paigad, kus ei ole infrastruktuuri või inimressursi tõttu võimalik 11 vs 11 mängida, samuti need, kes soovivad mängida sportlikult vähem nõudlikul tasemel. 

Noorte rahvaliiga on mõeldud nii klubide kui koolide võistkondadele, kuid ka mistahes sõpruskondadele, kellel on soov ja võimalus võistlustel osaleda. Järgmisel hooajal saavad võistlustest osa võtta mängijad, kes on sündinud aastatel 2001 – 2003 tingimusel, et need mängijad ei osale samaaegselt Eesti noorte jalgpalli meistrivõistlustel. Ühes võistkonnas võivad mängida nii poisid kui ka tüdrukud, kuid kui võistlustele registreerub piisav arv tütarlaste võistkondi, viiakse nende vahel võistlused läbi eraldi arvestuses. 

Võistlustel osalemiseks ei pea mängija omama jalgpalluri litsentsi ja võistlustest osavõtt on kõigile võistkondadele tasuta. Võistlused toimuvad orienteeruvalt maikuust kuni oktoobrini. Mängude ajad lepivad võistkonnad kokku omavahel. Võistlustele registreeruvad võistkonnad jagatakse regionaalse paiknevuse järgi alagruppidesse, kus kõik võistkonnad mängivad üksteisega ühe korra läbi. Peale alagruppide turniire viiakse alagruppide võitjate vahel läbi karikasüsteemis finaalturniir. Võistluste võitjaks tulnud võistkonda autasustatakse karika ja diplomiga, ning võistkonna liikmeid medalite ja diplomitega. Võistlustel teise koha saavutanud võistkonda autasustatakse diplomiga, võistkonna liikmeid medalite ja diplomitega. 

Noorte rahvaliiga mängudele kindlustab koduvõistkond kohtuniku, kes on läbinud EJL-i poolt korraldatud jalgpallikohtunike baaskursuse. Finaalturniirile määrab kohtunikud EJL. Võistlustele registreerumine, mängijate ülesandmine võistkonda ning mänguprotokolli info edastamine toimub EJL-i kodulehe kaudu. Võistkonnad katavad mängude korraldamisega ning transpordiga seotud kulud. Klubidele, kes saavad EJL-lt noormängijate arendamiseks toetust, võetakse toetussumma arvestamisel noorte jalgpalli rahvaliigas osalev mängija arvesse 0,5-se koefitsiendiga.

Võistlustel kehtivad järgmised reeglid:

-   Mängijate arv väljakul on võistkonna kohta kas 7 (väravavaht + 6 väljakumängijat) või 9 (väravavaht + 8 väljakumängijat) ja see sõltub väljaku suurusest.

-   Kui väljakul on 7 mängijat võistkonna kohta, siis on väljaku suuruseks 60-70 x 40-50 meetrit ning kui väljakul on 9 mängijat, on väljaku mõõtmeteks 65-90 x 45-55 meetrit.

-   Mänguaeg võistlustel on 2 x 35 minutit

-   Suluseisureegel mängudel ei kehti

-   Mängupallide suurus võistlustel on kas 4 või 5

-   Lubatud on edasi-tagasi vahetused

Võistluste juhend ning info võistkondade registreerimise kohta pannakse üles EJL-i kodulehele 2016. aasta jaanuaris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles