Mael hea võimalus kodupubliku ees võidutseda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt 2009. aasta Jaak Mae karikavõistlustelt. Paremalt esimene kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu, keskel Jens Arne Svartedal ja vasakul Vassili Rotšev. Peoperemees Mae sai toona viienda koha.
Pilt 2009. aasta Jaak Mae karikavõistlustelt. Paremalt esimene kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu, keskel Jens Arne Svartedal ja vasakul Vassili Rotšev. Peoperemees Mae sai toona viienda koha. Foto: Mihkel Maripuu

Viimastel aastatel pole olümpiapronks Jaak Mael kunagi olnud niivõrd head võimalust omanimelisel võistlusel võidutseda kui tänavu. Varem on Mae ees olnud ikka kas Andrus Veerpalu või mõni välismaa täht.
 



Sel aastal pole aga ei kahekordset olümpiavõitjat ega ka ühtki ülearu tugevat välissuusatajat. Milline hiilgav võimalus kaheksa-aastase vaheaja järel kodupubliku ees poodiumi kõrgeimale astmele astuda! Eriti veel nüüd – karjääri lõpupäevil.

Ent Mae ei korraldanud sugugi mitte meelega lahja konkurentsiga võistlust. Vastupidi.  Juba jaanuarist saati üritas ta meelitada küll üht, küll teist tippu. Kuni esmaspäevani oli võimalus, et kaasa teeb neli suurt tähte.

Teiste seas olevat suuline kokkulepe olnud isegi Norra suusakuulsuse Petter Northugiga. Paraku loobusid haigestumise tõttu nii Northug, norralane Johnsrud Sund­by kui ka rootslane Anders Södergren.

Nimekamateks väliskülalisteks jäid seega sakslane Jens Filbrich, norralane Sjur Röthe ja soomlane Tero Similä. «Kahjuks tõesti esimese suurusjärgu tähti tänavu ei tule,» kahetses Mae, kes sai eitava vastuse 15 meessuusatajalt.

«Axel Teichmann lõpetas MMi järel hooaja, Tobias Angereril on vaja startida Lahti MK-etapi sprindis, tšehh Lukaš Bauer keskendub samuti MK-sarjale, et seal kokkuvõttes korralikku kohta jahtida. Põhimõtteliselt oli temaga juba kokkulepe olemas, aga kohalik alaliit andis mõista, et MMi ebaedu tõttu tuleb MK-sarjale keskenduda.»

Ära langes ka kahekordse olümpiavõitja Andrus Veerpalu osalemine, kes vahetult enne MMi tippsportlaskarjäärile ootamatult punkti pani. «Jaanuaris oli kokkulepe, et ta osaleb sel võistlusel. Aga asjaolud muutusid. Ega ümber veenda teda ei õnnestunud, see on tema otsus,» nentis Mae, kelle sõnul ülejäänud Eesti paremik võistlustel siiski kaasa teeb. 

Kõik peale suusasprinterite, kes pühapäeval samal ajal Lahti MK-etapi klassikasprindis võistlevad.

Kesisest konkurentsist hoolimata ei tahtnud Mae tunnistada, et tal võib avaneda hiilgav võimalus poodiumi kõrgeimale astmele astuda. «Arvan, et noortel meestel on eeldused võidukarikas koju viia. Algo Kärp, Karel Tammjärv, Eeri Vahtra,» loetles Mae oma põhikonkurente.

Seda, et suurte tähtede puudumine võiks ka publiku arvus tunda anda, Mae ei arva. Ta vähemalt loodab, et nii siiski ei lähe. «Ilusal ilmal ja muul tegevusel on samuti oluline roll. Korraldame ju sealsamas ka laste võistlusi ja toimub meelelahutusprogramm,» nentis olümpiapronks, kes tahab sama võistlust tulevikuski korraldada.

Seda vaid juhul, kui kohalikud inimesed on nõus sama ürituse nimel vaeva nägema. Nii nagu seni. «Kui kohalikud korraldajad on nõus, siis mina jätkaksin hea meelega. Tundub, et see võistlus on oma koha leidnud,» tõdes Mae rahulolevalt.

Tegelikult pole Mae karikavõitlus mitte üksnes oma kohta leidnud. Aasta-aastalt on see üha suuremaks kasvanud. Tänavu korraldatakse Albu vallavanema Kalju Kertsmiku sõnul lausa mitmepäevane talvefestival.

Reedel võistlevad lumelaudurid, esineb ansambel Singer Vinger ja näeb Järvamaa esimest tuleetendust. Laupäeval toimub suusamaraton, kuhu oodatakse 700 suusatajat, ning pühapäeval võisteldakse Mae karikatele. 

Naiste FIS-võistlus algab Valgehobusemäel pühapäeval kell 13.00 ja meeste FIS-võistlus 13.30. Eesti parimad naissuusatajad võistlustel kaasa ei tee, sest osalevad samal ajal Lahti MK-etapil.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles