Hispaania kergejõustikutäht tarvitas dopingut ja jääb MM-kullast ilma

Ats Kuldkepp
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marta Dominguez
Marta Dominguez Foto: AP / Scanpix

Rahvusvahelise spordiarbitraažikohus (CAS) otsustas, et Hispaania jooksja Marta Dominguez tuleb dopingu tarvitamises süüdi tunnistada ja ühtlasi peab ta loovutama 2009. aastal 3000 meetri takistusjooksus võidetud MM-kulla.

Dominguezi juhtum oli pika vinnaga vaidlus, mis sai alguse 2013. aastal. Toona leidis Rahvusvaheline antidopinguagentuur (WADA) tema verepassist kahtlustäratavalt kõikuvaid näite ja nõudis Dominguezile karistust dopingu kasutamise eest.

2014. aastal otsustas Hispaania kergejõustikuliit, mille aspresident oli Dominguez ise, süüdistused tagasi lükata ja sportlast mitte karistada. Dominguez väitis, et kõikuvad näidud olid põhjustatud tema organismi eripärast, aga CAS leidis, et see selgitus pole piisav, et dopingusüüd ümber lükata.

Praeguseks 40-aastasele Dominguezile määrati kolme-aastane tegutsemiskeeld ja jooksjalt võeti ära kõik tulemused, mis ta saavutas aastatel 2009-2013. Lisaks 2009. aasta MM-kullale peab ta loovutama ka 2010. aasta EM-hõbeda, mille ta saavutas samuti 3000 meetri takistusjooksus. 2009. aasta maailmameistriks tõuseb nüüd venelanna Julia Zaripova, aga hiljem on temagi dopinguga vahele jäänud.

Dominguezile jäävad alles 2001. ja 2003. aastal 5000 meetri jooksus võidetud MM-hõbedad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles