Rocki mängupilt paraneb pidevalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rocki peatreeneri sõnul on leegionäridest Callistus Eziukwu (taga paremal) oma rolli seni paremini välja mänginud kui Giorgi Tsintsadze (keskel).
Rocki peatreeneri sõnul on leegionäridest Callistus Eziukwu (taga paremal) oma rolli seni paremini välja mänginud kui Giorgi Tsintsadze (keskel). Foto: Margus Ansu

TÜ/Rocki korvpallimeeskonnal on seni läinud suhteliselt hästi. Balti liiga põhiturniiri esimene ring hakkab läbi saama (jäänud on veel kohtumised TTÜ/Kalevi ja Kalev/Cramoga) ning tartlased on turniiritabelis kuue võidu ja kolme kaotusega Riia VEFi  järel teisel kohal. Täna alustab Rock Šveitsis Lugano Tigersi vastu tänavust EuroChallenge’i hooaega. Tartu Postimees küsitles Rocki peatreenerit Indrek Visnapuud, saamaks põhiliselt Balti liiga mängudele tuginedes teada, kuivõrd rahule võib jääda Rocki mängupildiga.
 


Balti liiga esimene ring hakkab läbi saama. Kas meeskonna mängupilt on lähedal sellele, mida peatreener tahab näha?

On neid hetki, kus mängupilt on selline, millega saaks täiesti rahul olla. Kuid mängudes tuleb ette ka perioode, kus tahaks peast kinni hoida – need pole olnud üldse lahendused, mille poole me püüdleme.
On tõuse ja mõõnu, ju siis tõusuperioode on rohkem olnud, kuna võitude poolest oleme plussis. Kindlasti on pilt parem kui hooaja alguses, aga kindlasti pole ta veel see, mis ta võiks olla.

Kas on midagi, millega ei saa üldse rahule jääda?

Ühist nimetajat ei saa välja tuua. Eri mängudes tulevad esile eri asjad. Rahul ei saa olla pallikaotuste hulga ja kaugvisete tabavusprotsendiga. Need on kaks asja, mis võiksid numbriliselt paremad olla. Samas on olnud ka mänge, kus need näitajad on väga head. Oli periood, kus suutsime mitu mängu järjest pallikaotuste arvu 10 piires hoida. See on number, millega saab iga mängu mängida. Kui see läheb suuremaks, sõltub juba väga palju vastasest, kes meie pallikaotused suudab enda kasuks pöörata.

Rocki treener Gert Kullamäe tunnistas raadiosaates «Mehed mängust», et Eesti korvpallurid ei oska endaga piisavalt tööd teha. Ta nentis, et mängijate iseteadvus tuleb viia kõrgemale tasemele,
siis on ka arengut oodata. Kui suur probleem see on?


Vähene iseteadvus on tõsi. Ma ei ütleks, et see takistab mängijatel iseseisva töö tegemist. Treenerite ülesanne on mängijate iseteadvuse taset tõsta. Niikaua kui see on madal, peavad treenerid rohkem tööd tegema.
Loomulikult peavad ka mängijad ise rohkem vaeva nägema. See tähendab, et igasse trenni, igale koosolekule tuled sa sada protsenti keskendunult ja püüad saadud infot enda jaoks kogu aeg läbi töötada ja selgeks teha, mis on korvpalli põhiolemus ja nõuded mängijale. Mille arvelt paremaks saada jne. Kokkuvõttes käib see kõik koostöös treeneritega.

Pooldan mängijate aktiivsust ja initsiatiivi individuaalsel tööl. Aga individuaalsele tööle peab eelnema suunamine, mängija peab teadma, mida ja mille jaoks ta teeb, sellega kasvab ka mängijate iseteadvus.
Treenerite ülesanne on kogu aeg mängijaid suunata, aga mitte puust ja punaseks ette teha.

Olukordi korvpalliväljakul ei saa olla meeletult palju. On üks pall, on vastasmängija ja on erinevad võtted, kuidas palliga lahendusi luua. X-e ja Y-id tekib ikkagi teatud kindel arv. Kui sa need endale selgeks teed ja oled valmis kiiruse pealt õigesti otsustama, oled sa hea mängija. Aga sa pead teadma, mis sind mängus võib oodata.

Kui pühendunult ja missuguse mõtestatusega suhtub mängija oma töösse, näitab tema professionaalsust. Meie võistkonna kohta saame ikkagi öelda, et kõik mängijad on professionaalid.

Kelle roll eelmise aasta mängijatest on suurenenud (Sten Sokk? Vallo Allingu?), kelle oma langenud (Marek Doronin? Timo Eichfuss? Silver Leppik?)?  

Ma ei hakka lahterdama. Korvpall on võistkonnamäng. Võistkonna tugevust näitab see, kui kõik lülid on valmis igal hetkel võitlusse minema ja kriitilisel momendil otsuseid vastu võtma ning ellu viima.

On mänge, kus mullused põhitegijad on numbriliselt olnud paremad, on neid, kus on kehvemad. See näitabki võistkonna kõigi lülide ühesugust väärtustamist. Loomulikult ei saa kõik alati võrdselt mänguminuteid, kõik ei viska võrdselt punkte, aga kõik tunnevad ennast võistkonnale vajalikuna.

Kas Callistus Eziukwu ja Giorgi Tsintsadze on oma rolli välja mänginud?

Eziukwu kindlasti rohkem kui Tsintsadze. Muutusi meil plaanis ette võtta pole. Ülesanne on nende efektiivsust parandada, et nad oleksid võistkonnale stabiilselt kasulikud.

Kas Balti liiga tase on muutunud võrreldes eelmise hooajaga?

Mängitud võistkondadest tundus Šiauliai lahjem, Nevežis tugevam. VEF on selgelt tugevam, Ventspils on kogu aeg olnud hästi komplekteeritud ja toimiv. Valmieraga on kodus lihtsam, Valmieras me pole
minu peatreeneriaja jooksul võitu saanud. Rudupis, Perlas ja Dolphins on uued. Usun, et kodus on Dolphins tugevam kui väljas.

Mõned on tugevamaks, mõned nõrgemaks läinud, keskmine tase ei ole kindlasti mullusest nõrgem.

Kas Rocki senine hea minek on andnud alust ka konkreetsemad eesmärgid seada. Näiteks BBLi põhiturniiri võit, et play-off`ideks sobivam vastane saada?

Jätkuvalt on perspektiiviga eesmärgid, et järk-järgult liikuda ülespoole ja nooremate mängijate taustal kasvatada välja tuumik, kellega proovida jõuda uuele tasemele. Teha kvaliteedis samm edasi.
Lühemaajaline eesmärk on minna igale mängule võitma.  

Eesmärgid
Tartu Postimees pakub  TÜ/Rockile selle hooaja eesmärke:
• Balti liiga põhiturniir – vähemalt esikolmikusse.
• EuroChallenge – alagrupist edasipääs.
• Eesti meistriliiga – esikoht.
-----------------------------------------------------

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles