Alaver: suusatajad ei saa kaua domineerida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti taliala number üks on vahetumas. Vähemalt järelkasvu MM näitas seda. Eilses U-23 vanuseklassi suusavahetusega sõidus sai Karel Tammjärv (nr 18) meie parimana 9. koha. Samal ajal noppis Kaarel Nurmsalu kahevõistluses ja suusahüpetes kolm pronksmedalit.
Eesti taliala number üks on vahetumas. Vähemalt järelkasvu MM näitas seda. Eilses U-23 vanuseklassi suusavahetusega sõidus sai Karel Tammjärv (nr 18) meie parimana 9. koha. Samal ajal noppis Kaarel Nurmsalu kahevõistluses ja suusahüpetes kolm pronksmedalit. Foto: Liis Treimann

Naljatlemisi öeldakse, et Eesti talialadest on järelkasvu poolest number üks ala kahevõistlus, number kaks suusahüpped ja number kolm murdmaasuusatamine. «Tuleb tõdeda, et noortel suusatajatel on, kelle järgi joonduda,» sõnas peatreener Mati Alaver.



Kolm pronksi ja medalitabeli 9. koht – see on eestlaste saak Otepääl peetud juunioride ja kuni 23-aastaste MMil. Meie selja taha jäid näiteks rootslased, kes said vaid ühe õnnetu pronksmedali.

«See on fantastiline esinemine! Kolm medalit – fantastiline. Me poleks ka kõige hulljulgemates unenägudes sellist tulemust näha osanud. Ilmselt ei osanud seda mitte keegi teha,» õhkas Alaver pärast MMi.

Lihtne edu mudel

Tõsi, ka tema pidi möönma, et eelkõige päästis eestlaste MMi 19-aastane kahevõistleja Kaarel Nurmsalu, kes hoolitses kõigi kolme medalivõidu eest. Vastasel korral jäänuks meie parimaks Karel Tammjärve klassikasprindi 5. koht.

Et Eesti paraadala murdmaasuusatamine peagi kahevõistluse vastu välja vahetatakse, polevat Alaveri hinnangul sugugi mitte üllatav. Pigem on tegemist paramatusega. «Varem või hiljem peab see juhtuma. Ei ole võimalik, et üks ala domineerib niivõrd kaua. Mida aasta edasi, seda tõenäolisem on, et ala vahetub. Murdmaal polnud enne Andrus Veerpalu ja Kristina Šmiguni võite ju midagi ette näidata. Ja kui palju meil nüüd medaleid on? Ma isegi ei suuda neid kokku lugeda!» arutles Alaver, kelle sõnul tegi suusaliit ainuõige otsuse, kui kevadel otsustati kahevõistlusesse panustada.

Tulemuseks on kolm juunioride MMi medalit. Tulemuseks on konkurents number üks taliala kohale. Ja konkurents on ju teadupärast edasiviiv jõud. «Kahevõistlejate edu mudel on tegelikult ju lihtne. Tuleb leida väga hea treener ja andekas sportlane. Kahtlemata on Kaarel Nurmsalu väga andekas sportlane ja Petteri Kukkonen väga hea treener. Tulemus on käes. Siit on väga hea edasi minna. Ka meie pidime omal ajal medalid ära tooma ja alles siis oli, mida turundada,» arutles Alaver.

Samas oli ta sunnitud tõdema, et murdmaakoondise järelkasvu seis on rahuldav. Eelkõige just juunioride klassis, kus parima tulemuse eest hoolitses Sillamäelt pärit Aleksandr Maslennikov, kes sai 10 km vabatehnikasõidus 17. koha.

Märksa nigelam seis on sama võistlusklassi neidudega, kus parimaks jäi Kati Tammjärve suusavahetusega sõidus saadud 48. koht. Ülejäänud samas vanuseklassis võistelnud neiud pidid jõudu proovima endast neli aastat vanematega.

«Loomulikult tahaksime, et oleksime paremad. Ka meie tahame, et järelkasv kerkiks kiiremini esile. Kahjuks on see aga vastupidavusalade puhul väga valuline protsess,» nentis Alaver.

Kuni 23-aastaste suusatajate seas on üldpilt õige pisut rõõmustavam. Esimest aastat kuni 23-aastaste klassis võistlev Triin Ojaste sai klassikasprindis 9. ja suusavahetusega sõidus 23. koha. Ja seda kõike vaatamata hiljuti põetud viirushaigusele ja antibiootikumikuurile.

«Ma ei suutnud suusavahetusega sõidus hambad ristis kannatada. Vahepeal lausa mõtlesin, kas jõuangi finišisse. Aga olen rahul, et suutsin siiski lõpuni sõita,» sõnas Ojaste, kes 7,5 km klassikasõidu järel hoidis veel 9. positsiooni. «Võistluse teine pool läks väga raskeks. Aga üldiselt jäin oma MMiga rahule – hindaksin ennast lausa neljaga.»

Tammjärv rahul

Sama rahule jäi oma MMiga ka Karel Tammjärv, kes sai eilses suusavahetusega sõidus 9. koha. Kaotust Kanada tippsuusatajast võitjale Alex Harveyle kogunes 58,9 sekundit. «Muidugi olen rahul!» tõdes Tammjärv ja lisas: «Hommikul oli selline tunne, et see võistlus võiks üldse pidamata jääda. Mingit võistlustunnet polnud sees. Ei olnud meeldivat ega ebameeldivat tunnet, ei olnud liigset ärevust. Läksin starti selliste mõtetega, et vaatan, mis tuleb. Ja see, mis lõpuks tuli, oli päris vinge.»

Samas tõdes Tammjärv, et ideaalselt tema sõit ei kulgenud. «Kohe esimese tõusu peal tekkis reielihasesse kangus. Hetkeks tundus, et kas tõesti jalad lähevad pärast poolt distantsi juba krampi, aga õnneks päris kramp see ei olnud,» arutles Tammjärv.

MM-hõbeda võitis meeste 15 + 15 km suusavahetusega sõidus venelane Jevgeni Belov (+0,7), kolmas oli tema kaasmaalane Raul Šakirzjanov (+35,6). Naiste U-23 vanuseklassi 7,5 + 7,5 km suusavahetusega sõidu võitis norralanna Ingvild Flugstad Østberg, teine oli Britt Ingunn Nydal (+6,4) ja kolmas soomlanna Kerttu Nis­kanen (+7,4).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles