Kuulsa McLareni dopinguraporti autor tunnistas, et sportlased võivad TUE süsteemi kuritarvitada (1)

Siim Kaasik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard McLaren
Richard McLaren Foto: RUBEN SPRICH/REUTERS

Kurikuulsa WADA dopinguraporti autor Richard McLaren tunnistas, et kangete rohtudega, aga ravi eesmärgil lubatud erandite süsteemi (lühidalt TUE) on sportlastel võimalik oma kasu eesmärgil ära kasutada.

Häkkerirühmitus Fancy Bear avaldas nädala alguses TUE süsteemist mitme sportlase terviseandmed, kust tuli välja, et nii mõnelgi maailma tippu kuuluval atleedil on arstlik luba kasutada kangeid ravimeid, mis muidu oleks keelatud. McLarenilt küsiti, kas andmete avaldamine tekitas talle muret.

«Jah, oleneb, mis spordialast me räägime,» vastas spordijurist. «Tuleks uurida, kas teatud kindlatel spordialadel ei kuritarvitata arstliku loa erandit. Näiteks ADHD (hüperaktiivsuse) puhul võib juhtuda, et arstlikku eriluba kuritarvitatakse,» jätkas McLaren.

Just tähelepanuhäirete tõttu on loa kangeid ravimeid tarvitada saanud ka Rios neli olümpiakulda võitnud USA sportvõimleja Simone Biles. «Ainukene hägune ala, mis tuleks üle vaadata, on see, kui tihti kindlaid ravimeid tarvitatakse.» 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles