Rüütli: Põhja-Iirimaa nõrkus on Eesti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raio Piiroja
Raio Piiroja Foto: Priit Simson

Kuigi Eesti jalgpallikoondis ei mõtle võimalikule teisele kohale Euroopa meistrivõistluste valikgrupis, tuntakse end piisavalt kindlalt, et isegi ilma Aleksandr Dmitrijevita täna Põhja-Iirimaad võita.



Enne valikturniiri algust ennustati, et kõige raskemad mängud seisavad eest võõrsil Balkani meeskondade Sloveenia ja Serbiaga. Ometi naasti mõlemast mängust maksimumpunktidega. Loosimise järel arvati, et peale Fääri saarte on Eesti jaoks jõukohane vastane Põhja-Iirimaa.

Täna loodab koondis tõestada, et vähemalt seekord ei lähe asi vastupidiselt ennustusele. Samas kinnitati, et vastasel on piisavalt kvaliteeti, et kodumeeskonna elu raskeks muuta.

«Kui tabelit vaadata, siis nad pole väga palju väravaid löönud, kuid samas ei lase nad ka endale eriti lüüa,» hindas peatreener Tarmo Rüütli. «Nad mängivad võitluslikus Briti stiilis, kuid Briti stiil on ka muutunud. Kümme aastat tagasi tähendas see pikka palli ette mängimist, nüüd üritavad kõik veidigi ilusat jalgpalli ka mängida.»

Vastased tunnustavad Eestit

Rüütli võrdles põhjaiirlasi mõneti just Eestiga. «Kohtuvad kaks kõva kivi. Nagu nemadki, oleme meie vastaste jaoks parajalt ebamugavad pujäänid,» arvas Rüütli. «Põhja-Iirimaa nõrkuseks ongi ehk Eesti tugevus.»

Üks on selge: kui sloveenid alahindasid eestlasi, siis Põhja-Iirimaa seda lubada ei saa. Külalised mõistavad, et võidud Sloveenia ja Serbia üle ei saanud olla pelk juhus.

«Kindlasti tuleb raske mäng. Vaatasin videoid ning Eesti on võitlev meeskond, mistõttu ma ei imesta, et nad on võitnud nii Serbiat kui Sloveeniat,» märkis vastaste loots Nigel Worthington.

«See, et Eesti suutis Sloveeniat võita, on kindlasti kvaliteedimärk. Kahtlemata ei tule lihtne kohtumine,» lisas kaitsja Aaron Hughes.

Sloveenia kohtumise kõige kurvem pool oli lõhkuva poolkaitsja Aleksandr Dmitrijevi kollane kaart, mistõttu ta tänasest mängust kõrvale jääb. Sellest hoolimata vihjas Rüütli, et kasutatab kahte ründajat.

«Kõik on suhteline. Kui on vaja kaitsta, siis kaks ründajat ette ei jää. Kui on vaja rünnata, siis ühest mehest ei piisa,» täpsustas Rüütli. «Kuid mängijatüüpide poolest läheme väljakule pigem kahe ründajaga.»

Väravavaht Sergei Pareiko, kes ühena vähestest oli pärast sloveenide alistamist ka veidi kriitiline, lisas, et tahab väljakumängijatelt näha enesekindlamat tegutsemist palliga.

«Viimased kodus peetud kohtumised on näidanud, et suudame palli kontrollida, mis saab homme (täna) väga oluline olema,» arvas Pareiko.

Tänasele vastasseisule lisab vürtsi seis C-valikgrupis. Itaalia on püüdmatus kauguses, kuid play-off’i tagava teise koha peale käib tihe rebimine nelja koondise vahel – Sloveenial on koos 11 (8 mängu), Serbial 11 (7), Eestil 10 (8) ja Põhja-Iirimaal

9 (7) punkti ehk kui Eesti võidab nii tänase kui ka oktoobris võõrsil peetava mängu ja ülejäänud valikgrupikaaslased mängivad meile soodsalt, võib unistus teisest kohast olla realistlik.

Piiroja ootab täismaja

«Koht kahe parema seas on võimalik ainult siis, kui me homme (täna – toim) oleme edukad. Ma ei usu, et tabelisse vaadates mängiksime paremini või halvemini,» arvas Rüütli.

Unustada aga ei tasu sedagi, et samamoodi on põhjaiirlastel šanss. Arvestades, et neil on mängitud üks mäng vähem, on seis mõneti isegi parem.

«Muidugi,» vastas Worthington küsimusele, kas külalised mõtlevad edasipääsust. «Kolmel-neljal koondisel on võimalik 2. kohale tulla, loodame homme sellele sammu võrra lähemale astuda. Kolm punkti Tallinnast paneks meid väga heasse seisu.»

Kapten Raio Piiroja loodab, et 1400 külalisfänni ees ei jää kodupublik häbisse ning staadionile tuleb täismaja.

«Loodan, et põhjaiirlasi kuulda ei ole. Usun, et nii lähebki,» sõnas Piiroja.

Huvitavad faktid
•    Eesti eelmised kaks kohtumist (sõprusmängud) Põhja-Iirimaaga lõppesid 0:1 kaotusega
•    Eesti on viimasest 11 kodumängust kaotanud vaid kaks
•    Konstantin Vassiljev on viimases viies koondisemängus löönud viis väravat
•    Põhja-Iirimaa on Nigel Worthingtoni käe all võitnud viimasest 21 mängust vaid kaks
•    Viimases 12 võõrsil peetud mängus on Põhja-Iirimaa võitnud vaid korra – 2010. aasta septembris Slovakkiat

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles