Uuenenud kasvuhormoonitesti peetakse läbimurdeks dopinguvastases võitluses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu
Andrus Veerpalu Foto: Raigo Pajula

Dopinguga tegelevad teadlased andsid heakskiidu uuele testile, mis suudab tuvastada kasvuhormooni kasutamise ka 21 päeva pärast manustamist. See on samm edasi dopinguvastases võitluses, kirjutab Forbes.

Praegu kasutusel olev test suudab tuvastada kasvuhormooni vaid 12 kuni 72 tundi pärast manustamist. Sama testiga põrus ka kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu.

 Uus test aga võimaldab näidata dopingu kasutamist ka 21 päeva pärast manustamist. USA antidopinguagentuuri juhi Travis Tygarti sõnul on see märkimisväärne läbimurre dopinguvastases võitluses.

«See on oluline samm. Loodame, et WADA kiidab uue testi peagi heaks,» avaldas Tygart.

Uut testi hakataks tulevikus teoorias kasutama ka Ameerika jalgpalliliigas NFL.

«Uus test on laialt kasutatav, teaduslikult usaldusväärne  ja tõhus,» kinnitas Tygart, kelle sõnul on see ka enamike teadlaste poolt heaks kiidetud. «Senist isovormidel põhinevat testi ja biomarkeril põhinevat testi võib kasutada samaaegselt, sest need täiendavad teineteist.»

«Loodan, et WADA kiidab uue testi võimalikult kiiresti heaks. Puhtad sportlased soovivad seda kindlasti,» kinnitas Tygart.

WADA direktor Olivier Niggli teatas, et agentuur soovib uut testi põhjalikult uurida enne kui sellele roheline tuli antakse.

«Teadlased on alati väga optimistlikud. Peagi näeme, kus me täpsemalt asume. Vaatame, kas kõik aspektid on kaetud. Enne, kui testi valideerime, tahame teha kindlaks, et meil on kõikidele küsimustele vastused,» lisas Niggli, kes ei osanud öelda, kas uus test võetakse juba Londoni olümpia ajaks kasutusele.

Kasvuhormooni uurivad testid võeti kasutusele 2004. aastal, kuid olümpiamängudel pole ükski sportlane positiivset proovi veel andnud. Küll aga on antud võistlusvälistel kontrollidel positiivseid proove. Seni on kasvuhormooni dopingutestis vahele jäänud kaheksa sportlast.

Viimase positiivse proovi andiski kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu.

«Võtsime selle testi mitu aastat tagasi vastu. Meil on väga palju uuringuid, mis tõestavad selle õigsust. Oleme valmis seda testi kaitsma,» avaldas Niggli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles