Kadri Pihla: üksinda maailma vastu

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Pihla.
Kadri Pihla. Foto: Raigo Pajula

Nääpsuke Kadri Pihla näitas lõppenud talvel ilma suure meediakärata, kes on eestlastest lumel tõeline tegija.

Mitte ükski Eesti talisportlane polnud seda au veel ära teeninud. Aga see on au, koguni väga suur au, kui ühel päeval saabub kutse Winter X Gamesile, maailma ekstreemsportlaste koorekihi talimängudele.

Lõppenud talvel sai selle au osaliseks Kadri (Kata) Pihla (34), pikkade blondide kiharatega lumelaudur, kes kaalub 163 cm juures napilt üle 50 kilo. Talvel harjutab ta Prantsusmaal Lõuna-Alpides Serre Chevalier’ külakeses oma elukaaslase Pierre Vaultier’, prantslaste parima lumelauakrossisõitja juures.

Erinevalt olümpiast, kuhu pääseb maailmast veerandsada lumelauakrossitajat, on X Gamesi sõel märksa tihedam. Kes sinna kutse saab, võib pidada seda kinnituseks, et kuulub maailma tippklassi. Seal peab tõesti sõita oskama. Ja julgema. Kahel korral tuleb rajal lennutada end trampliinilt üle 20-meetrise «kuristiku».

Kui hüpe ei kanna, siis... ai-ai-ai, see pauk vastu lumeseina on jube valus. «Sellist rada sõites pead olema enesekindel ja uskuma sellesse, mida teed,» lausub Pihla.

Kuigi aastate möödudes ja kogemuste lisandudes on hirmutunne pikkade hüpete ja järskude kurvide ees Pihlal kadunud, paistis X Gamesi rada USAs Colorado osariigis Aspeni talikuurordis sellegipoolest tema sõnul väga-väga raske.

«Nagu Ameerikas ikka, peab kõik olema ekstra suur,» kirjeldab ta. «Nii ka hüpped. Mul oli tükk tegu endasse usku süstida, et saan hakkama.»

Saigi. Ei kukkunud kordagi. Erinevalt meeste jõuproovist, kus paljud said vigastada. Kvalifikatsioonivoorus sõitis Pihla välja 12. aja, kohasõitudega kergitas end lõpuks kümnendaks. «See on mu karjääri üks suuremaid saavutusi,» kinnitab ta.

Imekspandav areng
Tänavu tegi Pihla lumelaudurina suure sammu edasi. Kui varasematel hooaegadel jõudis ta MK-etappidel korra-paar kolmandasse kümnesse – millest jäi liiga väheks, et viia ellu oma mullune unistus, pääseda Vancouveri olümpiale –, siis sel talvel murdis ta koguni kolmel korral teise kümnesse. See on saavutus, mille võib paljukajastatud murdmaasuusatajate tulemuste vastu julgelt ja väärikalt lauale lüüa.

Pihla lähenemine maailma paremikule on seda imekspandavam, et erinevalt Eesti murdmaa- ja laskesuusatajatest, ja erinevalt oma vahetutest konkurentidest, pole tal ainsatki abilist. Ei treenerit, arsti ega massööri.

Isegi oma mõlemad lumelauad määrib ta võistlusteks ise. Ja ise esindab ennast võistkondade koosolekuil. Nii et üksinda kogu maailma vastu. «Vahel on tõesti raske end motiveerida, kui näed, et võitled hästi organiseeritud tiimide vastu,» tunnistab ta. Aga alla anda ei kavatse.

Mis siis, et leidub veel üks takistav asjaolu. «Kuna käin võistlustel üksinda, on mul see kartus,» räägib ta, «et kui end vigastan, murran käe või jala, siis kes mind aitab.

Kes mu asjad kokku pakib, kes mind ära viib? Seetõttu ei saa ma kunagi väga suurt riski võtta. Üritan luud-kondid tervena mäest alla tulla. Ma olen ju enda eest ise vastutav.»

Poiss-sõbra toetus
Pihla ei salga, et on jõudnud maailmatasemele paljus tänu prantslasest elukaaslasele. Kuigi ta on suviti Eestis lehekuulutuste kaudu tööd leidnud, et talvel lemmikalaga tegelemiseks raha koguda, on nii mitmedki privileegid, mida Pierre on oma võitudega välja teeninud, laienenud temalegi.

Nõnda saab ta lumelauad, millest üks maksab 1000 eurot, Pierre’i kaudu hooajaks tasuta. Samuti muu varustuse, aga ka Serre Chevalier’ suusakuurordi mäepileti. Ilma Pierre’i abita, sõnab Pihla, poleks tal võimalik lumelauasõidus midagi teha.

Nüüd on küsimus selles, kas Pihla suudab teha veel paar suurt sammu, mis viiks ta kolme aasta pärast Sotšis olümpiafinaali, maailma nelja parema sekka. «Mitte miski pole välistatud,» kostab ta. «Aga kui pean üksinda edasi tegema, võib see tee olla väga raske ja pikk.»
Vähemasti seni ei paista, et raskused oleks teda heidutanud.

Kes ta on?

Kadri Pihla (34)


Eesti parim lumelauakrossisõitja
Tänavu Winter X Gamesi 10. koht
MM-võistlustel 20. koht
MK-sarjas 19. koht, etappidel 11.,
15. ja 16. koht
Elukohad Tallinn ja Serre Chevalier (Prantsusmaa)
Hobid: motokross, suusatamine,
rattasõit, golf, tennis, mägironimine
Elukaaslane Pierre Vaultier,
Prantsuse lumelauasõitja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles