Cretu eemaldati, ent Eesti alistas endise Euroopa meistri Hispaania (2)

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrkpallikoondis mängus Luksemburgiga.
Võrkpallikoondis mängus Luksemburgiga. Foto: Mariel Gregor

Eesti võrkpallikoondis teenis täna magusa võidu, kui Türgis Izmiris peetaval kontrollturniiril alistati 3:1 2007. aasta Euroopa meister Hispaania. Eesti koondise resultatiivseimana tõi Robert Täht 20 punkti (+17), Oliver Venno lisas 15 punkti (+8), Timo Tammemaa 11 punkti (+6). Mäng kulges kohal viibinud koondise mänedžeri Mihkel Sagari sõnul üsna närviliselt ja neljandas geimis ütlesid Eesti peatreeneril Gheorghe Cretul närvid üles, sest kohtunik tegi järjest mitu eksimust Hispaania kasuks ja õli valasid tulle ka vastasmeeskonna mängijad, kes juba mõnda aega Cretu suunas keelt teritasid. Hispaanlaste suunas lõpuks mõned teravamad sõnad saatnud Cretu jaoks lõppes mäng neljandas geimis punase kaardi ja mängust eemaldamisega.

Juba järgmisel nädalavahetusel peab Eesti Rakveres oma viimase Euroopa liiga alagrupiturniiri.

Eesti ja Hispaania kohtusid võrkpalliplatsil viiendat korda ja Eestile oli see esimeseks võiduks.

Enne mängu:

Täna kell 20 kohtub Eesti meeste võrkpallikoondis İzmiri kontrollturniiri viimases mängus Hispaaniaga. Tegemist on ühtlasi rahvusmeeskonna taasiseseisvumisaja kolmesajanda kohtumisega. Tänagi teeb koondise mänedžer Mihkel Sagar kohapealt läbi mobiiltelefoni pildilise otseülekande, mille toimimine sõltub küll kohaliku interneti kiirusest.

Hispaaniaga oleme seni mänginud neljal korral ehk õnnestub juubelimängus võtta ka esimene võit.

Tänane juubilar alustas mängude kogumist 25. oktoobril 1992, kui Kiievis mängiti Ukrainaga. Esimene matš lõppes küll 0:3 kaotusega, ent juba 29. novembril saime Tallinnas sama vastase vastu 3:1 revanši. See oli ühtlasi rahvusmeeskonna esimeseks võiduks.

Kokku on Eesti meeskond taasiseseisvumisajal mänginud 48 riigi koondistega ja neist vaid seitsme vastu oleme pidanud kõigil kordadel väljakult kaotajana lahkuma. Ühe riigi saame nimekirjast loodetavasti maha tõmmata juba täna õhtul. Hispaania kõrval kuuluvad klubisse Brasiilia, Iraan, Itaalia, Kanada, Serbia ja Tšehhi, kellega läheme sügisel kahel korral vastamisi 2017. aasta EM-valiksarja teises ringis.

Kõige rohkem oleme mänginud Soomega, kellega Eesti on pidanud 32 kohtumist. Saldo on küll paraku tugevalt negatiivne, sest võita on õnnestunud vaid seitse matši. Samas oleks väga huvitav näha, milline on jõudude vahekord praegu, sest viimati mängisime põhjanaabritega 2012. aasta augusti lõpus. Kahekohalise arvu mänge oleme pidanud ka Läti (27), Rootsi (16), Hollandi (13), Valgevene (12) Türgi ja Venemaaga (mõlemad 11).

Koondise saldo enne tänast mängu Hispaaniaga on 146 võitu ja 153 kaotust.

Enim on taasiseseisvumisajal Eesti meeskonda esindanud rahvusmeeskonna raudvara ja praegune kapten Kert Toobal, kelle kontos on 223 matši. Diagonaalründaja Argo Meresaar jõudis karjääri jooksul 175 koondisemänguni, Raimo Pajusalu saldoks jäi 160. Tihedalt hingavad neile aga kuklasse tegevmängijad Ardo Kreek (156) ja Keith Pupart (153), kes tänasega jõuab samale pulgale Janis Sirelpuuga. Üle saja korra on rahvusmeeskonda esindanud tosin pallurit, hoogsalt läheneb libero Rait Rikberg, kel koos 90 mängu.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles