Koondis läheb suurmängule vastu muretult

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joel Lindpere (vasakul) ja Robbie Keane muljeid vahetamas. Eesti treening on      just lõppenud, Iirimaa oma algamas.
Joel Lindpere (vasakul) ja Robbie Keane muljeid vahetamas. Eesti treening on just lõppenud, Iirimaa oma algamas. Foto: Mihkel Maripuu

Raske öelda, kas asi on tuimas rahvuses või meeste raudsetes närvides, kuid Eesti koondis nägi eile, päev enne siinse jalgpalliajaloo tähtsaimat mängu välja, nagu valmistuks suvaliseks sõprusmänguks.



2009. aastal, kui Eesti jalgpallikoondis võõrustas viiekordset maailmameistrit Brasiiliat, nimetati seda sajandi mänguks – ennatlikult. Tõeline sajandi mäng seisab ees täna, kui
Euroopa meistrivõistluste play-off'is minnakse kodus vastamisi Iirimaaga. Kaalul on rohkem kui kunagi varem, kuid ometigi suhtusid asjaosalised ise eile eelseisvasse mängu sama rahulikult, nagu valmistuks mõneks rutiinseks sõprusmatšiks.

Martin Vunk ja Dmitri Kruglov pole Eesti koondise mängueelsetel pressikonverentsidel just sagedased külalised, kuid nemadki ei lasknud end häirida sellest, et iga nende liigutust ja sõna salvestas tavalisest mitu korda suurem kaamerate armee. «Me kõik teame selle mängu tähtsust, kuid mingit erilist tunnet veel pole. Valmistume selleks nii nagu alati,» märkis Kruglov.

«Arvestades meie kui professionaalide tugevat vaimu, ei tohiks kõik selle mänguga kaasnev mõju avaldada.»

Koondislased lõbusas tujus

Mängijatelt võttis pinge maha ka peatreener Tarmo Rüütli, väites, et täna platsile jooksev koosseis oli selleks hetkeks juba hoolealustele teada antud ning keegi ei pidanud enam pead murdma, kas pääseb platsile, jääb pingile või sootuks tribüünile.

Ka õhtuseks treeninguks polnud suurt miskit muutunud. Kell kuus alanud treeningule saabusid koondislased bussiga vaid mõni minut enne selle algust – kõik olid mõnusas tujus ja rahulikud.

Kapten Raio Piiroja viskas nalja, üle pika aja koondisega liitunud Joel Lindpere vahetas muljeid esiväravavaht Sergei Pareikoga. Kartused, et Lindpere saabumisega kaasnevad käärimised, osutusid alusetuks. Paremkaitsja Ragnar Klavan, kes riietusruumidesse viimasena sisenes, vastas küsimusele, kas nüüd juba on suure mängu tunne: «Ikka veel pole mitte midagi erilist. Tunne nagu ikka üks päev enne mängu.»

Treeningul ei langetanud lõbusat tuju ka paar külmakraadi, ja needki mehed, kes eilse harjutuskorra põhjal paistsid pingile jäävat, ei norutanud.

Favoriidikoorem iirlastel

Eestlaste muretus on tegelikult põhjendatud. Rüütli kinnitas küll Iirimaa ajakirjanikele, et edasipääsušansid on 50:50, kuid tegelikult lähevad sinisärklased mängima seisus, kus kaotada pole midagi. Juba praegu on valiktsükkel igati korda läinud ja edasised võidud oleksid ainult boonus. «Favoriidikoorem on pandud iirlaste õlgadele ja saame rahulikult oma mängu mängida,» kinnitas Vunk.

Iirimaa koondisel on kaotada väga palju. Ennekõike nende itaallasest peatreeneril Giovanni Trapattonil, kelle kaitsele rõhuvast taktikavalikust pole iirlased praegugi just suurimas vaimustuses. Kui finaalturniirile ei jõuta, kaotab Trapattoni töö.

Teiseks kannustab iirlasi valus mälestus, kui eelmisest MMist jäädi kõrvale just play-off’is, prantslase Thierry Henry käemängu tõttu. Ka pressikonverentsil, kus lisaks Trapattonile viibis ka ründetäht Robbie Keane, meenutati kurba minevikku ja tõdeti, et seda enam ootab terve Iirimaa seekord edasipääsu. Iirimaa jaoks on tegemist ka auküsimusega – Iirimaa meedia plaksutas pärast loositulemuste selgumist rõõmsalt käsi. Sellise reaktsiooni järel oleks kaotus väga valus…

Üldiselt paistsid aga ka iirlased muretud ja nende suurim staar Keane oli nõus isegi Eesti ajakirjanike küsimustele vastama. Kui need muidugi löögile pääsesid. Sõbralik Iirimaa staar tormas küsimustelaviini lõppedes staadionile, kus kohtas USA liigast tuttavat Lindperet, kellega vahetas paar sõna. Kuigi Keane kiitis pressikonverentsil Lindpere oskusi, avastab ta täna oma üllatuseks, et ei saagi New York Red Bullsi poolkaitsja vastu pallida, kuna Rüütli otsustas Lindpere esialgu pingile jätta.

HUVITAVAD FAKTID

• Kollased kaardid on tänases mängus all eestlastest Sergei Pareikol, Raio Piirojal, Dmitri Kruglovil ja Ats Purjel ning iirlastest Glenn Whelanil, Simon Coxil, Stephen Huntil, Stephen Kellyl, Keien Westerwoodil, Darren Gibsonil ja Aiden McGeadyl. Kui nimetatud mängijad saavad täna hoiatuse, jätavad nad järgmise kohtumise vahele.

• Eesti koondis lõi valiktsükli põhiturniiril 15 väravat ning lasi endale lüüa 14, Iirimaa sai kirja samuti 15 tabamust, kuid pidi enda võrgust noppima vaid 7 palli.

• Eesti ja Iirimaa jalgpallikoondis on varem kohtunud kolm korda. 2000. aastal kaotas Eesti võõrsil MM-valiktsüklis iirlastele 0:2, aasta hiljem jäädi sama tulemusega alla ka kodus. 1924. aastal alistas Iirimaa Eesti 3:1.

• Eesti jalgpallikoondis pole varem Euroopa meistrivõistlustel osalenud.
Iirimaa on EM-finaalturniiril pallinud varem vaid ühe korra, 1988. aastal Lääne-Saksamaal

• Iirimaa ainus edu play-off’is pärineb 2002. aasta MM-valikturniirilt, kui nad alistasid Iraani. Samas Euroopa meeskondade vastu on nad alati kaotanud. Alla on jäädud Hispaaniale (1966. aasta MM), Hollandile (1996. aasta EM), Belgiale (1998. aasta MM), Türgile (2000. aasta EM) ja Prantsusmaale (2010. aasta MM).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles