ROKi president kaitses venelasi: peame puhtaid sportlasi säästma (5)

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ROKi president Thomas Bach.
ROKi president Thomas Bach. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) president Thomas Bach kaitses tuliselt otsust osa Venemaa sportlasi ikkagi Rio olümpiamängudele lubada.

Viis päeva enne mängude algust valitseb endiselt suur segadus – kes venelastest saavad Rios võistelda ja kes mitte, kirjutab Sky Sports. Bach keeldus aga nõustumast väitega, nagu oleks dopingusaaga murendanud ROKi tõsiseltvõetavust või usaldusväärsust. «Usun, et inimesed mõistavad, kui raskes seisus me oleme. Anname endast parima, et puhtaid sportlasi säästa,» lausus ta.

Maailma Antidopingu Agentuuri ehk WADA poolt avaldatud McLareni raporti järel võttis ROK kasutusele skeemi, kus esimese otsuse peavad Venemaa sportlaste kohta langetama alaliidud. Seejärel vaatab asja üle ROKi sõltumatu komisjon. Samuti teatati, et olümpiast jäävad eemale kõik Venemaa sportlased, kes on kunagi andnud positiivse dopinguproovi, isegi kui karistus selle eest on tänaseks kantud.

«Ma ei ole ühegi Venemaa valitsusametnikuga pärast raporti avalikustamist rääkinud,» tõrjus Bach süüdistusi, nagu oleks ta lasknud end poliitiliselt mõjutada. «Peame lahendama olukorra enne mängude algust ja siis on meil juba rohkem aega, et asjaolusid analüüsida.»

Bachi sõnul võetakse olümpiamängudel 4500 uriiniproovi ja 1000 vereproovi. Seni on Venemaa Olümpiakomitee esialgsest 387-liikmelisest sportlaste nimekirjast välja visatud jbua 117 sportlast.

Lisaks märkis Bach, et ROK ei vastuta antidopingulaborite akrediteerimise ega jälgimise eest, sest see on WADA ülesanne. «Meid ei saa vastutavaks teha nende juhtumite eest, mille tagajärgedega nüüd silmitsi oleme. Samuti pole me süüdi selles, et need on langenud niivõrd keerulisele ajale.»

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles