Sky rattatähed said kaela järjekordse süüdistuse: 2015. aasta Touril sõideti mootoritega

Ats Kuldkepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chris Froome 2015. aasta Tour de France'il.
Chris Froome 2015. aasta Tour de France'il. Foto: STEFANO RELLANDINI/REUTERS/Scanpix

JALGRATTASPORT. Kas Tour de France’i tulemusi saab usaldada? Kolmekordne Touri võitja ja pikalt Eurospordis rattasõite kommenteerinud Greg LeMond ütleb, et ei saa. Laiaulatusliku dopingutarvitamise tõttu tühistati 1999.–2005. aasta tulemused, aga nüüd on arvatust hoopis suuremaks probleemiks saanud mehaaniline doping ehk lühidalt öeldes rattamootorid.

USAs näidati pühapäeva õhtul CBSi saates «60 minutit» mehaanilisest dopingust kauaoodatud lõiku, kus ülipõnevaid paljastusi päevavalgele ei toodud. Samamoodi on suurt kära tehtud enne «tavalise» dopingu kohta ilmunud dokumentaalfilme ja raporteid, aga tegelikkus nii rabav pole olnud.

Üks üsna terav süüdistus siiski esitati. Endine Prantsusmaa antidopinguameti testidirektor Jean-Pierre Verdy ütles, et tiimimänedžeride, sõitjate ja muude informaatorite vahendusel on temani jõudnud jutud, et 2015. aasta Tour de France’il kasutas mootorit 12 ratturit. Greg LeMondi abikaasa Kathy hinnangul olid patuste seas ka viimase aja edukaima meeskonna Sky liikmed. Mäletatavasti tuli Sky liider Chris Froome sel aastal Touril esimeseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles