Mitte enda ja riigi, vaid Euroopa hoki eest

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marian Hossa Tšehhi väravat ründamas.
Marian Hossa Tšehhi väravat ründamas. Foto: BRUCE BENNETT/AFP

«Sellel turniiril ei mängi ma iseenda eest, vaid Euroopa koondise eest, mille rivistusse kuuluvad kaheksa riigi mängijad,» lausus Slovakkia legendaarne kaitsja Zdeno Chara, 39-aastane vägilane, kes on Boston Bruinsi kaptenina tõstnud pea kohale Stanley karika ja saanud Slovakkia koondislasena kaela kaks MMi hõbedat. Torontos peetaval jäähoki maailma karikaturniiril leidis ta endas motivatsiooni kehastuda Euroopa koondise üheks tugitalaks.

Slovakid, kes on Euroopa koondisse panustanud kuue mängijaga, on suutnud ka iseseisvalt MMidel medalite eest mängida ning meeskonna üks kõrghetki oli pääs Vancouveri olümpia poolfinaali.

Korra on MMil hõbedaga üllatanud ka Šveits. Ülejäänud kuue Euroopa koondisse kuuluva riigi – Saksamaa, Taani, Prantsusmaa, Norra, Austria ja Sloveenia – mängijatel pole oma maa koondisega tiitlivõistlusel mingitki võimalust. Maailma karikaturniiril osalev Euroopa koondis pakub neile unikaalse võimaluse.

Pealtnäha on tegemist kummalise kodutute seltskonnaga, kellele ei mängita enne mängu hümnigi. Kaheksa riigi tunnusmeloodia esitamine võtaks ebanormaalselt kaua aega, ühte riiki pole aga võimalik teistele eelistada. Sportlikuski mõttes ei arvatud turniiri eel nende võimalustest suurt midagi. Kahe vooru järel on neil kirjas 3:0 võit üheks soosikuks peetud USA üle ning lisaajal saadud 3:2 võit Tšehhi üle. Enne alagrupi viimast mängu Kanadaga hoiavad nad kümne küünega kinni poolfinaali kohast. 

«Keegi ei oodanud, et alustame kahe võiduga,» nentis meeskonna peatreener Ralph Krueger. «Tunnen uhkust selle üle, kuidas meeskond mängib, kuidas mehed töötavad ja üksteise eest võitlevad… Meeskonna kogunemise hetkest oleme rääkinud oma potentsiaalist ja sellest, kuidas me võime mängida, kuid ei rääkinud võitudest. Mängijad suhtuvad asjasse väga ausalt, nad püüavad teha midagi erilist.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles