Kivilihvimine parandab suusa libisemisomadusi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suusahoolduse meister Sergei Lopuhhin oma tööpingi kõrval.
Suusahoolduse meister Sergei Lopuhhin oma tööpingi kõrval. Foto: Inseneeria

A&T Spordi sporditarvete kaupluse tagatoast õhkub parafiinilõhna – keset kõige kibedamat hooaega määritakse arvuka hulga klientide suuski.

Aga töötoas seisab ka üks väiksema tööpingi mõõtu seade, millel on peal käiakiviga sarnanev kivilihv. Sellega lihvitaksegi suusapõhjadele erinevaid mustreid, kirjutab Mati Feldmann ajakirjas Inseneeria:


Püüan nalja heita, et see kivilihv meenutab mulle lapsepõlvest vikati teritamise käia, mis ulatus alt vette ja mida käsitsi ringi aeti.


“Midagi sarnast on siin tõesti,” nõustub suusahoolduse spetsialist Sergei Lopuhhin, “kui mitte arvestada seda, et kivilihvi käidi spetsiaalselt Tallinna Tehnikaülikoolist tasakaalustamas; kivilihvi juurde kuuluvad kahe kuni viie teemandiga lõikepead, mis lõikavad mustri kõigepealt käiakivi peale, pärast mida lastakse suusk pingist läbi; see pink on Eestis ainulaadne ja selle analoogid maksavad sõltuvalt täiuslikkusest pool kuni kaks miljonit krooni jne.”


Aga milleks on üldse suuskade kivilihvimist vaja? Inseneeria artikli täisteksti loe siit.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles