Vene häkkerid levitasid WADA süsteemist USA sportlaste terviseandmeid (6)

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simone Biles
Simone Biles Foto: Julio Cortez/AP

Maailma Antidopinguagentuur (WADA) teatas, et Venemaa häkkerid on levitanud konfidentsiaalset informatsiooni USA olümpiasportlaste kohta.

WADA teatas täna, et nende süsteemist on võetud mitme USA olümpiasportlase terviseandmed. Näiteks on levitatud tenniseõdede Serena ja Venus Williamsi andmeid, aga ka Riost neli kulda ja ühe pronksi võitnud sportvõimleja Simone Bilesi omasid.

Häkkimise eest on vastutuse võtnud grupeering, kes kannab nime «Fancy Bears». WADA sõnul oli küberrünnaku eesmärk õõnestada globaalset antidopingusüsteemi.

«See kriminaalne tegu ei aita just palju kaasa Venemaa vastu usalduse taastamisele,» ütles WADA peadirektor Olivier Niggli.

Fancy Bears teatas, et pärast WADA andmebaasile tehtud rünnakut avastati mitme USA sportlase positiivsed dopinguproovid. «Tosinkond Rio olümpiamängude medalivõitjat on regulaarselt tarvitanud dopingut, mille kasutamiseks on neil raviotstarbeline luba ehk neil on litsents dopingu tarvitamiseks.»

Näiteks tuleb Fancy Bearsi avaldatud andmetest välja, et õdedel Williamsitel on terapeudi luba kasutada keelatud aineid. «Serena Williams kasutab oksükodooni ja hüdromorfoon, prednisolooni ja metüülprednisolooni, tema õde Venus Williams tarvitab prednisooni, triamtsinolooni  ja formoterooli ,» teatavad häkkerid. Näiteks oksükodooni ja hüdromorfoon on narkootilised valuvaigistid.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles