Piltuudis: vaata idasakslaste lemmikainet tarvitanud ukrainlase imelist muutumist

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleksandr Pjatnitsa Londoni olümpiamängudel. Võidetud hõbemedal tuleb tal nüüd loovutada.
Oleksandr Pjatnitsa Londoni olümpiamängudel. Võidetud hõbemedal tuleb tal nüüd loovutada. Foto: SCANPIX

​Rahvusvaheline olümpiakomitee andis eile teada, et nõuab Ukraina odaviskajalt Oleksandr Pjatnitsalt tagasi 2012. aasta olümpiamängude hõbemedali. Londoni olümpiamängude dopinguproovide järeltestimisel ilmnes nimelt, et Pjatnitsa tarvitas hõbemedalit võites keelatud ainet nimega dehüdrokloormetüültestosteroon.

Aine, mille teine nimi on turinabol, töötati välja juba 1960ndatel aastatel Ida-Saksamaa dopingulaborites. Paarkümmend aastat hiljem võeti see laialdaselt kasutusele, sest steroidide tarvitamine oli selleks ajaks juba keelatud, turinaboli ei suudetud toonaste dopingutestidega aga veel avastada.

Soome väljaanne uuris aine kohta täpsemalt kodumaise antidopinguagentuuri meditsiinidirektorilt Timo Seppälält, kelle sõnul on tegemist puhtalt saavutusvõime parandamiseks valmistatud keelatud ainega. «Seda võetakse suukaudselt või süstidega ja see muudab keha hormonaalset tasakaalu. See tähendab, et lihasmass kasvab ja jõudu tuleb juurde, samuti kahandab see võimalust ületreeninguks,» lausus Seppälä.

Oleksandr Pjatnitsa Londoni olümpiamängude finaalvõistlusel. FOTO: Scanpix
Oleksandr Pjatnitsa Londoni olümpiamängude finaalvõistlusel. FOTO: Scanpix Foto: David J. Phillip/AP

Aine ajalugu: pardel kotti ja võistlusele!

Tema sõnul on turinabol eriti ohtlik naistele, sest vähegi suuremat annuste kohal muudab see nende keha mehelikumaks. «Seda ainet kasutasid omal ajal naissportlased, kes käisid ringi, habemeajamismasin kaasas. Samuti oli nende käitumine mehelik. Ja tagatipuks mürgitab see aine inimese verd,» märkis Seppälä. «Samuti põhjustab see väliseid muutusi, näiteks kaasnevad sellega kliitori hüpertroofia (kudede ülemäärane suurenemine – toim) ja pöörab menstruaaltsükli pea peale,» lisas ta.

2003. aastal antud intervjuus rääkis Ida-Saksamaa endine sportlane Birgit Böese, kuidas arstid andsid sportlastele keelatud aineid nende teadmata. Böese oli noor ja andekas kuulitõukaja, kes tõmbas juba noorena jalavigastuse tõttu karjäärile joone alla. Seppälä sõnul on aine suukaudsel manustamisel tõepoolest võimalik, et annuse saajal pole aimugi, millega tegemist on.

Pjatnitsa puhul otsisid soomlased välja fotod, mille tegemise vahele on jäänud kaks aastat. Allpool võib näha Pjatnitsat 2010. aastal Barcelonas peetud EMil, kui Rahvusvaheline Kergejõustiku Liit õnnitles teda tänavu 31. sünnipäeva puhul. Kahel ülemisel fotol on ukrainlane aga võistlustules 2012. aasta Londoni olümpiamängudel – odaviskaja lihasmassi märgatav suurenemine vaid kahe aasta jooksul on üsna silmatorkav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles