Rio olümpialt eemale jäetud ratturid ähvardavad Vene dopingusüsteemi paljastaja kohtusse kaevata

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
(FILES) This file picture dated on February 22, 2013 shows Russia's Kirill Sveshnikov, bronze, reacting after UCI Track Cycling World Championships Men's 40 km Point Race in Minsk. Medal-winning Russian track and road cyclist Kirill Sveshnikov has been suspended from competition and training after testing positive for a banned substance, the Russian anti-doping agency RUSADA said on March 5, 2014.AFP PHOTO/KIRILL KUDRYAVTSEV
(FILES) This file picture dated on February 22, 2013 shows Russia's Kirill Sveshnikov, bronze, reacting after UCI Track Cycling World Championships Men's 40 km Point Race in Minsk. Medal-winning Russian track and road cyclist Kirill Sveshnikov has been suspended from competition and training after testing positive for a banned substance, the Russian anti-doping agency RUSADA said on March 5, 2014.AFP PHOTO/KIRILL KUDRYAVTSEV Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Rio olümpiamängudelt nn. McLareni raportis esitatud tõendite pärast eemale jäetud Venemaa trekiratturid ähvardavad kohtusse kaevata Grigori Rodženkovi, kes on endine Moskva antidopingulabori juht ja viimasel ajal tuntud kui Vene riikiliku dopinguprogrammi paljastaja.

Rahvusvaheline Jalgratturite Liit (UCI) otsustas raporti põhjal esitatud süüdistuste tõttu Dmitri Sokolovi, Kirill Svešnikovi ja Dmitri Strahhovi Riosse mitte lubada. Hiljuti kirjutasid nimetatud ratturid Rahvusvahelisele olümpiakomiteele (ROK), Maailma antidopinguagentuurile (WADA) ja UCI-le kirja, kus nõudsid süüdistuste tagasivõtmist ja ähvardasid muuhulgas vilepuhujat Rodženkovi kohtuteega, kirjutas portaal Inside the Games.

Ratturite sõnul oli neile esitatud süüdistus ebamäärane, sest neile heideti väidetavat erütropoetiini tarvitamist, aga seda ei suudetud tõestada. Sokolov, Svešnikov ja Strahhov väitsid, nad pole vastupidavusaladel väga levinud EPO-t siiski kasutanud.

«Härra Rodženkov esitas valesüüdistusi ja tegu on järjekindla seaduserikkujaga. Meilt võeti enne olümpiat ära võimalus tema valede kohta selgitusi anda. Sõltumatute ekspertide komisjoni liige peaks asjaga tegelema, et tõde välja tuleks,» seisis kirjas. Rodženkovi peetaksegi Venemaa atleetide ja spordiametnike silmis reeturiks ning teda usuvad vaid vähesed idanaabrid.

Rodženkov oli sõltumatu uurija Richard McLareni üks tähtsamaid allikaid, kui viimane kinnitas juuli keskel avaldatud WADA raportis, et Venemaal on pikka aega toiminud riiklik dopingusüsteem. Avaldatud raport kinnitas kõike seda, millest The New York Times juba maikuus kirjutas – Venemaal tegeleti alates 2010. aasta Vancouveri taliolümpiamängudest kuni 2015. aasta augustini positiivsete dopinguproovide varjamisega süstemaatiliselt ja kõige kõrgemal võimalikul tasandil. Pettusega negatiivseks muudetud proovide arv küündis ligi kuuesajani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles