Saue pead norgu ei lasknud: selle eest ju punkte juurde ei anta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eveli Saue
Eveli Saue Foto: Raigo Pajula

Kui ükskord juba hakkab viltu vedama, siis ikka korralikult. Just niimoodi võiks iseloomustada Eveli Saue eilset võistlust Hochfilzenis laskesuusatamise MK-etapi naiste 10 km jälitussõidus.


Kümnendalt kohalt startinud Saue püsis tihedas lumesajus ilusti vahetult tema ees rajale pääsenud norralanna Tora Bergeri kannul, kuid paraku jäi esimeses tiirus kaks märki püsti ja ta pidi minema trahviringidele. Täpselt sama juhtus teises tiirus. Ja kolmandas. Ning ka neljandas.

«Vähemalt olin stabiilne,» muigas enda kohta harjumatult palju eksinud ja kümnendalt 39. kohale langenud Saue eneseirooniliselt. «Mis seal ikka, täna oli selline päev. Ega trahvid üldiselt tulemata jää, nüüd lihtsalt tulid kõik ühekorraga.»

Enne eilset jälitussõitu oli Saue sellel hooajal tabanud 60 märgist 55, kaheksa möödalasku viisid aga tabavusprotsendi natuke alla. «Midagi väga hullu nagu polnudki,» arutles Saue. «Vahepeal tuul natuke keerutas, aga selle kaela eriti ajada ei saa. Järelikult tegin ise valesid otsuseid ja liigutusi. Mõni päev lihtsalt ei tule välja, ja täna oli see päev, kus ei tulnud kohe üldse.»

Teatenaiskond kaotas ringiga

Äkki tegi ta ka tulevaste võistluste möödalasud eile ära? «Tahaks loota,» naeris Saue, ja jätkas: «Selline on laskesuusatamine. Trahviringe ei olnud lõbus sõita, aga ega mulle selle eest MK-punkte rohkem juurde ei anta, kui praegu pea norgu laseksin.»

Kaheksast möödalasust hoolimata jõudis Saue punktikohale, jõudes finišisse 39. naisena, kaotust selle hooaja esimese etapivõidu teeninud rootslannale Helena Ekholmile kogunes 5.07,4. «Eks see ole väike lohutus ikka, et vähemalt kaks punkti teenisin,» tunnistas 26-aastane Saue. «Kaheksa trahviga punktile jõudmine on ilmselt mu rekord, sest ega ma väga tihti nii palju trahve ei lase. Aga selles suhtes hea saavutus, et ma pole sel aastal kordagi punktidelt välja jäänud.»

Saue nägi ebaõnnestumise juures üldist pilti vaadates ka positiivset poolt. «Kõik mu selle aasta tulemused on olnud paremad kui eelmise aasta parim tulemus. Sellega on vist kõik öeldud,» sõnas ta.

Naiste 4 x 6 km teatesõidus jäi Eesti naiskond võitjatest ringiga maha ja oli sunnitud võistluse pooleli jätma. Nimelt võeti pärast viimast lasketiiru liidritele rohkem kui ringiga kaotanud riigid rajalt maha, kokku oli neid koguni üheksa – lisaks Eestile Kasahstan, Tšehhi, Bulgaaria, Austria, Jaapan, Hiina, Lõuna-Korea ja Suurbritannia. Nimelt kehtib sellest hooajast reegel, et kui võitja on finišis, siis kedagi enam uuele ringile ei lasta.
Eesti teenis siiski rahvuste karika arvestuses 16. koha punktid.

Sisuliselt kadusid Eesti võimalused juba esimeses vahetuses, sest Kadri Lehtla kasutas ära kõik kuus varupadrunit, kuid pidi siiski käima ka kolmel trahviringil. Sirli Hanni käis ühel trahviringil ja kasutas kolm varupadrunit, Kristel Viigipuu kasutas nelja varupadrunit ning ankrunaine Eveli Saue kaht varupadrunit. Esikoha sai Saksamaa.

Norralaste ülemvõim

Meeste 12,5 km jälitussõidus langes 25. kohalt startinud Roland Lessing kolme möödalasu tõttu 33. kohale, kaotades teise järjestikuse etapivõidu pälvinud Tarjei Bøle 3.26,9.

Tänavuse hooaja viiest individuaalvõistlusest viiel on esikoha saanud norralased – esimesel kahel distantsil võidutses Emil Hegle Svendsen, Östersundi jälitussõidus sai esikoha Ole Einar Bjørndalen ning Hochfilzenis sai kaks järjestikust võitu Bø. Seega polnud ka mingi üllatus, et Norra eilse teatesõidu 53,1-sekundilise eduga Austria ees võitis.

Eesti nelik koosseisus Priit Viks, Indrek Tobreluts, Kauri Kõiv ja Roland Lessing oli viimane, kel võistlus lõpuni sõita lasti, saades 22. koha. Nii Viks kui Kõiv pidid sõitma ühe trahviringi, lisaks kasutasid nad nelja peale 17 varupadrunit.

Viimane selle aastanumbri sees peetav MK-etapp algab neljapäeval Sloveenias Pokljukas, kui kavas on meeste 20 km ja naiste 15 km.

TABLOO
Laskesuusatamine
MK-etapp Hochfilzenis
Mehed

12,5 km jälitussõit: 1. Tarjei Bø (Norra) 36.32,4 (1 möödalask), 2. Simon Eder (Austria) +38,7 (0), 3. Ivan Tšerezov (Venemaa) +40,0 (2) ... 33. Roland Lessing +3.26,9 (3).
4 x 7,5 km teatesõit: 1. Norra (Alexander Os, Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø) 1:29.38,2 (1+7), 2. Austria +53,1 (0+4), 3. Prantsusmaa +3.28,8 (2+9) … 22. Eesti (Priit Viks, Indrek Tobreluts, Kauri Kõiv, Roland Lessing) +7.18,9 (2+17).
MK-sarja üldseis: 1. Emil Hegle Svendsen (Norra) 257 punkti, 2. Tarjei Bø (Norra) 246, 3. Ole ­Einar Bjørndalen (Norra) 235 … 40. Roland Lessing 40.

Naised
10 km jälitussõit: 1. Helena Ekholm (Rootsi) 35.17,8 (1 möödalask), 2. Kaisa Mäkäräinen (Soome) +32,0 (2),3. Darja Domratšjova (Valgevene) +46,3 (3) … 39. Eveli Saue +5.07,4 (8).
4 x 6 km teatesõit: 1. Saksamaa (Kathrin Hitzer, Magdalena Neuner, Sabrina Buchholz, Andrea Henkel) 1:16.22,5 (0+9), 2. Ukraina +59,1 (0+8), 3. Norra +1.08,4 (0+9) ... 16. Eesti (Kadri Lehtla, Sirli Hanni, Kristel Viigipuu, Eveli Saue) LPD (4+15).
MK-sarja üldseis: 1. Kaisa Mäkäräinen (Soome) 252 punkti, 2. Helena Ekholm (Rootsi) 236,
3. Anna Carin Zidek (Rootsi) 204 … 26. Saue 65, 54. Lehtla 15.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles