Tippvormis Buffon, Casillase võitlus ja Király püksid

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastastikused autsusavaldused on Iker Casillase (paremal) ja Gianluigi Buffoni suhtluse oluline osa.
Vastastikused autsusavaldused on Iker Casillase (paremal) ja Gianluigi Buffoni suhtluse oluline osa. Foto: SCANPIX

Jalgpalli suurturniiridest oodatakse alati uute ja säravate talentide esilekerkimist, kuid samal ajal hoiab peaaegu iga jalgpallihuviline pöialt legendidele, kes teevad karjääri lõpu eel veel viimaseid ponnistusi, et end veel suuremate tähtedega ajalooannaalidesse kirjutada. Kuu aega kestval turniiril saavad tihtipeale otsustavaks just vanameistrite kogemused: kuidas riietusruumis vaimu üleval hoida, kuidas meedia tähelepanuga hakkama saada ja kuidas mitmekümne samas hotelliselava jalgpallimiljonäri omavahelisi suhteid korras hoida.

Postimees toob välja kolm legendaarset väravavahti, kellel kõigil seisavad ees omanäolised Euroopa meistrivõistlused, täis võitlust ja vastutust.

Gianluigi Buffon, 38-aastane

Itaalia kapten, au ja uhkus. Noortekoondisi hakkas Buffon esindama juba 1993. aastal ja kolm aastat hiljem sai ta kirja esimese tõeliselt suure turniiri kogemuse: Atlanta olümpial vaatas Buffon Itaalia koondise esitusi varumeestepingilt.

Täiskasvanute koondise tuleristsed saabusid 1997. aastal, kui MMi play-off’i avamängus Venemaa vastu pidi Buffon sekkuma 31. minutil vahetusest, kuna esiväravavaht Gianluca Pagliuca sai vigastada. Fabio Cannavaro värav tõi Itaaliale 1:0 võidu ja Buffon tutvustas end maailmale selliste legendide kõrval nagu Alessandro Nesta, Paulo Maldini, Christian Vieri, Roberto De Matteo ja Fabrizio Ravanelli. Kõik toonased kolleegid on ammu oma karjääri lõpetanud, kuid Buffon jätkab, näitamata ühtegi väsimuse märki.

Kokku on mehel selja taga 157 koondisemängu. Mõni kiibitseja võib kindlasti arutleda, kas ei peaks noorematele võimalust andma, kuid Buffon paneb asjad paika väljakul. Koduklubi Juventus tuli tema juhtimisel taas Itaalia meistriks ning 35 mänguga lasi Buffon enda selja taha vaid 18 palli. Juventuse 26 mängu kestnud kaotusteta seeria sisaldas ka Buffoni rekordit, kus ta hoidis seljataguse puutumatuna koguni 974 minutit järjest. Kümme järjestikust nullimängu on samuti Itaalia kõrgliiga rekord. Buffon valiti Juventuse hooaja parimaks mängijaks ja väravavaht pikendas lepingut kuni 2018. aastani.

Läinud hooaja põhjal arvab mitu eksperti, et just sellel EMil võime näha elu parimas vormis Buffoni. Ka legend ise tunneb end endiselt noorena. «Ma loodan, et minust saab esimene jalgpallur, kes osaleb kuutel maailmameistrivõistlustel. See tähendaks mulle väga palju,» ütles ta. Selguse huvides peab mainima, et 1998. aasta turniiril ei sekkunud Buffon varumeestepingilt mängu.  

Praeguseks on Buffon jalgpalliväljakul näinud kõike, mis võimalik. Ta teab, mis tunne on tulla maailmameistriks, samal ajal on tal üsna värskelt meeles masendav nelja aasta tagune kaotus EMi finaalis Hispaaniale.

Itaalia koondis usaldab teda jäägitult. «Maailma parim väljakumängija võis olla Diegio Maradona või Pelé, kuid väravas on kõigi aegade parim just Buffon,» ütles kaitsja Giorgio Chiellini enne turniiri.

Buffon on aus mees ega tee oma tippvormi saavutamise tagamaadest saladust. «Kuni 30. eluaastani aitasid mind talent ja üsna korralik ports professionaalsust. Hilisemas eas tekkis mul tõeline iha veel rohkem higi valada, sõna otseses mõttes. Nüüd annan endale aru, mida pean enda juures kõige rohkem arendama.»

Buffon ja Itaalia koondis alustavad EMi 13. juunil Belgia vastu. Samasse alagruppi kuuluvad veel Iirimaa ja Rootsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles