Imemees Laine peegeldab Soome hoki töö vilju

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patrik Laine (sinises)
Patrik Laine (sinises) Foto: SCANPIX

Soome spordiavalikkus hullub. 18-aastane Patrik Laine liitus hooaja eel Põhja-Ameerika profiliigas ehk NHLis mängiva Winnipeg Jetsiga ning noor soomlane alustas ookeanitagust karjääri otsekui komeet. 14 mänguga visatud 11 väravat on ajalooline saavutus: mitte kunagi pole ükski alla 19-aastane mees sellist statistikat näidanud. Kaks korda on Laine kirja saanud kübaratriki ehk visanud ühes mängus kolm väravat. Ka see on rekord, kuna mitte keegi pole oma debüütaastal nii kiiresti kahe kübratrikini jõudnud. Lainest on saanud soomlaste au ja uhkus.

Eesti parima hokimängija, Soome kõrgliigas Jyväskylä meeskonnas leiba teeniva Robert Rooba sõnul on selline edulugu tohutult inspireeriv. «Eelmisel hooajal mängisin kaks korda ka ise tema vastu ning Laine suurepärane vise hakkas kohe silma,» rääkis Rooba. Alles kevadel kuulus Laine Tampere Tappara ridadesse ja tal õnnestus end juba seal staariks mängida. Tampere tuli Soome meistriks ning mais kaasati Laine täiskasvanute MM-koondisesse, kus ta tutvustas end kogu maailmale ja valiti kõige väärtuslikumaks mängijaks. NHLi draftis värbas Jets mehe endale teise valikuna.

Põhjanaabrite ajalehed ja veebiväljaanded kirjutavad Lainest iga päev ning teda võrreldakse Teemu Selänne ja Aleksandr Ovetškini kaliibriga meestega. «Kõigest hoolimata suudab noor mees külma pead hoida ja suurepäraselt mängida. Hoki on Soomes kõige populaarsem ala ja Laine on hetke kõige kuumem nimi. Kui Laine viskab taas NHLis värava, siis kirjutavad hommikul kõik väljaanded temast nii palju kui võimalik, haip on tohutu. Enne oli tal ka palju skeptikuid ning inimesi, kes ei uskunud sellisesse edusse. Nüüd on Laine aga kangelane ning on selle täielikult ära teeninud,» arutles Rooba. «Ilmselt nägid soomlased viimati sellist talenti, kui Selänne oma karjääri alustas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles