POSTIMEES POOLAS Ekspertanalüüs: Poola oli kehv, mitte Serbia oivaline ja Eestil šanss on täna nurgaründajaid survestada

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuidas saab Eesto täna pidama Uros Kovacevici?
Kuidas saab Eesto täna pidama Uros Kovacevici? Foto: Tomasz Jastrzebowski/Imago/Scanpix

Eesti võrkpallikoondise statistiku Alar Rikbergi sõnul on täna õhtul EM-lahingus Serbiaga võtmekohaks vastaste nurgaründajad. Hirmkõvu diagonaalründajaid on Serbial varnast võtta mitu ja tempomeeste resultatiivsuse määrab ära Eesti servi õnnestumine, aga nurgaründajad on näidanud, et on eksimusaltid ning selle ära kasutamine on Eesti šanss enda turniiri pööre tuua.

Võrkpalli EM algas kohe suurüllatusega: valitsev maailmameister ja turniiri võõrustav Poola sai Varssavis peetud matšis 65 000 pealtvaataja ees 3:0 (22:25, 22:25, 20:25) šokk-kaotuse Serbialt. Eesti koondislaste tarbeks vastaseid analüüsiv Rikberg nentis, et ega serblased platsil midagi erilist korda ei saatnud.

«Raske on öelda miks, aga Poola ei mänginud hästi. Võimalik, et süüdi oli pinge – avamäng, palju rahvast, neilt oodati palju. Kolm aastat tagasi võitsid nad täpselt samal staadionil MMi avamängus Serbiat kindlalt 3:0 (25:19, 25:18, 25:18). Nüüd oli Poola hädas. Kõik mehed, välja arvatud üks tempomees (7 punkti toonud Lukasz Wisniewski) olid rünnakul 40-protsendilise resultatiivsusega või allapoole. Need, kes on tegelikult rünnakul võimsad ja mängivad kvaliteetselt, palli maha ei saanud

Ega serblased midagi erilist ei teinud, lihtsalt oma asjad paremini ära. Raskeid olukordi lahendasid hanituste ja pehmete pallidega ja ei teagi, kas poolakad polnud selleks valmis või siis tehti neid liigutusi niivõrd hästi, et nad ei jõudnud pallini,» võttis Rikberg mängu lahti.

«Mõlemad meeskonnad servisid üsna riskeerivalt ja olid tegelikult vastuvõtul üpris suures hädas. Kui vaadata serblaste kahte võimsat temporündajat (Marko Podrašcanin ja Srecko Lisinac – V.V.), siis mõlemad said kuus tõstet. On mänge, kus nad löövad 18 või 20 korda. Ehk neid ei saanud väga kasutada. Serbia puhul on seda varemgi näha olnud, et nad on vastuvõtuga erinevates mängudes hädas olnud.

Ka servivigu oli päris korralikult sees. Oli kiire kolmegeimiline mäng ja poolakad tegid 15 viga – 5-6 geimi peale. Kui üks geim nii tuleks, siis ikka juhtub, aga et iga geim, siis see näitab, et mindi lööma, aga tehti palju vigu,» lõpetab meie koondise statistik eelmise mängu analüüsi. Olgu veel mainitud, et pallingul olid ebalevad ka serblased, kes pääsesid avageimist vaid ühe serviveaga, aga tegid matsi peale neid lõpuks kokku 12.

Täna on kavas alagrupi teine voor ning seekord peetakse juba mõlemad mängud Gdanskis. Kui õhtul madistavad Poola ja Soome, siis varasemas matšis on vastakuti Eesti ja Serbia. Mida peaks meie vastaste kohta teadma?

«Neil on väga palju väga hea kvaliteediga mehi. Võtmekoht on meie jaoks nende nurgaründajad,» alustab Rikberg. «Kui ühel diagonaalründajal juhtub halb päev olema, siis tuleb mängu teine, kes on sama hea. Seal positsioonil on neil olemas täiesti võrdväärsed, kuigi täiesti erineva käekirjaga tippmängijad, ja loota neid sealt kinni saada, on isegi natukene naiivne. Ja muidugi on need väga suured ja tugevad tempomehed, aga kui üks lööb kuuest tõstest maha neli, teine viis, siis need punktid mängu saatust ei otsusta.

Ehk küsimus on selles, kui hästi me saame hakkama Uros Kovasevici ja Nemanja Petriciga. Üks küsimus on see, kui palju neile serviga survet peale panna, teine aga see, kui palju on neid võimalik blokiga võib-olla isegi mitte otseselt punkti saada, aga pidurdada.

Eriti Kovasevic on mängija, kes palju skoorib just tänu blokivigadele – blokist auti, väikeste kõksude ja muu sellisega. Ta on üsna musta mängu mees, kes otsib kavalaid lahendusi, aga samas teeb ta ka vigu – nii klubis kui koondises on üsna palju mänge, kus ta on lihtsalt ära kukkunud ja efektiivsus jääb isegi miinusesse. Kui need kaks nurgameest suudaks kontrolli alla saada …» jätab Rikberg lauselõpu õhku rippuma.

Mõistagi on tänases mängus oluline ka Eesti servikvaliteet, sest nõnda võetakse ründejoonisest serblaste salarelvad – eelmainitud üliaktiivsed keskblokeerijad. «Tempomeestega on lihtne – nemad lülitame mängust välja siis, kui suudame lüüa head tugevat servi. Kuigi Serbia on seda masti meeskond, et isegi kui vastuvõtt tuleb võrgust kolme meetri peale, siis võib ikka tõste keskele tulla, eriti kui on Lisinac eesliinis. Nende tempod on nii võimsad, et kõik esimesed kolm meetrit on neile mängitav. Aga kui nad on suuremas hädas, siis tekivadki võimalused,» nendib Rikberg.

Eesti-Serbia mäng algab Eesti aja järgi 18.30. Otsepilti näitavad Postimees ja Kanal 12.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles