Oleks need kaks lasku pihta läinud...

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tobreluts
Indrek Tobreluts Foto: Heiko Junge

Laskesuusatamise maailmameistrivõistlustel Hantõ-Mansiiskis meeste 20 km tavadistantsil esimeses kolmes tiirus kõik märgid tabanud Indrek Tobreluts jõuab viimasesse lasketiiru ja võtab asendi sisse. Veel viis märki ja elu parim tulemus MMilt on kirjas. Eesti koondise lätlasest peatreener Maris Cakars ning koondise endine juhendaja Hillar Zahkna jälgivad hinge kinni hoides pingsalt Tobrelutsu laskmist.



Paraku jäävad teine ja viies märk mustaks. Cakars näitab, kuhu Tobrelutsu möödalasud läksid – õige napilt märgi äärest mööda.

Tobreluts annab viimasel ringil endast siiski maksimumi, saades kirja 19. sõiduaja ning teenib lõpuks 24. koha, kaotades maailmameistriks kroonitud norralasele Tarjei Bøle 3.17,8. Sõiduaja poolest oli Tobreluts samuti 24., jäädes kiireima aja välja sõitnud prantslasele Martin Fourcade’ile alla 2.07,6.

Kuna 20 km sõidus tähendab iga möödalask üht trahviminutit, on arvutusi lihtne teha – ühe eksimuse korral võinuks Tobreluts saada 16. koha, puhtalt lastes olnuks ta aga vähemalt kuues.

«Viimasest lasust on kahju,» on Tobrelutsu esimene reaktsioon. «Teine lask võis tulla väsimusest, aga viimane... see oli rumal viga. Aga mis seal ikka, seekord läks niimoodi, kripeldama ei jää mul midagi – oleks saanud ju veel hullemini teha! Küllalt on mehi, kes otsustaval hetkel kõik märgid üles jätavad, see pole üldse keeruline! Ma vähemalt polnud ennast nii segi sõitnud, et oleks lastes inimesi ohustama hakanud.»

Aprillis 35-aastaseks saav Tobreluts ei hakkagi salgama, et möödalaskude juures mängis suurt rolli närvipinge. «Oleks mul ees olnud 2 + 1 + 2 trahvi, võtnuks viimast tiiru tuimalt, aga see oli minu jaoks üsna harjumatu olukord,» tunnistab ta. «Ringi peal oli tuhat mõtet peas ja see segas lõppsooritust. Olen varem mõelnud, et ma ei saa laskesuusatamist enne ära lõpetada, kui neli tiiru on nulliga tehtud, see mõte käis mul ka nüüd peast läbi. Neli nulli taganuks päris hea koha...»

Seega välistab ta kohe ka variandi, et Hantõ-Mansiiski MM jääb tema karjääri viimaseks tiitlivõistluseks. «Praegu küll sellist tunnet pole, et lõpetaks ära,» mõtiskleb Tobreluts. «Olen jaanuari lõpust saadik leidnud mingisuguse kindluse, ma enam väga ei karda neid lasketiire. Varasematel aastatel oli mõnikord lausa hirm, vahepeal oli selline tunne, et polegi võimalik pihta saada, ja sellise tundega ei ole just hea võistelda.»

Enne MMi oli Tobrelutsu tänavuse hooaja parim tulemus Ruhpoldingi sprindi 35. koht, nüüd teenis ta veidi punktilisa kahelt võistluselt. «Laskmise poolt arvestades tegin MMil kaks head esitust,» hindab Tobreluts. «Eriti hea, et jälitussõidus, mis on tõmblemise võistlus, lasin tuulest hoolimata nelja tiiru peale ainult kaks trahvi.»

Ööl vastu pühapäeva Hantõ-Mansiiskisse jõudnud Roland Lessing teenis kolm ­trah­vi­mi­nu­tit ja pidi leppima 41. kohaga, kaotades võitjale 4.52,2.

«Vähemalt jõudsin ilusti finišisse, oli täiesti tavaline võistlus,» sõnab Lessing talle omase huumoriga. «Midagi erilist mul teha ei õnnestunud, aga vabandusi ka otsima ei hakka, see on nõrkade rida.»

Neljal lasul eksinud Kauri Kõiv sai 77. (+7.46,9) ja MM-debüüdi teinud Daniil Steptšenko seitsme trahviminuti juures 121 lõpetaja seas 93. koha (+11.08,6).

Karjääri esimese individuaalse MM-kulla võitnud 22-aastase MK-sarja üldliidri Bø jaoks oli eilne võit ka ühtlasi esimene kord, kui ta 20 km sõidus võidutsenud on.

«Olin viimases tiirus väga närvis, mõtlesin, et pean hästi kiiresti ära laskma, et mulle igasuguseid mõtteid pähe ei tuleks,» kommenteeris nelja tiiru peale ühe möödalasu teinud Bø pressikonverentsil. «Kui kõik lasud pihta läksid, oli see lihtsalt fantastiline tunne.»

Esimest korda täiskasvanute MMil võistlev Bø on Hantõ-Mansiiskis kõikidel aladel medali võitnud – maailmameistriks tuli ta ka segateatesõidus, sprindis ja jälitussõidus võitis pronksmedali.

Kodupubliku rõõmuks võitis eile hõbemedali veatult lasknud Maksim Maksimov, kolmas oli Austria vanameister Christoph Sumann, kes eksis viimase tiiru viimasel lasul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles