Kuubik 2016 algab Tartu Jooksumaratoniga

Kadi Parts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Maratoni Kuubiku võistlus.
Tartu Maratoni Kuubiku võistlus. Foto: Tarmo Haud

Tartu Maratoni Kuubiku sari on oma teisel toimumisaastal kohe pisut erandlik, kui Tartu Maratoni ärajäämise tõttu on sarja kavas kuue asemel viis osavõistlust. Ent viiest võimalikust läheb Kuubiku arvestuses kirja endiselt neli parimat tulemust.

Kuidas viie osavõistlusega Kuubik aga tiitlikaitsjatele sobib? «Minu jaoks on olukord nüüd selline, et loogiline oleks sügisel joosta ka maratoni distantsi. Eelnev kogemus selles osas puudub, saab põnev olema,» ütles Kuubik 2015 üldarvestuse parim Kert Keskpaik.

Aastaid Eesti parima rulluisutaja tiitlit kandnud Keskpaik kindlustas eelmise aasta Kuubiku võidu suuresti 9. Tartu Rulluisumaratoni võiduga, mis talle võrreldes teiste Kuubiku konkurentidega üliväärtuslikke boonuspunkte andis. Tartu Linnamaratonil polnud tal vaja täispikka maratoni ette võtta ja Keskpaik otsustas poolmaratoni kasuks, kuna sisuliselt oli Kuubiku võit juba kindlustatud.

Täispikka maratoni pole ta tõepoolest kunagi läbinud, kuid riskide hajutamiseks tuleb sel aastal ilmselt ka see katsumus Tartu Linnamaratoni näol ette võtta. «Ettevalmistus on hooajaks sujunud hästi. Mõned asjad olen teinud pisut teisiti kui varem, eks suvel on näha, kas ja kuidas muutused on mõjunud,» sõnas Keskpaik. «Ma usun, et minu trump on endiselt Tartu Rulluisumaraton, kui see õnnestub, siis õnnestub ka Kuubik. Samas on plaan ka teiste alade tulemusi veidi parandada.»

Tugevatest konkurentidest nimetas Keskpaik kaht noort Kuubiku spetsialisti, eelmise aasta teist ja kolmandat kohta Allar Sood ja Sander Linnust, kuid lisas, et sel aastal võib lisanduda veel uusi nimesid, kelle trumpaladeks on just rattasõit ja jooksmine.

Eelmise aasta naiste Kuubiku ülekaalukas võitja Reeda Tuula on enda sõnul sel aastal prioriteediks seadnud pigem erinevad pikka vastupidavust nõudvad seiklusspordi sarjad, kuid plaanib Kuubiku siiski võimalikult suures mahus kaasa teha.

«Spetsiaalset ettevalmistus polegi siiani teinud. Suusahooaeg sai alles läbi, vahepeal on suur tahtmine puhata ka, mida nüüd siis teha püüan. Näiteks praegu olen Põhja-Soomes üliõplastega lumelaua ja mäesuusa õppelaagris,» sõnas Tallinna Ülikooli teadur Tuula.

Eelmisel aastal osales Tuula esimest korda elus Tartu Rulluisumaratonil ning näitas oma debüüdil suurepärast tulemust, kui oli üldarvestuses 135. ja naiste hulgas koguni 16. kohal. Sel aastal on just rulluisutamine üks selline ala, mille tiitlikaitsja plaanib hooaja eel suuremalt ette võtta. «Olen mõelnud, et võiks isegi varem hakata erialaspetsiifilisi rullisõite tegema ja mõne teisegi ürituse kaasa sõita,» ütles Tuula.

Kuid mida tähendab see, et Reeda Tuula vähemalt seniste plaanide järgi Kuubikule sel aastal nii suurt rõhku ei pane? Kas see annab konkurentidele võimaluse või on Kuubiku valitsejanna endiselt teistest nii võimsalt üle?

«Kui ma ei eksi, siis noorematest konkukrentidest Sille Puhu võtab sarja tõsiselt ette. Kindlasti võiks Heleri Kivil (eakaaslane ja konkurent suusarajalt) sarja kaasa teha, ja väga edukalt. Rääkimata vanameister Tea Pärnikust, kes taas spordiradadel kihutab. Tore, kui selliseid meiesuguseid universaalseid vastupidavusalade harrastajaid rohkem on. Eks kimbutame, innustame ja toetame teineteise osalust igati,» rääkis Tuula.

Tartu Maratoni Kuubik 2016 algab 8. mail, kui stardi saab 34. Tartu Jooksumaraton. Möödunud aastal 41 713 osalejaga Balitimaade suurimaks liikumisharrastuse sarjaks kerkinud Kuubik ootab starti taas kümneid tuhandeid spordifänne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles