Jüri Ratas: korvpallile on tekkinud uus vaenlane

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Tairo Lutter

Eesti korvpalliliit korraldas eile kokkuleppemängude ennetamiseks Erasmus+ projekti raames seminari «True Basketball. Real Games», kus sõna said nii kodu- kui välismaised eksperdid. Näiteks olid kohal Eesti jalgpalliliidu pressišeff Mihkel Uiboleht, projekti juht Lasma Zandere Lätist ja peaesinejana spordikihlvedude monitooringufirma FederBet peasekretär hispaanlane Francesco Baranca.

Eesti korvpalliliidu president Jüri Ratas tunnistas avasõnas, et kokkuleppemängud on korvpalli jaoks tõsine probleem. «Täna ei julge enam kindlasti väita, et korvpall on puhas. Kahjuks on puudujääke seadusandluses, mistõttu petturid jäävad karistuseta ja see on koht, mis peaks meid vägagi murelikuks tegema. Õiguskaitseorganitel peaks siin olema rohkem hoobasid, et süüdlased saaks karistatud. Nii et kui veel hiljaaegu oli meie kõige suuremaks hirmuks ja vaenlaseks doping ja püüdluseks dopinguvabadus korvpallis, siis nüüd on teine käegakatsutav vaenlane juures.»

Francesco Baranca tõi palju näiteid Lõuna-Euroopast, Albaaniast Portugalini ning rääkis vahistamistest, tuhandele liginevast kokkuleppemängude arvust hooaja peale Itaalias jne. Itaalia teise liiga puhul nagu ka Portugali puhul oli näide eriti kurb, kuna kaasatud oli palju 16-21-aastasi mängijaid. Ning nende karistus võis olla paiguti eluaegne. Ta lisas ka hoiatava näite itaallasest klubi presidendi kohta, kes riigist riiki juhendas madalama liiga klubisid, peamise esmärgiga teenida kokkuleppemängudelt.

Et tulla sihtrühmale lähemale, manas Baranca ekraanile märtsis korvpalli Balti liigas peetud mängu Nevežis-Lietkabelis, kus ilmselgelt oli manipuleeritud panustega. Siin oli mänguvormiks händikäp-ennustus ehk panuse puhul saab eeldatavalt nõrgem meekond näiteks 13,5 punkti ette. Seega kui nad kaotavad 13 punktiga, siis on nad selle ennustusvormiga võitnud, kui 14 punktiga kaotavad, on ka händikäpiga kaotanud.

Nevežis-Lietkabelise mäng «näitas punast» seetõtttu, et kolmandal veerandil pöördusid sündmused väljakul pea peale, kuna samal ajal live-panustes toimus samasugune rahade liigutamine sarnaselt muutustele väljakul. See oli ette korraldatud, kokku lepitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles