Järveoja tegi Eesti ralliajalugu ning Keenia eestlastel käeulatuses

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Järveoja (esiplaanil) ja Ott Tänak tähistamas võitu Sardiinia rallil.
Martin Järveoja (esiplaanil) ja Ott Tänak tähistamas võitu Sardiinia rallil. Foto: ANDREAS SOLARO/AFP/Scanpix

Ott Tänaku ja Martin Järveoja võit Sardiinia MM-rallil oli mitmes mõttes ajalooline. Kui Tänakust sai teine eestlasest rallipiloot, kes suutnud võita MM-etapi, siis Järveojast sai esimene poodiumi kõige kõrgemale astmele astunud Eesti kaardilugeja.

Varasemalt oli eestlastele MM-sarjas võidurõõmu pakkunud Markko Märtin. Märtini viis võitu MM-etappidel tulid kõik aga koos britist kaardilugeja Michael Parkiga. Nii oligi Järveoaja esimene võidukas eestlasest kaardilugeja.

Tänaku võidu järel on eestlased nüüd saavutanud MM-sarjas läbi aegade kuus etapivõitu ja rahvuste arvestuses ollakse sellega läbi aegade 10. kohal.

9. positsioon ei ole eestlaste jaoks aga kaugel, kuna seda hoiab kaheksa esikohaga Keenia. Kui praegu ei teata tipptasemel Keenia rallimeestest suurt midagi, siis omal ajal on nad kaheksal korral võitnud kodukamaral kavas olnud Safari ralli.

Aastaid MM-kalendrisse kuulunud Safari ralli on võitis viiel korral Shekhar Mehta (1973., 1979, 1980. 1981. ja 1982. aastal), kahel korral Joginder Singh (1974. ja 1976. aastal) ning korra Ian Duncan (1994. aastal).

Riikide arvestuses on kõige edukamaks Prantsusmaa 184 etapivõiduga. Põhilise panuse on selleks andnud Sebastien Loeb ja Sebastien Ogier. Esimene neist on võitnud 78 ning teine 40 etappi. Sellega on nad ka kaks läbi aegade kõige edukamat pilooti.

MM-rallide võidud riikide kaupa:

  1. Prantsusmaa 184 etapivõitu
  2. Soome 177
  3. Rootsi 43
  4. Suurbritannia 39
  5. Itaalia 30
  6. Hispaania 28
  7. Saksamaa 17
  8. Norra 17
  9. Keenia 8
  10. Eesti 6
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles