Võistlusloaga Vene kergejõustiklaste arv peaaegu kahekordistus

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Butenko 2014 EMil.
Viktor Butenko 2014 EMil. Foto: Phil Noble/Reuters/Scanpix

Venemaa kergejõustiklaste arv, keda rahvusvahelistel jõuproovidel kohata võib, kasvas just märkimisväärselt: spordialade kuninganna tegemisi koordineeriv rahvusvaheline alaliit IAAF teatas, et 16 idanaabrile on antud luba iseseisvate sportlastena võistluskarusellile naasta, vahendab Reuters.

Mäletatavasti kehtestas IAAF mullu võistluskeelu kõigile Venemaa sportlastele pärast seda, kui sai ilmseks idanaabri spordisüsteemis dopingu üldlevinud tarvitamine. Keeld kehtib, kuni pole piisavalt tõestust, et riigi dopinguprobleem on lahendatud. Seniks saavad Vene sportlased rahvusvahelistel võistlustel startida vaid eriloa alusel, mille IAAF annab juhul, kui on veendutud, et atleedid on dopingust puutumata. Äsja täitsid selle kriteeriumi 16 sportlast.

Meessportlastest võivad rahvusvahelisele võistluskarusellile naasta 2013 Moskvas toimunud MMil kulla võitnud kaugushüppaja Aleksandr Menkov, tänavu ketast 65.07 heitnud Viktor Butenko, vasaraheitja Danil Danilov, kolmikhüppaja Aleksei Fjodorov, kuulitõukajad Aleksandr Lesnoi ja Konstantin Ljadusov, kümnevõistleja Ilja Škurenjov, keskmaajooksja Valentin Smirnov ning sprinterid Timofei Tšalõi ja Vjatšeslav Kolesnitšeko.

Naistest said stardiloa kettaheitja Julija Maltseva, kolmiküppajad Viktoria Prokopenko ja Irina Gumenjuk, kõrgushüppaja Irina Gordejeva ja spritner Aljona Mamina. Käija Olga Jelisejeva tohib osaleda vaid U20 EMil.

«On oluline korrata, et selle heakskiiduprotsessi ülesanne on garanteerida maailma puhtaste sportlaste usk, et nende tarbeks on loodud võrdne mänguväli. See on hiiglaslik ettevõtmine ja sellega ei tohi kiirustada, kui me soovime, et puhaste sportlaste õigused ja eesmärgid oleksid kaitstud,» sõnas IAAFi president Sebastien Coe.

IAAF on saanud võistlusloa taotluse enam kui 150 Venemaa kergejõustiklaselt ning praeguseks on heakskiidu saanud neist 39. Mitmed hinnangu andmised alles käivad, nii et võib juhtuda, et järgmisel kuul Londonis peetaval MMil on stardis suurem arv idanaabri sportlasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles