Peep Pahv: sportlane pole hullem kui retsidivist (3)

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimehe sporditoimetuse juht Peep Pahv.
Postimehe sporditoimetuse juht Peep Pahv. Foto: Andres Haabu

Kes korra on juba dopinguga vahele jäänud, nendel ei tohiks olla pääsu olümpiamängudele. Sellise avalduseni viis ameeriklannast ujumise olümpiavõitja Lilly Kingi kriitika venelannast konkurendi Julia Jefimova aadressil. Vaevalt aimas vähese elukogemusega, kõigest 19-aastane piiga, et ühe sportlase süüdistamine viib lõpuks selleni, et ta peab teiste hulgas kuulutama olümpiakõlbmatuks ka kaasmaalastest kergejõustiku superstaarid Justin Gatlini ja Tyson Gay. 

Doping on valus ja keeruline teema. Patustanud sportlaste paljastamine on ausa mängu alus. Samas ei tohiks üks dopingutarvitaja olla patusem kui teine ning ühe või kahe sportlase väljavilistamine ja koos sellega nende justkui hullemateks pättideks tembeldamine pole õige. Näidispoomine, isegi rahvaalgatuslik, ei muuda sporti tervikuna puhtamaks.

Lüüa tuleb ühe vitsaga: kas minna dopingutarvitajate suhtes nulltolerantsini ja kehtestada kogu spordis reegel, et kui oled korra keelatud ainetega vahele jäänud, siis polegi sul enam kunagi võistlustele asja, või lähtuda normaalses õigussüsteemis levinud tavast, et kui karistus kantud, oled puhas ja kellelgi pole enam midagi kobiseda.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles