Super Bowl – mitte ainult spordivõistlus, vaid diagnoos

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Super Bowli auks korraldatud Wing Bowl – võitja Jonathan Squib kugistas sel aastal 255 kanatiiba.
Super Bowli auks korraldatud Wing Bowl – võitja Jonathan Squib kugistas sel aastal 255 kanatiiba. Foto: Reuters / Scanpix

Homme öösel peetavat Põhja-Ameerika ameerika jalgpalli liiga (NFL) finaali Super Bowli ei saa juba ammu kutsuda pelgalt spordivõistluseks. See on sündmus, mille kohta võib julgelt öelda: «Suurem kui elu!»



Kas kujutaksite ette, et mõni Eestis peetav spordivõistlus oleks nõnda suure kaaluga, et valitsus teeb riigikogule ettepaneku kuulutada päev riigipühaks.

Ilmselt peaks selle saavutamiseks Eesti jalgpallikoondis võitma maailmameistrivõistluste finaalis Brasiiliat või korvpallikoondis olümpiamängude lõppvaatusel naha üle kõrvade tõmbama Ameerika Ühendriikide dream team’il. Muul juhul näiks selline ettepanek olevat võimatu.

Restoranipidajate pidupäev

Kõikide võimaluste maal USAs aga jääb muu elu üheks päevaks seisma, kuna peetakse ameerika jalgpalli suur finaal Super Bowl, mis superriigi riigipühade kalendris kannab nime «Super Bowli pühapäev».

Tänavu 6. veebruaril, Eesti aja järgi pühapäeval vastu esmaspäeva peetav suur finaal on vaieldamatult maailma üks enam vaadatud spordivõistlusi. Mullu New Orleans Saintsi ja Indianapolise Coltsi vahelist heitlust jälgis hinnanguliselt 106,5 miljonit inimest, millega tõusis mäng USA enimvaadatud televisiooniprogrammi troonile. Iga-aastastest ülakannetest jääb Super Bowl alla vaid Euroopa jalgpalli Meistrite liiga finaalile.

Mõistagi on Super Bowli eetriaeg USAs aasta jooksul kõige kallim ja end reklaamida soovijad peavad välja käima hiigelsumasid. Et kallist eetriaega võimalikult hästi ära kasutada, tellivad firmad spetsiaal­sed reklaamiklipid Super Bowli ajaks, millest on aastate jooksul kujunenud omaette vaatamisväärsus.

Tänavu Texases Arlingtonis peetav ja järjekorras juba 45. Super Bowl ei erine oma eelkäijatest suurejoonelisuselt millegi poolest. Kohtumise vaheaegadel pakutakse staadionil viibijaile ja televiisori vahendusel matši jälgijaile suurejoonelist show’d. Oma muusikaga esinevad USA nimekaimad superstaarid nagu Black Eyed Peas, Usher, Christina Aguilera (Aguilera esitab mängu eel USA rahvushümni – toim) ning paljud teised.

Nagu igal aastal, hõõruvad isukalt käsi kokku erinevate baaride ja restoranide pidajad, kellele on suure finaali õhtul oodata ulmelisi kasuminumbreid. Eriti populaarseks suupisteks kesvamärjukese kõrvale on kujunenud kanatiivad. Minnea­polises asuv restoranikett Buffalo Wild Wings ennustab, et suurel peol läheb käiku koguni kuus miljonit kanatiiba.

«Meie kasum Super Bowli pühapäeval saab olema tohutu. Palju ostetakse ka kaasa,» kinnitas keti avalike suhete juht Sally Smith, kelle sõnul meelitatakse kliente muu hulgas täienenud tehnikapargiga, mille hulgas uued suured ekraanid, millelt kliendid suurt finaali jälgida saavad.

Ebatervislik Wing Bowl

Kanatiivad on ameeriklaste jaoks nõnda püha asi, et traditsiooniliselt korraldatakse enne Super Bowli Wing Bowl, kus võidab see, kes õgib kõige rohkem neid ameeriklaste lemmiksnäkke. Üleeile peetud omanäolise ja tõenäoliselt maailma ühe vähem tervislikuma võistluse võitis Jonathan Squib, kellele mahtus sisse 255 kanatiiba, millega mees püstitas Wing Bowli ajaloo rekordi.

Meediakanal CBS News arvutas välja, et Squibile tuli võit üsna ränkade numbrite arvelt – säärase koguse toiduga kaasnes umbes 40 000 kalorit ning kaks ja pool kilo rasva!

Hinnanguliselt kulutavad ameeriklased mänguga seotud nännile, riietusele ja suupistetele sel aastal keskmiselt 59,33 dollarit inimese peale. Kokku toob Super Bowl erinevatele kaupmeestele ja baaripidajatele sisse hinnanguliselt kümme miljardit dollarit.

Kogu möllu juures ei saa ära unustada, et eelkõige on tegu siiski spordivõistlusega, kus parima ameerika jalgpalli meeskonna selgitavad tänavu Pittsburgh Steelers ja Green Bay Packers. Kuigi pisikeseks favoriidiks peetakse Packersit (näiteks Triobet andis eile õhtul kella kaheksase seisuga Packersile koefitsiendiks 1.70 ja Steelersile 2.22), peetakse neid üsna võrdseks.

«Mõlemal meeskonnal on plahvatuslik rünnak ja suurepärane mängujuht,» kinnitas Pa­ckersi nurgaründaja Charles Woodson, et tulemas on tasavägine lahing.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles