Eelvaade suurele poksimatšile: Haye vs. Klitško

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Haye (vasakul) ja Vladimir Klitško lähevad 2. juulil poksiringis vastamisi.
David Haye (vasakul) ja Vladimir Klitško lähevad 2. juulil poksiringis vastamisi. Foto: SCANPIX

2. juulil jõuab kätte poksisõprade maiuspala, kui Saksamaal Hamburgis lähevad raskekaalu tiitlimatšis vastamisi britt David Haye ja ukrainlane Vladimir Klitško.

Haye ja Klitško pidid juba kohtuma 2009. aastal, kuid toona kokku lepitud matš jäi ära, kuna Haye loobus sellest seljavigastusele viidates.

Varasemad saavutused

30-aastane Haye on praeguse seisuga WBA versiooni maailmameister ning ta on oma karjääri jooksul pidanud 26 matši, millest ta on võitnud 25. Neist võitudest on 23 tulnud nokaudiga.

Viimati alistas Haye mullu 13. novembril kaasmaalase Audley Harrisoni tehnilise nokaudiga. WBA tiitli sai Haye oma valdusesse 2009. aasta 7. novembril, kui ta alistas venelase Nikolai Valujevi.

Haye on oma karjääri jooksul kohtunud ka ühe Eesti esindajaga. 2004. aasta 10. detsembril alistas ta Sheffieldis nokaudiga Valeri Semiskuri.

35-aastane Klitško on samal ajal IBFi, WBO ja IBO versiooni maailmameister. Klitško on oma karjääri jooksul pidanud 58 matši ja neist on ta võitnud 55. Nokaudiga on lõppenud 49 matši.

Viimase matši pidas Klitško mullu 11. septembril, kui ta alistas nokaudiga nigeerlase Samuel Peteri ja säilitas sellega oma kolm meistrivööd.

Seega on 2. juuli matšis mängus nii WBA, WBO ja IBFi ja IBO meistrivööd ning pärast matši jäävad need ühe mehe valdusesse. Teatavasti on olemas veel ka WBO versiooni maailmameister, kelleks on praegu Vladimir Klitško vanem vend Vitali Klitško.

Mõlemad mehed on oma karjääri alguses osalenud ka amatööride tiitlivõistlustel. Klitškol on ette näidata 1996. aasta MMi hõbemedal ja 1996. aasta Atlanta olümpiamängude kuldmedal. Haye on võitnud 2001. aasta MMilt hõbemedali.

Haye on juba teada andnud, et 2. juuli matš võib jääda tema karjääri viimaseks, kuna ta soovib lõpetada enne, kui ta saab 31-aastaseks. Nimetatud tärmin kukub selle aasta 13. oktoobril ja Haye on enda sõnul valmis lõpetama ka kaotajana. «Kui see peaks juhtuma, siis aktsepteerin seda, et mul õnnestus tulla WBA meistriks ja liigun oma eluga edasi,» on Haye sõnanud. «Selleks hetkeks on mind juba 20 aastat näkku löödud ja see on piisavalt pikk aeg.»

Loomulikult on enne matši teineteise suunas loobitud hulgaliselt soppa ning sõnadega pole kokku hoitud.

Tsitaadid

Vladimir Klitško:

«Arvan, et see väikene edu, mis teda viimastes matšides on saatnud on tema mõistusele mõju avaldanud. Seega on tal ülbust ja enesekindlust.»

«Arvan, et sügaval sisimas on ta hea mees ja ma pööran ta teises suunas tagasi, et ta tuleks uuesti kahe jalaga ma peale ning käituks nagu normaalne mees.»

«Tal on väga tugevad löögid ja kiired jalad. Meie läbisaamine pole küll kõige parem, kuid ma tunnistan, et ta on tugevaim vastane, kellega olen eales kohtunud. Unistan, et nokauteerin Haye 12. raundis, kuid elame-näeme.»

David Haye:

«Teen Klitškost hakkliha.»

«Tuhanded mulle ustavad inimesed näevad, kuidas ma nokauteerin Klitško ja teen sellega lõpu kannatustele, mida Vladimir on raskekaalule toonud. Mu toetajad ootavad ainult üht – õdede Klitškode nokauti. Paljud võtavad selleks puhkuse, et seda näha.»

«Arvan, et Vladimir ei kuku nii lihtsalt. Mul võtab paari raundi aega, et ta pehmeks töödelda ja tema vaim murda ning seejärel löön ta pikali. See saab nagunii põnev olema.»

«Ma austan tema (Klitško – toim) stabiilsust, kuid ta on stabiilselt igav.»

Suur matš

Haye arvates saab tema matš Klitško vastu olema legendaarsem, kui 2002. aastal peetud matš Lennox Lewise ja Mike Tysoni vahel.

Samas näed Haye kogu matši ka üldplaanis päris suurelt ning leiab, et tegemist on kõvema matšiga, kui 2002. aastal peetud Lennox Lewise ja Mike Tysoni vastasseis.

«Meie matši teeb Tyson-Lewise omale ära. Esiteks olid mõlemad siis pigem karjääri lõpusirgel, kui tipus ja teiseks pidanuks see vastasseis toimuma mitu aastat varem, kuna inimesed ootasid seda,» sõnas Haye. «Praegu jällegi kohtuvad kaks tšempionit, kes on oma karjääri tipus. Mõlemal on palju võita ja mõlemal palju kaotada,»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles