Eesti korvpallist – oma süsteem ja selle puudumine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korvpall
Korvpall Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Igal korralikul korvpallimaal on rahvuslik programm noormängijate arendamiseks erinevate vanuseklasside koondistes. Eestis seda paraku ei ole ja see on ka meie üks peamisi takistusi rahvusvahelises konkurentsis edu saavutamisel. Tegelikult ei ole Eestil oma rahvuslikku programmi olnud juba aastakümneid, nõukogude aeg kaasa arvatud.

Eesti lähinaabritel, näiteks Lätil, Leedul ja Soomel, toimivad süsteem ja programm hästi. Või vaatame 330 000 elanikuga Islandit – nende korvpallimeeskond pääses 2017. aasta EM-finaalturniirile. Island ongi väga hea eeskuju sellest, kuidas üks väikeriik võib ka suurtes pallimängudes (jalgpall, korvpall, käsipall) rahvusvahelist edu ja mainet saavutada.

Islandi edu saladus ei peitu aga milleski muus kui hästi läbimõeldud ettevalmistuse süsteemis ja selle süsteemi sisu ehk oma rahvusliku programmi ühtses elluviimises. Ühte jalga käimine on edu saavutamisel väga tähtis faktor ja selleks ei pea diktatuuri kehtestama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles