Kodusõda Bosnia koondises: staarid jäeti lennukist maha ja kõik süüdistavad kõiki

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jusuf Nurkic (vasakul) tunneb end USA-s paremini kui kodumaal.
Jusuf Nurkic (vasakul) tunneb end USA-s paremini kui kodumaal. Foto: David Zalubowski/AP

Bosnia ja Hertsegoviina korvpallikoondis võib endiselt kvalifitseeruda 2017. aasta EM-finaalturniirile, aga ülitähtsale kohtumisele Rootsi sõideti ilma kahe liidri Mirza Teletovici ja Jusuf Nurkicita. Kaptenirolli täitnud Teletovic on peatreeneri Damir Mulaomeroviciga avalikult tülis ja vaid 22-aastane Nurkic mõtleb juba koondisekarjäärist loobumisele.

Pinged olid Bosnia koondises olemas juba mõnda aega, aga lõplikult tulid need esile pärast Teletovici ja vaid 17-aastase supertalendi Džanan Musa vahel toimunud intsidenti laupäevases mängus Venemaaga.

Lõpuminutitel, kui Bosnia oli kaotusseisus 67:75, sai Musa venelaselt Sergei Karasjovilt väidetavalt löögi rindkeresse ja vajus põrandale pikali. Teletovic läks Musa juurde, süüdistas teda teesklemises ja kaks kuumaverelist pallurit läksid isegi korraks kisklema. Järgmisel päeval Teletovic vabandas ja postitas Facebooki isegi video, kus Bosnia koondise olevik ja tulevik said juba hästi läbi.

Peatreener Mulaomerovic leidis, et Teletovic oli siiski käitunud valesti ja otsustas ta EM-valiksarja viimasest mängust eemale jätta. «Esiteks, meeskonna kapten ei tohi käituda nii, nagu ta tegi seda mängus Venemaaga. Tema tegevusel pole mingisuguseid õigustusi. Järgmisel päeval kutsus ta kokku pressikonverentsi, mida ma olin tal keelanud teha,» pahandas 41-aastane juhendaja.

Mirza Teletovic. Foto: AP/Scanpix
Mirza Teletovic. Foto: AP/Scanpix Foto: PETROS GIANNAKOURIS/AP

Mainitud pressiüritusel kirjeldas Teletovic ajakirjanikele, kuidas koondise treenerid ei tee oma tööd korralikult ja kinnitas, et distsipliini puudumises on süüdi just juhendajad. Vastasel juhul poleks Musaga kisklemist toimunud.

Mulaomerovic ei jäänud vastust võlgu: «Kuidas saame korda hoida, kui kapten on esimene, kes korraldustele ei allu? Mirza on üks meie paremaid mängijaid, aga ta ei tule meiega Rootsi kaasa. Ta jääb treeningutele ja ühistele söögikordadele hiljaks ning vahepeal ei jõua üldse kohale. Kuidas meil saab olla distsipliin, kui ta niimoodi käitub? Pealegi tuli ta laagrisse ülekaalulisena, sellest oli kõigil lihtne aru saada.»

Sarnaselt Milwaukee Bucksis mängima hakkavale Teletovicile on koodise ümber toimuvaga rahulolematu ka teine Bosnia NBA pallur, Denver Nuggetsi keskmängija Jusuf Nurkic. Ka tema ei sõida Rootsi, aga pole veel päris selge, kas selle põhjuseks on samas Venemaa mängus saadud vigastus või midagi muud

Igatahes sattus Nurkic pärast uudise teatavaks tegemist kohaliku meedia kriitika alla ja tsenter otsustas sellele vastata pahase Instagrami postitusega, kus selgitas, et pole sel suvel kordagi päris terve olnud, aga otsustas ikkagi koondist aidata.

«Nad ütlevad, et mõtlesin vigastuse välja ja ei taha mängida. Aga ma tulin mängima ja see pole mõnede jaoks veel piisav. Andsin oma parima ja isegi sellest ei aidanud. Mida iganes ma teen, sellest teie jaoks ei piisa. Kavatsen võidelda koondisekaaslastega lõpuni, nad tähendavad minu jaoks palju. Aga pärast seda, mida te mulle teinud olete, mõtlen järgmine kord kaks korda järele, kas tulen koondisesse või mitte. Te olete kamp valevorste! Ja veel üks asi: see, kas ja kuidas ma kuskile koondisega kaasa sõidan, on alaliidu ja treenerite otsus. Ja kui oleksin tahtnud koondisest eraldi olla, siis poleks ma siia üldsegi tulnud,» sõneles ta meedia ja negatiivsemate fännidega.

Valikturniiri C-alagrupis, kus mängib kolm meeskonda, on Venemaal kolmest mängust kolm võitu, Bosnial on kolmest mängust üks võit ning Rootsil kahest mängust kaks kaotust. Venemaa on pääsu EMile juba kindlustanud, mingi võimalus on olemas ka Bosnial ja Rootsil, aga selleks peavad nad ilmselt parandama oma korvide vahet.

EMi piletit jahib jätkuvalt ka Eesti, selleks on vaja laupäeval vaja Tartus alistada Poola ja loota, et meie korvide vahe on võrreldes teiste alagruppide teise koha meeskondadega võimalikult hea. Homme kohtub Eesti Tallinnas Portugaliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles