Videomeenutus Argentina rallilt: Märtini peadpööritav avarii ja kuhjaga ebaõnne

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Markko Märtin 2004. aastal Ford Focuse roolis.
Markko Märtin 2004. aastal Ford Focuse roolis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Sel nädalavahetusel peetaval Argentina MM-rallil on eestlaste seni parim tulemus Markko Märtini neljas koht 2002. aastal. Enim on aga rallifännidele meelde jäänud Märtini ja Michael Parki peadpööritav avarii kaks aastat hiljem ehk 2004. aastal.

Märtin ja Park sõitsid Ford Focuselt teelt välja ralli viiendal katsel, kusjuures nelja esimese katse järel hoiti teist kohta. Viienda katse lõpus tuiskas nende Ford pikal sirgel ligi 200 km/h, kui väike trampliin auto ootamatult tugevalt õhku viskas. Järgnes rida saltosid, Fordist jäi alles vaid rusuhunnik.

«Võtsime natuke teistsuguse sõidujoone ja maandumisel riivas auto diferentsiaalikaitse kivi. See kokkupõrge viskas tagaosa õhku ja maandusime ninale, järgnes mitu uperpalli. Õnneks maandas esimene kokkupõrge suurema osa kiirusest. Markko-poolne uks lendas eest, ronisime mõlemad sealtpoolt välja,» kirjeldas Park avariid enda vaatepunktist.

Õnneks tegi turvapuur oma tööd korralikult ning sõitjad pääsesid terve nahaga. Mehed viidi küll haiglasse kontrolli, kuid lasti sealt kodusele ravile. Tõsi, Märtin kurtis veel nädalajagu hiljemgi uimasuse ja peapöörituse üle, aga kaks nädalat hiljem oldi Soome rallil siiski stardis ja saadi hinnaline teine koht.

Tänakul üks mure teise otsa

Lisaks 2002. aasta neljandale kohal on Märtin lõpetanud Argentinas 2005. aastal kuuendana, 2003. aastal pidi ta ralli mootoririkke tõttu katkestama. Ott Tänak on Argentinas võistelnud neli korda ja kõik need rallid on lõppenud loodetust kehvemini. 2012. aastal kimbutasid eestlast rehvipurunemised ja ta langes korraks isegi 37. kohale, kuid võitles end sealt tagasi kümnendaks ehk viimasele punktikohale.

2014. aastal tegi WRC2-klassis sõitnud Tänak Argentinas teisel kiiruskatsel avarii ja lõpetas superralli süsteemis jätkanuna 17. kohaga. Aasta hiljem sõitis ta neljandal kohal olles otsa veelombis peitunud salakavalale kivile ja pidi taas avapäeva pooleli jätma, tänu superralli süsteemile saadi lõpuks siiski protokolli kirja 11. koht.

Mullu purunes eestlaste Fordil aga neljandal katsel generaatoririhm ja lootused heale lõppkohale kadusid taas. Samas suutis Tänak näidata head kiirust ja võita hooaja jooksul esmakordselt kiiruskatse. Lõpp-protokolli läks kirja 15. koht.

Argentina MM-ralli algab Eesti aja järgi neljapäeva ööl vastu reedet peetava publikukatsega. Kokku on tänavu Argentinas kavas 18 kiiruskatset kogupikkusega 357,59 km.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles